Flashnews 2012

Welkom op de

FLASH NEWS Pagina van

KV-Judo /Antwerpen United

Reacties

(15-Dec): Jens Belgisch kampioen "Politie & Veiligheidsdiensten"

Lichtervelde is doorgaans de ontmoetingsplaats voor het Belgisch kampioenschap voor "Politie, Militairen & andere veiligheidsdiensten".
Vriendelijk van de VJF om in de context van Jens te verwijzen naar de afwezigheid van een zieke Andy Hermans (°81; JS Lummen; Politiezone Leuven), die blijkbaar al 9x op rij Belgisch kampioen 'Politie' werd in deze competitie, en ooit eens 2 maal 3° werd op het échte BK: /-60kg (1999) & /-73kg (2003), maar volgens mijn bescheiden mening vecht die tegenwoordig inderdaad /-73kg (werd overigens in November 7° op het BK Sen/-73kg). Het zal dus wel géén verschil uitgemaakt hebben voor Jens om als 17-jarige hoe dan ook Belgisch kampioen 'Politie & Militairen' te worden in de /-66kg.
Trouwens als het kind maar een naam heeft zeker, want als er bijvoorbeeld voor het 2de jaar op rij geen enkele vrouw komt opdagen of zelfs de beste militairen als een Kenneth Van Gansbeke het tornooi links laten liggen, dan zal er - me dunkt - wel niemand wakker van liggen. Tenzij dan de Politie of het Leger zélf misschien, die zich dan afvragen hoe het komt dat een 17-jarige 'snotneus' Belgisch kampioen kan worden...
Misschien ook de 1ste in een reeks van 9 voor Jens... :-)
De VJF op hun beurt dan liggen er als gebruikelijk allicht NIET wakker van hoe het komt dat een 46-jarige (Eddy Van de Cauter; vroeger weliswaar 2-voudig Belgisch Senior-kampioen en éénmalig Europees kampioen Masters in 2006) nog steeds Belgisch kampioen kan worden in een beroepscategorie die in Vlaanderen - door hun eigen beleid - samen met LO, nog zowat het enige uitzicht biedt op een "professionele" doorstroming van jeugd naar elite.

(08/09-Dec) Harnes (Fr): zilver voor Fiona (u14) & Abdulla (u16)

2 mooie uitslagen om het kalenderjaar mee te eindigen:

Fiona (°00; u14/-40kg):   (14 judoka's)
miniemen in Frankrijk betekent u14 en dus vecht Fiona als 1ste-jaars voor het eerst op een "Label-A" tornooi, al worden in Frankrijk in die leeftijdscategorie, de tornooien nog niet echt gelabeled. 
Opmerkelijk toch, maar Fiona wint makkelijk haar eerste 2 ronden op weg naar de 1/2-finale: eerst ippon tegen Lotte Boone (Ned; JV De Kroeven), daarna ippon tegen Charlotte Barbey (Fra; 3° Coupe Inter Régions Minimes Paris 2012 u14/-44kg; 7° uiteindelijk in Harnes). In 1/2-finale vecht ze tegen Iona Hédon (Fra, en zowel Departementaal ("Nord") als Regionaal (Nord/Pas de Calais) kampioene u14/-36kg in 2012). Fiona wint yuko tegen de Française die haar 1/4 won van de huidige Waalse kampioene u15/-36kg Lois Petit, en brons op het BK 2012 u15/-36kg. In finale dan verliest Fiona van de Nederlandse kampioene u15/-36kg Bobbie Baans (°99; ook 1° Dutch Open Espoir 2012 u15/-36kg) door 2 onterechte shido's en hiermee bevestigt Fiona toch wel haar niveau. Proficiat. (PS: Lesly Marschal won brons in de cat. u14/-44kg)
>> 2012 Minimes (u14) Harnes (résultats - F)  /   2012 Minimes (u14) Harnes (résultats - M)

Abdulla (°97; u16/-55kg):   (25 judoka's)
wint zijn 1ste wedstrijd met ippon na 20"sec tegen Gaetan Wallet (JC Waziers, Fra). De 2de wedstrijd gaat moeilijk, maar toch waza-ari+ippon tegen Thomas Reydel (St.Saulve, Fra). 3de kamp vervolgens tegen Coen Van Winden (huidig Nederlands kampioen u15/-50kg na winst tegen Harry Hsia): de Nederlander krijgt 2 shido's tegen en Abdulla vecht de wedstrijd uit. Van Winden klopte in zijn voorgaande wedstrijd Siem Van Damme (TSS) met yuko. In zijn 1/2-finale vloert Abdulla de Fransman Rayan Lecoeuvre (Wasquehal) met waza-ari, daarna ippon (o-soto-gari). Deze laatste zal Kobe Persyn kloppen voor brons. De finale tenslotte is tegen de Waal Naoufal Ez-Zerrad (die Eric Ham (gbr) klopte in zijn 1/2-finale met 100/010). Eric Ham, die vervolgens Coen Van Winden klopt voor brons. Abdulla verliest zijn finale (5de kamp) met houdgreep. Toch een mooie afsluiter van het seizoen. (met dank aan yusup voor de details).
ps: zoals al meermaals vermeld, en ook al verloor hij de finale van Sander Van den Bossche, Naoufal Ez-Zerrad was de morele winnaar van de finale van het BK u17/-55kg.
>> 2012 Cadets (u16) Harnes (résultats - H)  /  2012 Cadets (u16) Harnes (résultats - F)

(Sun 02-Dec): "Ippon Trophy 4 Kids": miniemen 2x 1° en 2x 2°.

Met excuses voor de late berichtgeving, maar de uitslagen van onze miniemen mogen natuurlijk niet ontbreken op ons Flashnews ! Op zondag-namiddag streden Lotte, Fiona, Tibo en Muslim voor hun laatste Jeugdbeker-punten dit jaar met volgend resultaat:

Lotte De Bruyn (°01; poule 4):
moest enkel het onderspit delven tegen Femke Van Heusden van Sportschool Geelhoed (Ned), al scoorde ze wél een mooie ippon die de scheidsrechter niet honoreerde. Won voorts van Carla Lagrange (Judo Neupré) en Laura Aerts (Merksem).

Fiona Van Biesbroeck (°00; poule 6):
Alweer outstanding en oppermachtig. Zal de Jeugdbeker afsluiten met het maximum der punten en gekroond worden als beste vrouwelijke miniem uit de provincie. Proficiat !
Won haar 3 wedstrijden met ippon tegen respectievelijk: Femke Catsburg (SS Frans de Boevere; Zeeland, Ned; met o-uchi-gari), Annelies Schellens (Oud-Turnhout) en Alexandra Polychronidis (Judo Neupré).

Tibo De Bruyn (°01; poule 20):
verliest van Henrik Van Nijlen (Oud-Turnhout), maar winst was er tegen Clément Deschodt (Ecole Judo Mouscron) en Yannick Versmissen (Vosselaar).

Muslim Adashev (°01; poule 34):
winnaar na overwinningen tegen Tristan Randolph (British Judo Council), Kenny Ryckaert (Ecole Judo Mouscron) en Jorick Wouters (Tino Hoogendijk; Vlaardingen, Ned). Leuk om eens tegen allemaal niet-Vlamingen te kampen en bevestigt hiermee zijn top-5 plaats in de ranking.

Met twee 1° en twee 2° plaatsen werd er dus mooi gescoord in Merksem en daarmee eindigt het team met 3 eerste-jaars in de Jeugdbeker ook bij de miniemen op het podium (3°). Gefeliciteerd !

(01/02-Dec): de Grand Slam Tokyo, vanuit een andere invalshoek.

Je kan een tornooi-verslag altijd schrijven vanuit een VJF-iaanse invalshoek en superlatieven gebruiken bij het minste resultaat (en dus zoals vaak héél tevreden zijn met héél weinig), of je kan de moed hebben om resultaten ook realistischer te bekijken.
"Met brons voor Amelie en een 5e plaats voor Ilse scoren de elite weer sterk."

Als ik verslaggever ben in een Vlaamse krant zou mijn kop eerder luiden:
"Geen Vlaamse uitschieters tijdens de Grand Slam Judo in Tokyo." 

Amelie (°88) is inderdaad zeer verdienstelijk bezig (het tegendeel hoor je mij zeker niet vertellen; ze hoort ook nog steeds bij de jongeren met haar 24), maar om opnieuw "sterk" te worden in Japan heeft ze welgeteld 1 yuko gescoord (met osai-komi) tegen de 20-jarige Koreaanse Soohee Choi (°92), weliswaar een goeie 3° op het WK u20/-48kg in Cape Town vorig jaar 2011. Daarna verliest ze duidelijk van de Cubaanse Dayaris Mestre-Alvarez (°86), 9de WRL.
Ilse (°77) en wint met ippon (osai-komi) van een nobele, onbekende 20-jarige Chin-Ying Chen uit Taipei en met yuko na 5'min (eveneens osai-komi) van een weliswaar zéér goede, maar amper 19-jarige junior Karolina Pienkowska (°93; Pol; brons op het EK u20/-48kg in 2010 & op het EK u20/-52kg in 2012; 5° in Lommel).
Daarna verliest ze ippon van de 21-jarige Nodoka Tanimoto (°91; Jpn; 30° WRL). Japan domineert overigens deze gewichtsklasse op een onwaarschijnlijke manier. En Ilse met haar 5°plaats op de WRL, staat gewoon serieus óvergewaardeerd (maar hoe dat komt hebben we al uitgelegd).
Tot zover de genoemde sterke prestaties !

Dirk (°84) wordt ook door 2 ippon overwinningen: tegen een andere nobele onbekende uit Tsjaad (Abakar Mbairo Mazou !) en Piotr Kurkiewicz (°89), een goede jonge Pool, die er ook al in slaagde Europees kampioen te worden u20/-73kg (in 2008) en vorig jaar in Tyumen 3° werd op het EK u23/-73kg (2011). Zijn 1/4-finale was té hoog gegrepen (ippon) tegen de oersterke Mongool Khashbaatar (3° OG Athene (/-60kg); en in de /-66kg: wereldkampioen (2009) & 3° in 2010; winnaar Masters 2011 en 3-voudig Aziatisch kampioen (en 3-voudig vice-kampioen). 

De jongere generatie stond ook klaar op het hoogste niveau.
... 5 'youngsters' scoorden in totaal 1x waza-ari (Kevin van Gansbeke tegen de onbekende Chia-Hung Chien uit Taipei mocht daardoor een 2de wedstrijd vechten).

De Grand Slam van Tokyo was de eerste serieuze confrontatie na de Spelen, en dan nog, niet echt in alle gewichtsklassen. De 8 Vlamingen wonnen 6 wedstrijden op een GSL tegen judoka's waarvan we logischerwijze (gezien hun ranking en uitslagen) mogen aannemen dat ze zwakker zijn, en verloren de rest. 
Daarmee worden de juiste verhoudingen bevestigd: niks minder, zeker ook niks meer.

Ik laat hiermee de neutrale lezer verder oordelen welk verslag hij het liefst las: dit hier of de VJF-iaanse versie.    
Tot u dienst; we blijven het volgen. 

(Sun 25-Nov) Interclub Dag-2: grote teleurstelling, een blamage.

Bij Top Judo Antwerpen willen ze het natuurlijk niet met zóveel woorden gezegd hebben op hun website (flauw is dat; om geen ander woord te gebruiken), maar uiteraard dat ze maar ál te graag zouden willen promoveren naar 1ste afdeling en daarbij de aartsvijand verslaan. Wedden dat ze het taktisch hebben doorgesproken en deze week oefenden op de stijl van onze judoka's ? Wij zijn er alvast klaar voor en zeggen gewoon waar het op staat: United ziet het als een must om te promoveren, en elk ander resultaat dit weekeinde zou een echte blamage betekenen !

Supporters op post nu zondag: 'Sporthal De Ring', Ambachtslaan 7, 2960 Brecht.
Wedstrijden starten om 10h00 (weging 09h00 - 09h30).

Op deze 2de dag wordt er dus gevochten tegen respectievelijk:
 - JC Berlare
 - JS Brasschaat
 - Top Judo Antwerpen
 - JC Beveren

Verslag:
Wat eigenlijk niet kon gebeuren is toch gebeurd: niet enkel 1 nederlaag, maar zelfs 2 op deze interclub in 2de afdeling...!! Dit is misschien het mooie aan sport, iedere wedstrijd moet worden gespeeld, in dit geval gevochten, maar toch, dit gaat even nazinderen.... Kevin in een totale off-day vormt de basis van deze nederlaag, maar excuses zijn er niet en uiteraard is het het collectief dat verliest, niet een individu.
3 verlieswedstrijden vandaag tegen 'de aartsvijand' en dus strijken zij verdiend de eer op van kampioen in 2B. Proficiat aan Top Judo Antwerpen ! (slik :-).

Wat een feestdag moest worden begon al onder een slecht gesternte met een nederlaag tegen Kumiuchi Berlare. Uiteraard kwamen zij een stuk sterker voor de dag dan vorige week toen zij slechts 1x wonnen, met
- Neal Coppieters erbij (°91; ooit nog 2-keer brons in Venray én op het BK:  telkens u17/-66kg & u20/-73kg)
- én met Stefan De Schrijver (°90; als ex-Belgisch kampioen: u17/-73kg, toen 3° in Berlin en als ex-Belgisch
  kampioen u20/-81kg, 2° in Venray), maar dat is ook nog altijd geen excuus.
Armen moest de spits afbijten tegen Kristof Van Nieuwenhuyse (°92; in 2008 toch vice-kampioen u17/-90kg, na Raphaël Dubois). En Armen deed dat goed: verslaat Kristof (ex- JC Zele) in de /-90kg met ippon. Olivier vocht ook goed in de [+]. Domineerde licht tegen Stefan De Schrijver (ex- Asahi Kwai Zele) en kwam zelf nooit in gevaar tot een mooie combinatie van uchi-gari + been grijpen Olivier vloerde. 1-1 en op zich absoluut geen probleem. Kevin moest vervolgens tegen Niels Pynaert (ex-Wetteren Serskamp). Op het recente Vlaams kampioenschap Seniors verloor die in de 1ste ronde van Hakan Viane, die dan zelf in 1/4-finale door Kevin op ippon was getracteerd. Hakan die op het voorafgaand West-Vlaams PK in finale overigens Kenneth Van Gansbeke klopte. Enfin, Kevin moest dit gewoon afmaken, en hoewel hij volledig domineerde, was het allemaal wat onzuiver en lukten alle pogingen telkens net niet. Allicht te ongeduldig geworden zette hij té ongecontroleerd een o-uchi-gari in en werd overgenomen: ippon en 2-1 ! Nog altijd geen man overboord en Thomas aan zet tegen Neal Coppieters (ex- Asahi Kwai Zele). Ook Thomas domineert maar loopt tegen een waza-ari en moet achtervolgen. Met nog 2 minuten, waren we overtuigd dat dat nog wel kon worden rechtgetrokken, maar de scheids (die nota bene gaat trainen in Berlare...) had dat anders begrepen. Tot 2x toe geeft hij enkele schoolvoorbeelden van waza-ari's van Thomas niet (amper een enkele yuko), en Thomas, en daarmee United bestolen: 3-1 en een totaal onverwachte nederlaag was een feit. Kristof maakte de laatste wedstrijd tegen Sander Smekens wel koud af (Sander klopte af na houdgreep of klem, ik ben het even kwijt).

De 2de wedstrijd tegen JS Brasschaat verliep dan weer vlotter dan verwacht:
Armen tegen Steven Van de Poel (°93; 3-voudig Belgisch kampioen: u20/-90kg in 2012: u20/-81kg in 2011; u17/-81kg in 2009) werd een kamp onder judoka's die jarenlang met mekaar trainden. Meer motivatie was dan ook niet nodig allicht en het werd - verrassend misschien - een vrij open gevecht. Steven (toch iets technischer in uitvoering) bouwde gestaag een kleine voorsprong uit en voorbij halfweg leidde hij verdiend met 000/003. Armen - met meer power - zocht evenwel nadrukkelijker die éne goede positie en uiteindelijk slaagde hij ook in die perfecte worp die hem ippon en de wedstrijd opleverde. Mij deed het alvast plezier, al was het maar omdat mijn "dierbare" voorzitter van het Antwerpse Provinciaal Comité (Luc Oostvogels) op die coach-stoel van Brasschaat zat. Olivier had tegen sympathieke Arn Jonkers (/+90kg) alvast zijn lengte in het voordeel en buitte dat ook goed uit: 3 shido's tegen Arn voor 'passiviteit' en toen we dachten dat het zo ook zou eindigen lukte Olivier nog een mooie ippon op overname. Kevin opnieuw erg moeizaam, nu tegen Joris Wouters. Pas in de laatste minuut van de Golden Score scoorde hij ippon en stond het wel meteen 3-0.
Kristof dan in een aartsmoeilijke wedstrijd tegen David Margoshvili (°80; oud Europees kampioen u20/-60kg in 1998 en 2x vice-Europees kampioen Sen/-66kg in 2001 & 2003; last but not least: 5° op de Spelen van Athene in 2004 en 5° op het WK in 2005, telkens /-66kg). Niks te verliezen dus voor Kristof en dat ligt hem wel, zeker als het moet tegen gelauwerde judoka's. Hij houdt mooi de brilscore en sensatie als hij bovendien op een diefje zelf waza-ari scoort ! Kristof kennende gaat dat geen vanzelfsprekendheid meer worden voor Margoshvili. Kristof pakt verwacht nog wel een shido voor passiviteit, maar toen er bij een volgende matté nog maar 15"sec restten op het bord, dacht ik echt dat het binnen was: nog wat snokken aan de 'uwagi' van de Georgiër en achteruit vechten... Toch duidt het op de klasse en kracht van David dat hij zelf in de laatste seconden nog een mooi gecontroleerde worp lukt (waza-ari) en Kristof vervolgens in houdgreep neemt. Jammer, het had een mooie beloning geweest voor Kristof's geslaagde interclub-campagne. Thomas tenslotte maakte het autoritair af waardoor de eindscore tegen Brasschaat op 4-1 kwam.
(ps: met plezier de interclub-verslagjes gelezen van Katleen op de Brasschaatse site)

De clash dan tegen Top Judo Antwerpen.
Kevin moest als 1ste aan de bak tegen Kevin Jacobs. Luc had bij de ploegopstelling nog eens gepolst of hij er wel klaar voor was... Geen probleem. Laat een normale Kevin inderdaad 10x tegen Jacobs vechten, en dan wint hij ook 10 maal, maar dus niet vandaag, wanneer het wel werd verwacht... Onderschatting, studenten-feestje in de week...? Feit is dat Kevin zijn vorige wedstrijden bevestigt: niet technisch genoeg (onzuiver) en onvoldoende flitsend. Het wordt krampachtiger ook naarmate de tijd tikt, en een Jacobs die bovendien nog kans ziet om yuko te scoren. Dat Jacobs in de laatste 30"sec 3x buiten vlucht en na zijn score al duidelijk het gevecht begon te ontwijken, werd flagrant onvoldoende bestraft dat wel (1 shido slechts), maar zelfs dat zou ik niet graag inroepen als excuus. gewoon een pijnlijke nederlaag, voor Kevin zelf, én dus voor de club. Op die puntenwinst hadden we absoluut wél gerekend (zeker tegen Jacobs) en dus wisten we al dat het nog aartsmoeilijk zou worden...
Thomas (/-73kg) was niet echt op een foutje te betrappen tijdens deze 2-weekse interclub. Yannick Wauters (°95; Asahi Wilrijk) wou wel ontzettend graag, dat was duidelijk, maar stuitte helaas opnieuw op een secure Thomas en vond geen openingen. Thomas scoorde en de deur ging dicht. 1-1.
Kristof (/-81kg) dan tegen Steven Cuypers (°93; Merksem; 5-voudig BK medaillewinnaar; 2x kampioen; dit jaar Belgisch vice-kampioen u20/-81kg, na verlies tegen Jeremie Bottieau). Een evenwichtiger kamp maar toch met Kristof in de hoofdrol. En een late beslissing opnieuw, maar ditmaal juicht Kristof. Zijn redelijke conditie heeft mij aangenaam verrast ! Bij de pinken bovendien en met mooi anticiperen dwingt hij Steven tot opgave met een armklem. Een bevestiging van zijn mooi tornooi, waarmee hij (na zijn competitie-afscheid) allicht toch menig tegenstander heeft verbaasd. Zo ook TJA allicht. Had Kevin dus gedaan wat logischerwijze kon worden verwacht dan stond het nu 3-0 en was de wedstrijd voorbij... 
TJA wist dat het met Omar El Salawi (°93; brons dit jaar op het BK u20/-100kg) allicht niet ging lukken en had de meer ervaren Christopher De Weerdt (°88; in 2004 ooit 3° op het BK en 2° in Venray u17/-73kg; en vice-kampioen u20/-81kg in 2007) op Armen geplaatst. Armen probeert het vroeg af te dwingen op kracht en met een flits kruipt Christopher door het oog van de naald: slecht yuko. Niet weinig daarna echter een al even mooie flits van De Weerdt zelf en hier wel een vol punt... 2-2 dus, en bij United weten we dat het nu zo goed als onmogelijk wordt met onze jeugdige Olivier tegen Tim Pedus (°76; 6-voudig Belgisch Senior kampioen; en sinds zijn 15de, 17 BK-medailles in totaal; ooit in 1996 zelfs Europees vice-kampioen u20/-86kg). Eén sprankeltje hoop wanneer Tim zich bijna laat verrassen op een overname, maar Tim toont zich autoritair, beheerst, domineert de wedstrijd en maakt het dan ook verdienstelijk af met houdgreep.
Top Judo Antwerpen wint hiermee de confrantatie met United met 3-2.

Voor de club gaat de competitie nog 1 wedstrijd verder, tegen Beveren.
Enige topper in dit team is Antonino Petricone (°88). Zijn Belgische titel dateert al van 2004 (u17/-90kg) - en 7° toen op het EK - maar daarna wel nog een pak ereplaatsen: 2x vice-kampioen u20/-90kg en dit jaar nog 3° bij de Sen/-90kg. Armen moest helaas opnieuw zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, nadat Kristof eerder makkelijk dit maal het 1ste punt had gescoord. De andere partijen werden een formaliteit, al willen we uiteraard geen afbreuk doen aan de verdienste van de judoka's. Met Olivier stonden we na de 3de wedstrijd opnieuw op voorsprong, en daarna mochten de 'youngsters' die bereid waren geweest om 2 weekends in standby aanwezig te zijn, ook hun kunnen tonen. Dierenarts-in-spe Dennis Dils (°91; met mooie internationale resultaten in /-55kg in 2008/2009) liet zien dat hij nog steeds kan flitsen als de besten en scoorde al gauw ippon in zijn wedstrijd /-66kg. Misschien hadden we hem wel op Kevin Jacobs moeten zetten. En Jens Robijn (°95; 17 dus, maar toch al 5-voudig BK-medaillist) liet er zowaar nog minder gras over groeien in zijn wedstrijd /-73kg: ippon nog voor ze goed en wel begonnen waren. Proficiat.

TENSLOTTE:
Uiteindelijk wordt United nog 2° in 2deB, na Top Judo Antwerpen (1°) en vóór Brasschaat (3°), Lummen (4°) en Berlare (5°), en hoewel ook deze plaats recht geeft op promotie naar de ere-afdeling volgend jaar, lieten de 2 nederlagen zeker een bittere nasmaak. 
Uiteraard beseffen we anderzijds wél dat dit maar een moment-opname is, en weten we dit te kaderen in het grotere geheel. Top Judo Antwerpen laten we dan ook graag in hun roes van "beste ploeg van 't stad".

Zelf kijken we alvast uit naar het nieuwe kalenderjaar dat zich door de nieuwe leeftijds-indeling voor de club alvast opnieuw aandient als zeg maar "uitdagend": u15, u18, u21, u23... We strijden weer volop mee, hopelijk blessure-vrij.

(Sat 24-Nov): Vlaamse Elite scoort 3/3 tijdens Grand Prix !

Naast de Vlaamse Interclub, was er dit weekeinde ook nog een tornooitje met Vlaamse judoka's 
in Qingdao (China).

Terecht een welgemeend proficiat aan Amélie Rosseneu (°88; WRL #20), die in 4 wedstrijden deze Grand Prix won en dus terugkeert met goud. Verslaat in een spannende 1/2-finale de 2de Braziliaanse Gabriela Chibana (WRL #18) 2"sec voor tijd met uchi-mata (ippon) nadat ze yuko achter stond, en in finale de 2de Koreaanse Jung-Yeon Chung (WRL #15) vroeg in de wedstrijd, eveneens met uchi-mata.

Ook Dirk Van Tichelt (°84; WRL #8) won deze Grand Prix en sprokkelt daarmee kostbare world-ranking punten. De afwezigen hebben ongelijk zullen ze zeggen; toch moeten de IJF bobo's zich eens gaan afvragen waarom er op een prestigieuze "Grand Prix" (en in wat normaliter een zware categorie hoort te zijn) slechts 17 deelnemers waren, waaronder slechts DRIE (3) top-100 judoka's (#8, #19 & #69) ! Niet zijn overwiningen tegen nobele onbekenden Ho Ting Lee (Hkg) en Yushen Zuo (Chn) moeten we onthouden, wel Dirk's overwinning 1°) tegen Ryo Saito (°87), in 2012 & 2011 toch resp. brons & zilver op de Japanse kampioenschappen, en 2°) zijn finale overwinning (2x waza-ari) tegen de Sloveen /-66kg Rok Draksic (°87; WRL #11 in de /-66kg): 7 EK medailles (Jeugd+Sen) waaronder 3° EK 2012 (Chelyabinsk) en 5° WK 2011 (Paris) en hier een 11de World Tour medaille. Een zoveelste verrijzenis van Dirk ?

Nog schrijnender wordt het Grand Prix verhaal als we kijken naar de dames /-52kg. Gelukkig was de Braziliaanse A-ploeg van de Dames in Qingdao, anders was Ilse de enige judoka uit de top-80 !
Ilse eindigt alweer op het podium (dixit "het VJF-verslag"). Inderdaad: tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi verliest Ilse haar enigste wedstrijd en wordt 3de ! en hier in Qingdao wint Ilse 1 wedstrijd tegen de WRL #131 (de Koreaanse Yu-Jin Choi), blijkbaar zonder score (!) en wordt ze ook 3de na verlies tegen de Chinese Yingnan Ma, WRL #110. Op die manier geraakt Ilse nog op de Spelen op haar 50ste nietwaar !!

Dat er op zulke Grand Prix's méér world-ranking punten kunnen verdiend worden dan op een Europees Kampioenschap is er op zijn zachtst gezegd GROF over !!
Enfin, een schitterende investering dus (3 op 3 en 480 ranking punten !). Als VJF zou ik daar alvast eens stevig mee uitpakken bij het Bloso, zo zijn ze ook de komende jaren alvast verzekerd van enkele transcontinentale snoepreisjes.
En de Walen ? Nee, die investeren blijkbaar liever in stevige, oersaaie stages.

(Sun 18-Nov) Interclub Dag-1: United op schema met 4/4 (19-1).

Supporters op post in Ingelmunster: United vecht op deze 1ste dag van de Interclub tegen respectievelijk:
 - JC Lennik
 - JS Lummen
 - JS Reet
 - Jigo Tai Zemst
KV-Judo, oftewel "Koka-Volstaat", wordt voor de gelegenheid "3-2 volstaat" in de categorieën
/-66kg, /-73kg, /-81kg, /-90kg, /+90kg.
Het spectakel begint om 13h00 (weging 12h00 - 12h30) 
Adres: Gemeentelijke Sporthal, Bollewerpstraat 92a - 8770 Ingelmunster. 

ps: het Antwerpse 'duel-der-duels' tegen "Top Judo Antwerpen" is voor volgende week in Brecht..

Verslag:

De club op schema met 4 gewonnen wedstrijden. Elk van hen werd met het vaste team afgewerkt:
Kevin, Thomas, Kristof, Armen, Olivier.
Tegen Lennik, Reet en Zemst werd het telkens 5-0. In de 2de wedstrijd tegen Lummen 4-1; Kristof verloor tegen Tijl Lindekens (111/000); had nooit gemogen, zeker niet op die manier.
Ook TJA staat nog als enig ander team met het maximum 4/4 (16-4), al werd het héél warm in hun wedstrijd tegen Brasschaat (3-2). In de voorlaatste (maar eigenlijk beslissende) kamp /-73kg leidde Hannes Heymans (Asahi Wilrijk) tegen Koen Wouters met yuko, krijgt in de laatste minuut echter een waza-ari tegen, om dan alsnog naar het einde toe toch nog met armklem te kunnen scoren....  
De volledige uitslag:
3-2: Lummen - Zemst          3-2: Reet - Beveren                      5-0: United - Lennik
1-4: Berlare - TJA                1-4: Lummen - United                  3-2: Reet - Zemst
1-4: Beveren - Berlare          2-3: Lennik - Brasschaat              0-5: Reet - United
3-2: Lummen - Berlare         1-4: Beveren - Brasschaat            5-0: TJA - Zemst
1-4: Lummen - Brasschaat   3-2: Reet - Berlare                       1-4: Lennik - TJA
5-0: United - Zemst              2-3: Beveren - Lennik                   3-2: TJA - Brasschaat

Individueel tegen Lennik:
Kevin 011/000 tegen Jonas Haverals (TSS); Thomas 020/000; Kristof 010/000; Armen 100/000 tegen Glenn Segers; Olivier 101/000.
Individueel tegen Lummen:
Thomas 100/000 tegen Timo Lemmens (°90); Kristof verliest 111/000 tegen Tijl Lindekens; Armen 100/000 tegen Gunnar De Laet met armklem; Olivier 011/010 dominant maar toch spannend; Kevin geen opponent;
Individueel tegen Reet:
Thomas 110/000; Kristof 100/000 met armklem; Armen 110/000; Olivier geen opponent; Kevin 100/000 met 'helikopterbeweging' :-)
Individueel tegen Zemst:
Kristof 100/000; Armen 100/000 na 10"sec; Olivier 100/000 tegen Ruben Vermeiren (3° RK & 7° BK 2012 Sen/-100kg) met armklem; Kevin 100/000 tegen Peter Tas; Thomas 100/000 tegen Joris Dewinter;

>> 16 individuele overwinningen met ippon; 3x met waza-ari; 1 nederlaag; oftewel 181/200p.
>> 2012 Interclub (rangschikking)

Volgend weekend moet eerst de Brasschaatse klip omzeild worden:
Niels Van de Poel (/-66kg); Gourgen Aleksanyan (/-66kg); Joris & Koen Wouters (/-66kg en /-73kg);
David Margoshvili (/-81kg); Steven Van de Poel (/-90kg); Arn Jonkers (/+90kg)
om dan de clash aan te gaan met TJA in de voorlaatste en zonder twijfel beslissende wedstrijd:
Kevin Jacobs (/-66kg of /-73kg); Yannick Wouters (/-66kg of /-73kg); Hannes Heymans (/-73kg) / Christopher De Weerdt (/-81kg); Steven Cuypers (/-81kg); Omar El Salawi (/-90kg); Brian De Schrijver (/+90kg), Tim Pedus(/+90kg)

Eén adres aanstaande zondag: 'Sporthal De Ring', Ambachtslaan 7, 2960 Brecht.
Wedstrijden starten om 10h00 (weging 09h00 - 09h30).

(Fri 16-Nov): Lotte & Gert op het EK u23 in Prague.

>> 2012 EK u23 Prague (live stream) 

Van de 9 deelnemers aan dit EK (4 Walen en 5 Vlamingen), kan United als enigste Belgische club 2 judoka's afvaardigen. Maar laten we vooral bescheiden blijven, want potten breken op dit EK in Prague gaan we normaliter zeer zeker niet.  

Lotte (°90; u23/-52kg): uitgeschakeld in ronde-2
Kon haar selectie afdwingen met 2x een 5°-plaats: Sarajevo & London. Voorts deed Lotte ook nog van zich spreken met tornooi-winst (1°) in Tampere, werd ze 3° op de World Cup in Rome, en ook nog 7° op de World Cup in Bucharest.
In haar 1ste-ronde vecht Lotte tegen Anja Ramic (BiH), waarvan ze in de herkansingen van Sarajevo won met vol punt. Daarna moet ze echter tegen de sterke Ukraïnse Oleksandra Starkova (°92): in 2011 Europees kampioene en vice-wereldkampioene Junioren (u20/-52kg) in respectievelijk Lommel & Cape Town (waar zij de finale verloor van de Japanse Takumi Miyakawa). In 2010 werd ze ook al 3° op het EK in Samokov, Bul. Starkova vecht trouwens al in de /-52kg sinds 2008. In 2007 mocht ze overigens ook al eens proeven van een Europees podium met brons op het EK u17/-44kg in Valetta. Verlies in de 2de-ronde betekent onherroepelijk de uitschakeling, net zó voor Gert.

Gert (°92; u23/-60kg): uitgeschakeld in ronde-1
Hij kon zich plaatsen voor dit EK dank zij een 3de plaats in Sarajevo, dus reeds héél vroeg in het seizoen
(31-Mar). Voorts behaalde Gert een 9°-plaats in London en Istanbul.
Zijn 1ste wedstrijd tegen de zo goed als onbekende Witrus Arif Bagirov (°92) is mijn inziens haalbaar:
Bagirov verscheen op geen enkel EJU-Senior tornooi in 2012, net zo min als op een 2011 Junior-tornooi. Won in Augustus wel een nationaal tornooi waar hij zowel Klimau als Azarau versloeg, judoka's die doorgaans op het podium stonden op de u20 tornooien van Tartu & Kaunas. Dat is zowat de enige houvast...
Gert's tegenstander in de 2de-ronde is evenwel een pak bekender: Aram Grigoryan (°92; Rus) is ronduit een topper ! In 2010 vocht hij /-55kg en werd 3° op het EK, 5° op het WK, 1° in Lyon, 2° in St.Petersburg. Vorig jaar 2011 reeds schakelde hij door naar de /-60kg, maar ook daar werd hij 3° op het EK (Lommel), 1° Berlin,  2° Leibnitz, 3° St.Petersburg. Nu, als 1ste-jaars senior tenslotte werd hij 1° in Celje, 3° in Orenburg en 3° op de World Cup in Tashkent. PS: ik was bevoorrechte getuige toen Senne Wyns kansloos van Grigoryan verloor in de finale van Celje dit jaar.

>> 2012 EK u23 Prague (live results) 

Verslag:

Zowel Lotte als Gert overleven de eliminaties niet.

Gert heeft het blijkbaar niet gered tegen leeftijdgenoot Arif Bagirov (°92). Onbekend is onbemind, maar dat verandert dus na vandaag. Bagirov is al even klein als Gert, maar zo nodig nog geblokter en al minstens even vinnig en snel. Verrassend dus dat een dergelijke judoka uit het internationale circuit is gebleven. Uiteindelijk verliest Gert (na 2 shido's en een waza-ari achterstand) op het einde van de kamp (na 4'40") met waza-ari-awasete-ippon (021/000). Meteen uitgeschakeld dus, maar toch een meer dan verdienstelijke kamp van onze eerste-jaars, die zijn potentieel bevestigt. Bagirov vecht daarna trouwens nog een verdienstelijke kamp tegen Aram Grigoryan: over de volle 5 minuten bleef Bagirov een dreigend gevaar voor de Rus, die uiteindelijk wel zijn 2x yuko voorsprong consolideert. En Grigoryan kroont zich uiteindelijk ook tot Europees kampioen, na verdere ippon winst tegen de beide bronzen medailles: Fabio Basile, Ita (ippon) en Orkhan Safarov, Aze (ippon), en een close fight (yuko) in finale tegen de Ukraïner Gevorg Khachatrian ! Bagirov blijkt dus ook hieruit verre van een meeloper.

Lotte begon zeer goed aan het tornooi en bevestigde Sarajevo met een snelle ippon zege tegen Ramic (sumi-gaeshi gevolgd door osai-komi). In ronde-2 scoorde haar opponente Starkova yuko na 1 minuut. Naarmate die kamp vorderde vond ik Lotte het evenwicht wat herstellen, zonder evenwel zelf te kunnen dreigen met een eigen score. En tenslotte bleek Starkova wel over meer power te beschikken. De onvermijdelijke ippon volgde dan ook na 3'49": o-uchi-gari, plat op de rug, geen twijfel. En daarmee zat voor Lotte - en United - het tornooi er meteen ook op.
De ambities waren beperkt, de ontgoocheling bleef dat dus ook, al zullen de judoka's zelf hier misschien anders over denken.

En voorts ?

Kenneth Van Gansbeke (°90; u23/-66kg), de nieuwe Belgische vice-kampioen, langs een achterpoortje toch op dit EK (>> my facebook), maar ook hij kon zijn laatste kans u23 niet verzilveren: verdwijnt eveneens uit het tornooi na 1 wedstrijd, met verlies tegen Ukraïns kampioen u23/-66kg Roman Paskar (°91), ooit winnaar van Uzhgorod (2007), en daarop Europees kampioen u17/-55kg in Valetta + 2° op het EYOF in Belgrado.
Het zal allicht weinigen verbazen dat het Oostblok, na de /-60kg, ook deze klasse domineert: op het podium een Witrus (Vadzim Shoka 1°), een Armeniër (Gor Harutyunyan 2°), een Rus (Abdula Abdulzhalilov 3°) en een Hongaar (Zsolt Gorjanacz 3°). Gor Harutyunyan (niet te verwarren met zijn broer Garik, beiden (!) Europees kampioen in Lommel 2011 u20/-55kg & /-60kg, en Garik tegenstander van Gert op EK & WK) domineerde dermate deze reeks én de finale dat hij enkel zichzelf klopte door helemaal op het einde een voorsprong (011/010) weg te geven met een onnodige houdgreep, nadat hij eerder ook al een waza-ari (counter op uchi-mata) cadeau had gedaan...

De winnares van Lotte, Starkova, speelde nadien geen hoofdrol meer na nederlagen tegen:-
 - Barbara Maros (°91; Hun; al 5 Europese medailles, 3° WK & ettelijke ere-plaatsen; en hier 5°) en
 - de 17-jarige (!) Alexandra Florian (°95) uit Rou (in 2011 1° EK, 1° EYOF en 3° WK), uiteindelijk ook 5°.
PS: Maros verliest voor brons - weliswaar gevleid voor haar opponente - tegen Odette Giuffrida (Ita), waarvan Lotte nog won voor brons op de World Cup in Rome... 

Beste West-Europeanen na dag-1: Italië (2x brons; 1x 5°) dat wederom bewijst dat het goed bezig is, en Nederland na een volledig Nederlandse finale /-57kg: Juul Fransen (1°) vs. Sanne Verhagen (2°), met Oriano Cappellin als scheidsrechter, maar interessanter: met 2 clubtrainers op de coach-stoel ! Over het stimuleren van interne concurrentie - wat allicht het landelijke niveau ten goede komt - kunnen ze in Vlaanderen nog wat leren, maar ja, dat plaatje hebben we ondertussen al grijs gedraaid.....

Opvallend; de Fransen - met nochtans een zéér sterk team - zijn niet op deze Europese kampioenschappen en vinden het in dit Olympische jaar allemaal wat teveel van het goede (5 van hun 7 Olympische medaille-winnaars zijn 23 of jonger !), of is dit een stilzwijgend protest tegen het zinloze van u23-kampioenschappen, nu junioren u21 zijn geworden ? Ook Georgië is afwezig.

En de Belgische eer: die zal wederom moeten gedragen worden door Wallonië met Mansour en Nikiforov (al heeft Lola een loodzware loting), en door Benjamin Harmegnies, al spreekt die ondertussen al wel goed Haarlems natuurlijk :-). Anne-Sophie Jura (°92; ook eerste-jaars) verloor met een kleinste score (2x shido) haar enige wedstrijd van de n°5 Ebru Sahin (°92; Tur).

De Westvlaamse Sandrine Billiet (°90; FFBJ) had misschien de verdienste in haar 1ste wedstrijd dat ze de 5'min volmaakte tegen de Hongaarse Szabina Gercsák, maar al die counter-scores tégen op haar uchi-mata en uchi-gari pogingen werden op den duur toch genant: 015/000 verlies was het eindresultaat tegen de 16-jarige Gercsák (°96 !), die dit jaar brons pakte op het EK in Bar u17/-63kg. Over-en-out.

Net op tijd ingezoomd op tatami-2 om Lola Mansour (°93) 19"sec in de GS haar 1ste wedstrijd te zien winnen met een mooie seoi-nage (ippon) tegen toch een sterke judoka als Renalda Gedutyte (°93; Ltu), in 2009 Europees kampioene u17/-63kg in Koper en op het EK in Lommel (2011) u20/-70kg voor brons verslagen door...Mansour. Lola moet dan tegen één van de mede-favorieten Barbara Matic (°94; Cro), 18-jaar pas over 2 weken, maar al een track-record in de jeugd-categorieën (winnaar van in totaal 13 European Cups u17/u20 !, in 2010 Europees kampioene u17/-63kg (3° YOG 2010; 3° WK 2009), dit jaar vice-Europees kampioene u20, geklopt door...Lola, etc...). Lola verliest terecht ditmaal, zij het dat de houdgreep waarin ze verzeild geraakte, raar tot stand kwam. 
De Pools-Duitse Anne-Kathrin Lisewski (°90) - in haar 1ste herkansing - is een kop groter, heeft een langere reikwijdte en daardoor moeilijk te bekampen. Lola komt wel yuko voor door 2 shido's tégen Lisewski, maar verspeelt die voorsprong 1 minuut voor tijd door een terechte waza-ari van de Duitse. Chapeau evenwel voor de koelbloedigheid van Lola én haar judo, want 16"sec voor tijd tovert ze nog (met sode) een niet-evidente ippon uit haar hoed ! Verdiend voor brons tegen Anka Pogacnik (°91; Slo), waarvan Roxane verloor in 1/4-finale. Opnieuw een slopende kamp, maar wel brons met yuko. Proficiat ! 

Sat 12h30: Totale verwondering toen ik Roxane Taeymans (°91) na 2'05" met een seoi-nage een al te drieste aanval van Bernadette Graf (°92) zag counteren ! Graf in 2011 Europees- en wereld-kampioene u20/-70kg en eigenlijk een pak te sterk voor Roxane. Tot dan domineerde Graf dan ook de kamp, die trouwens veeleer buiten de mat werd bevochten dan binnen. Voor passiviteit en buitenstappen had Roxane al 2 shido's gekregen en Graf had bij een counter zelf ook yuko gescoord, maar dan volgde dus die ippon van Roxane.
Van deze meevaller kan ze helaas niet maximaal profiteren want Roxane verliest haar volgende kamp met ko-soto-gake van Anka Pogacnik (°91; Slo), zilver (2°) op ditzelfde EK u23 vorig jaar in Tyumen. Door haar overwinning tegen Graf kon ze echter wel herkansen. En Roxane grijpt bovendien haar kans door te winnen van de Russische Olga Pochkina (°90; 3 weken terug winnares in Boras en 2° op het Russische NK
u23/-70kg in maart
): eerst krijgen beide judoka's een shido voor het ontwijken van het kumi-kata; na 2 minuten krijgt de Russische een bijkomende shido voor passiviteit, en met nog 1'11" op het bord, kan Roxane het mooi afmaken met klem. Voor brons moet ze echter nog voorbij een ándere, en sterkere Russin, Irina Sordiya (°90; de huidige Russische kampioene Sen/-70kg; in 2006 Europees kampioene u17/-63kg; in 2008 3°WK u20/-70kg en 2x 7° op dit eigenste EK u23 in 2010/2011). Roxane verliest met waza-ari + 2x yuko.
Europees kampioene in deze categorie wordt uiteindelijk Franciska Jerman-Szabó (°91; Hun), en niet Barbara Matic. Szabó won haar 4 kampen overtuigend op ippon, haar 1ste kamp tegen Iana Kriukova (°93; Ukr) was daarbij nog de lastigste.

Een blik op het landen-klassement tenslotte (na dag-2) toont een oppermachtig Rusland, mooie resultaten ook in de breedte van Slovenen en Hongaren, én Italië met 5 medailles, absoluut afgescheiden het beste West-Europese land. De Italianen die overigens systematisch coachen vanuit de tribune, en niet vanop de stoel !

En oh ja: zelfs de VJF beginnen nu al 'instant' wedstrijd-verslagen te maken op hun site :-), al hebben ze nog wat moeite met de juiste naamspelling van de judoka's. Begon het wat al te genant te worden misschien ?

ps: op zondag (18/11) géén live-verslaggeving wegens interclub in Ingelmunster...

(Sat 10-Nov): Maxine 5° op de "Open des Terres Rouges" (Lux)

Als enigste van United vocht Maxine in Kirchberg (Luxemburg stad) op het Internationale tornooi "Open des Terres Rouges" en werd (u20+/-63kg).
Won mooi van een senior Française, hield 3'min goed stand tegen Do Velema (°95; Ned; in 2011 Europees kampioene & vice-wereldkampioene u17/-57kg; 5° EK u20/-63kg in 2012) alvorens dan toch te buigen met ippon, maar kon zich daarna niet meer opladen voor haar gevecht voor brons tegen opnieuw een andere Française (2 shido's tegen in GS).... Pas rond nieuwjaar zal Maxine beslissen of ze kiest voor /-57kg dan wel /-63kg.
>> 2012 OTR (invitation)   >> 2012 OTR (results u20+)

(Sat 03-Nov): BK Seniors in Herstal: we hoopten op meer & beter.

Locatie:  Hall Sportif "La Prealle" - Rue E. Muraille 158, 4040 Herstal
Weging: 8u45 - 9u30 (dames én heren)
Start:     10u (dames én heren)
Finales: 15u15 (dames én heren)

Na de voorbeschouwing (zie ander artikel), hier het vervolg:

De eer (zeg maar verdienste) om het meest aantal judoka's per club af te vaardigen naar dit BK Seniors
(nl. #6) wordt dit jaar gedeeld door 3 teams:
JC Koksijde: Mike Demiddele (/-60kg), Jasper Lefevere (/-66kg), Kenneth Van Gansbeke (/-66kg),
                   Dirk Van Tichelt (/-73kg), Robin Monteyne (/-81kg), Amélie Rosseneu (/-48kg).
Crossing Schaerbeek: Moune Zaouaoui (/-52kg), Nica Antonis (/-57kg), Sabra Sassi (/+78kg)
                                 Parkev Sarikian (/-73kg), Jimmy Tembuyser (/-90kg), Toma Nikiforov (/-100kg).
Antwerp United: Lotte Denoo (/-57kg), Milane Kerckhove (/-63kg), Zoë Peeters (/-70kg),
                        Gert Maes (/-60kg), Kevin Gijs (/-66kg), Thomas Lissens (/-66kg).
2 certitudes van United ontbreken (nl. Dylan en Olivier), maar goed: altijd en overal zijn er gekwetsten in het judo, dus dat laten we voor wat het is. Als we kijken naar de 'top-10' teams (die leveren 3 of meer judoka's) dan vinden we nog welgeteld één bijkomende Vlaamse club (Koersel). 7 van die 10 teams zijn dus Waals. Juist, de zovéélste statistiek die er dus niet om liegt.."het Belgische judo is springlevend"  Martens en C° mogen zich dus gelukkig prijzen dat er nog een België bestaat :-).

Vooral de 3 rechtstreekse duels "KoksijdeUnited" in de 1/2-finales (daar gaan we vanuit) spreken uiteraard tot ónze verbeelding. "Concurrentie verhoogt het niveau" en dus meer van dit soort confrontaties zou de VJF alleen maar mogen stimuleren en toejuichen !  Tja,... ik vrees dat er "licht" partij zal gekozen worden...
En nog een interessante bedenking geven we mee in de vorm van een quiz-vraag: hoeveel atleten/ex-atleten van de Top-Sport-School plaatsten zich voor dit BK.... ?

Later dit weekend het antwoord, net als "het verslag der feiten". Spannend :-).

Verslag:

Gert (°92; Sen/-60kg): 2de
Zilver, en voldeed hiermee volledig aan de verwachtingen.
Eerst 2 duidelijke overwinningen: vlot waza-ari + ippon met nog 57"sec op het bord tegen Pierrick De Vreeze (Gishi-Jambes), daarna en zeker iets verrassender reeds na 19"sec ippon tegen Mike Demiddele (Koksijde).
En dus de gehoopte heruitgave van de finale van het PK en RK tegen Senne Wyns (Reet). Een mooie kamp met pogingen aan weerszijde, maar wat Gert ook probeerde, Senne ontweek steeds perfect alle aanvallen. Tijdens het ne-waza volgend op één van die pogingen, lukte het Senne om Gert in houdgreep te nemen... én te houden. Met 3 opeenvolgende rechtstreekse overwinningen tegen Gert, werd Senne dan ook verdiend Belgisch kampioen, en pakte daarmee zijn 3de titel op rij (in 2010 in finale tegen Kevin (& in 1/2 tegen Yung); in 2011 in finale tegen Stijn Smessaert).

Kevin (°93; Sen/-66kg): 3de
Met nog 2'55" te gaan scoort Kevin ippon tegen Tufan Hanci (Neko Anderlecht) en is duel n°1 met Koksijde een feit (Gert vocht pas later tegen Mike): in die 1/2-finale tegen Kenneth Van Gansbeke is het Kevin die de wedstrijd maakt en Kenneth die ondergaat. Bij een net-niet-perfect uitgevoerde aanval kan Kevin niets anders meer dan doorrollen (en dus een 'eigen beweging') maar wekt dat de indruk van een overname door Kenneth. Dat was alvast het oordeel van de scheids en helaas werden de beelden niet herbekeken.... De wedstrijd voor brons dan tenslotte werd autoritair gewonnen tegen Waals kampioen Benoit Van Keymeulen (La Chenaie).

Thomas (°93; Sen/-66kg): 3de
Thomas óok overtuigend voorbij diezelfde Benoit Van Keymeulen in zijn 1ste kamp, en dus ook duel n°2 met Koksijde een feit. Tegen Jasper Lefevere opnieuw een genietbare wedstrijd, evenwichtiger dan Kevin/Kenneth en er vallen shido's. Al vroeg voor beiden wegens 'vermijden van het gevecht' en later enkel voor Thomas. Nog steeds yuko achter naar het einde toe moet Thomas blijven proberen. Jasper ontwijkt nu het gevecht en een dappere scheidsrechter bestraft Jasper (overigens terecht) in de laatste seconde. Een onverhoopte Golden Score ! Beiden worden moe maar proberen toch afwisselend iets te forceren. Bij één zo'n poging duidelijk binnen ingezet en buiten verlengd, scoort Thomas ippon. De hoekrechter geeft binnen, maar Franky De Moor als hoofdscheidsrechter volgt de mat-rechter die buiten geeft. Bijna dé ippon van het tornooi (voor ons althans), maar helaas. Met nog 1 minuut komen beide judoka's vanuit ne-waza in duel terug recht en duwt Jasper Thomas op de mat op zijn achterwerk en valt Thomas vervolgens verder door. Waza-ari voor de scheids en einde kamp.... een anti-climax. Ook Thomas weet zich nadien overtuigend te verzekeren van het brons (tegen Mickaël Piette), zij het dat hij bij zijn verlossende houdgreep dat éne voetje maar nét lang genoeg kon binnenhouden.

Kevin en Thomas vochten hun kamp voor brons gelijktijdig, een unieke ervaring voor ons supporters en iets dat in de zaal zeker niet onopgemerkt voorbijging. Judo kan mooi zijn ! 

Lotte (°90; Sen/-57kg): 7de
dé ontgoocheling na een totale off-day.
Wordt nog voor halfweg en op kracht met ippon gevloerd door 1ste-jaars junior Léa Van Overstraeten (Mons), en tot overmaat van ramp is een voetveeg van Cynthia Rosseneu haar fataal in haar 1ste herkansing. Neen, er bestaan dan toch geen zekerheden meer in het judo: een competitie voor Lotte om zo snel mogelijk te wissen uit het geheugen !  Léa gaat wel mooi door want corrigeert een yuko achterstand tegen Nica Antonis nadien met houdgreep, maar toch volgden de verrassingen in deze reeks zich op : Myriam Martin verliest haar 1/2-finale van Jolien Lefevere (die in de finale van het RK tegen Lotte ongeveer 30"sec stand hield) en Jolien wordt bovendien ook nog eens (en niet onverdiend) Belgisch kampioene na een finale tegen Léa (000/003).

Milane (°92; Sen/-63kg): 3de
beperkt de schade na een dag zonder fut en energie.
Milane kloeg over moeheid, nadat ze met tegenzin de stage van de Flanders Cup moest afwerken, ná het tornooi van Boras in Zweden (ook dit is het VJF-topsportbeleid ten voeten uit natuurlijk). In haar 1ste kamp tegen Mélanie Malburny (Frameries) sleept ze zich al naar het einde met een ippon 6"sec voor tijd.
In haar 1/2-finale tegen Lisa Estievenart is het bobijntje helemaal op. Nu, los hiervan, hoe een judoka kan score ná matté is mij niet duidelijk, maar dat is wel wat Lisa lukte. De discussie tussen scheidsrechters achteraf ging over het al dan niet aanzetten binnen de mat, maar daarover hoorde het dus niet te gaan. Hoe dan ook yuko verlies voor Milane, maar allicht verdiende ze ook niet om in een finale te staan. Het brons kreeg ze overigens gratis, want noch Valentine Raes (3° RK), noch Fran De Somer (2° RK) waren in Herstal.
En misschien was Milane zelfs gewoon ziek dit weekend, net als Zoë die met koorts in Turnhout in bed lag.

Zoë (°90; Sen/-70kg): geen deelname.
forfait, want ziek in bed met koorts. 

ROUND-UP:
We moeten het ruiterlijk toegeven, Koksijde blijft de sterkste club van Vlaanderen (en zelfs van België). Met hun 6 gekwalificeerden pakten ze niet alleen 6 medailles, maar ook 3 gouden (Dirk Van Tichelt, Amélie Rosseneu, Jasper Lefevere) en worden daarmee de onbetwiste nr.1. Proficiat !
1. Koksijde:            6 medailles (3x goud - 1x zilver - 2x brons)
2. Antwerp United:  4 medailles (1x zilver - 3x brons)
3. Grand Hornu:      3 medailles (1x goud - 2x zilver) - de 3 broers Bottieau
4. C.Schaerbeek:    3 medailles (1x zilver - 2x brons)
5. Royal Mons:       3 medailles (1x zilver - 2x brons)
Zelf hadden we stiekem gehoopt om de hegemonie reeds dit jaar te kunnen doorbreken, maar we zullen nog minstens één jaar moeten wachten. We hebben alvast wel het voordeel van de jeugd
 - Kevin (°93) en Thomas (°93) hebben hier bewezen dat ze als 19-jarige universitairen zónder faciliteiten, de kloof met senior Lefevere (°88; 24-jaar) en full-prof Van Gansbeke (°90; 22-jaar) stilaan dichten: it were close fights!
 - Gert (°92) is ook nog maar 19 (wordt 20 op 26-Dec) en mist enkel nog de 2 à 3 kg extra spieren om Europees écht mee te draaien. Die komen er wel. Moge Tobias Englmaier zijn voorbeeld wezen. Felicitaties overigens aan Senne (°88; 24-jaar) die (eveneens als student-amateur) zijn positie bevestigt en op onze sympathie mag rekenen.
 - Milane (°92; 20-jaar) heeft voldoende 'bitch'-gehalte (op de mat :-) en intrinsieke kracht (getuige daarvan trouwens haar 7de-plaats vorig jaar op het WK u20), maar mist nog een uitgebreidere technische bagage om zich ook Europees echt te kunnen meten onder Senioren. Daar wordt aan gewerkt.

Lotte (°90; morgen maandag 22-jaar) vocht in een hogere categorie tegen aankomend Waals talent, maar had met haar ervaring nooit mogen verliezen, zeker niet als je ziet dat Jolien Lefevere hier (verdiend) Belgisch kampioene wordt. Een off-day dus om snel te vergeten. Eén nacht slecht slapen mag, maar met een aankomend EK u23 moet die focus makkelijk kunnen verlegd worden.

Opvallend:
1) de broers Bottieau die het alle 3 presteerden om in de finale te staan: Olympische Joachim (°89) die won in een rechtstreeks duel /-81kg van Jeremie (°93). De 'mise-en-scene' konden ze evenwel moeilijk verbergen. Het zou mij overigens niet verbazen dat Jeremie bewust géén Waals kampioen werd om alzo deze finale te forceren. Jean-Yves dan verloor de /-73kg op hantei (3-0) van Dirk Van Tichelt. De Bottieau's hebben een ongelooflijke uithouding, maar de scheidsrechters wisten toch de pogingen tot judo van Dirk iets meer te waarderen dan het gesleur en getrek van Jean-Yves, ook al kon Van Tichelt mij op zich op dit BK niet echt overtuigen.
2) 'Untouchable' Toma Nikiforov die in de /-100kg de titel moest laten aan Nathan Gielis. Nadat Toma al vroeg een straf kreeg, speelde Nathan het eerst taktisch: een straf voor beide, en dus een yuko voorsprong voor Nathan. Maar achteraf rechtvaardigde hij zijn overwinning ook met een niet-toegekende score. Toma probeerde wel nadien, maar vond geen gepaste zet.
3) 14 Belgische kampioenen zitten verdeeld over 12 clubs; enkel Koksijde heeft er meer dan 1. De RvB zal tevreden zijn (of hun variant op "verdeel en heers").
4) Het Belgische judo is springlevend ! Wel, in dat geval: welke Vlaamse, door de VJF-begeleide judoka van dit BK gaat zich plaatsen voor Rio, vraag ik mij dan zo langs mijn neus weg af.... ? 
 - Amélie Rosseneu mag optornen tegen Charline van Snick,
 - ouwe getrouwe Dirk Van Tichelt zal in de zware /-73kg echt wel nieuwe resultaten moeten neerzetten,
 - en dan is er nog Benjamin Harmegnies, een Waal met Vlaamse licentie die traint bij Kenamju in Haarlem
   (ok, 't is op zijn minst een Belg, en géén dure, gekochte Nederlander).
Maar je weet maar nooit: >> my facebook.

En het antwoord dan op de quiz-vraag:
10 van de 56 Vlaamse judoka's die zich plaatsten voor dit BK volgden ooit school aan de TSS (oftewel 18%).
5 behaalden een medaille: 2x Goud (Dirk Van Tichelt, Sofie De Saedelaere), 1x Zilver (Kenneth Van Gansbeke), 2x Brons (Ken Kennes, Katrien Johnson), een rendement van welgeteld 9%. De VJF zou nog durven argumenteren dat er hier en daar een gekwetste was. Gewoon opdoeken die handel !

De eerlijkheid gebiedt voorts wél om mee te geven dat toch 61% van de medailles uiteindelijk werden behaald door Vlaamse judoka's en dat 10 Belgische kampioenen Vlaams zijn (tegenover slechts 4 Waals). En daarmee kan de RvB dan alweer met een gerust gemoed naar bed, zo denken ze toch. 

(27/28-Oct): Flanders Judo Cup

Ik wil geen afbreuk doen aan het tornooi op zich, dat er inderdaad wél in slaagt om zowel kwaliteit als kwantiteit te brengen. Als je er evenwel zóveel geld en middelen kan in pompen, zou het maar erg zijn natuurlijk om er dan géén fatsoenlijk evenement van te kunnen maken.
Ik heb echter nog altijd niet begrepen waarom we toch zo laaiend enthousiast moeten worden van die 
"8 tatami's in a row, unique in Europe" ? Je zal maar coach zijn van 2 judoka's waarvan de ene vecht op mat-1 en de andere op mat-8. Ik verzeker je dat je dan goeie loopschoenen én verrekijker nodig hebt om het enigzins te redden. En ondanks 8 tatami's werden de Cadetten nog altijd maar gehuldigd om exact.... 14h55.
Maar goed, onze niet aflatende kritiek vertaalt zich soms ook in positieve evoluties:
1) de FJC is niet langer het exclusieve tornooi waar maar een zéér beperkt aantal judoka's wordt toegelaten
2) voor de medaille-uitreiking wordt de competitie nu gelukkig niet langer meer stilgelegd, of zo ook
3) kan er nu in (welswaar zeer beperkte mate) gespreid worden gewogen, en:
4) de stage staat nu open voor álle Vlaamse judoka's vanaf Cadet.
allemaal dingen die ons niet in dank werden afgenomen toen we als eerste publiekelijk kritiek gaven op die vroegere tekortkomingen.

Het sportieve zelf dan, en de prestaties van onze eigen judoka's in het bijzonder:


Roeland (°98; u15/-42kg): uitgeschakeld in poule
Woog net 42.0kg en startte in een poule met 4. Toonde in zijn totaliteit weinig techniek vandaag, alleszins minder dan wat hij normaliter in zijn mars heeft en dat vertaalde zich dan ook in een tegenvallend resultaat.
Wint zijn 1ste partij weliswaar hoopgevend tegen Matthijs Woolderink (39.2kg; JV THAG, Almelo, Ned): scoort waza-ari en kan dan gecontroleerd de wedstrijd uitvechten. Uiteindelijk is het wel Woolderink die zich als 2de voor de eindtabel zal plaatsen. Roeland verliest namelijk vervolgens met houdgreep tegen Nathan Decuyper (41.9kg; St.Pieters-Leeuw; dit jaar 2° in Izegem & 3° Bekers der Kempen), wat we toch enkel maar teleurstellend kunnen noemen. Tenslotte zijn beslissende kamp tegen Henry Wakes (40.4kg; Shadsworth, Wales; 9° Heart of England 2011 u14/-42kg). Roeland verliest met een zéér twijfelachtige yuko, die hij tegen krijgt nadat hijzelf een aanzet tot overname niet kon besluiten. Met nog 1 minuut dan om die achterstand om te buigen zocht Wakes enerzijds té opvallend het grondgevecht om overdreven tijd te winnen, maar mankeerde Roeland zelf anderzijds toch ook aggressiviteit én inspiratie om nog iets te forceren. Helaas.

Jonatan (°99; u15/-42kg): uitgeschakeld in poule
goed op gewicht (41.7kg) zonder er iets voor te laten, maar dat had alles te maken met een buikgriep begin deze week. In een poule met slechts 3 judoka's en geen 'chance'. Moet vooreerst tegen Lein Mulder (°99; JudoGoes/ De Korte, Ned) de regerende Nederlandse kampioen u15/-38kg (en 2° Dutch Open 2012, ook u15/-38kg). Eigenlijk doet Jonatan het best aardig en sneuvelt hij pas in de GS met ippon seoi-nage. Nog iets meer durf steken in die sumi-gaeshi en dan had de uitslag er best anders kunnen uitzien. 
Tenslotte moet hij tegen Tomasz Zielski (41.3kg; UKS Galeon Gdynia, Pol; 3° /-38kg Tallinn Judo Cup Feb-2012; 2° /-42kg Judo Baltic Cup Sep-2012): Jo verliest 011/000, en al bij al terecht, al was die eerste score van de Pool (yuko) wel héél geflatteerd en moest Jonatan vanaf dan natuurlijk wel met meer risico gaan kampen. Het zij zo, en dus geen plaats in de eindtabel. Jonatan mag echter niet té teleurgesteld zijn:
 - Lein Mulder wint uiteindelijk het tornooi (o.a. door een revanche tegen Yorben Delanghe voor zijn verloren finale op de Dutch Open 2012), en
 - Zielski (5°) verliest in tabel van Damiano Piga (2° zilver; 39.9kg; Top Judo Nijmegen) en Gaston Rammant (3° brons; 41.0kg; Ardooie; °99).
Het andere brons ging verdiend naar Yorben Delanghe (40.0kg; Ronse; Belgisch kampioen u15/-38kg; broer van Karen). Voor Jo alweer 2 mooie wedstrijd-ervaringen in functie van 2013.

 

Maxine (°95; u20/-57kg): uitgeschakeld (5° op 9)
Mooi parcours van Maxine; alleen jammer van die eerste 2 minuten (en 2 shido's) die haar een podiumplaats kostten. In die 1ste kamp tegen Merel Wit (°95; Ned) startte Maxine net niet agressief genoeg. Een 1ste shido was dan ook terecht, maar een 2de die volgt onmiddellijk na een aanval van Maxine kan gewoon niet. In wat volgt is voorts Maxine duidelijk de betere, maar wordt ze niet beloond: ze zet een houdgreep aan, maar de scheids roept integendeel matté. En iets later op een worp van Maxine geeft de scheidsrechter ook geen score hoewel de schouders van Merel toch duidelijk en met controle op de tatami kwamen.
Jammer, maar het is anderzijds duidelijk dat Maxine progressie heeft gemaakt. Vroeger bij de beloften lag ze altijd duidelijk onder bij Merel Wit, 2x vice-kampioen van Nederland u17 (2010/-48kg & 2011/-52kg); in 2010 winnares ook van de Dutch Open, Antwerp Open & Maassluis (telkens u17/-48kg) en in 2011 winnares in Coïmbra (u17/-52kg). Maxine onderstreept die progressie trouwens door vervolgens te winnen van Tamsin Hartley (9° NK Gbr u20/-57kg, 2 weken terug) en Laura Vinken (°95; Ned), vorig jaar 3° Maassluis u17/-52kg en 3° NK Sen/-52kg. In haar laatste kamp tenslotte verliest ze (terecht) met 2 shido's van Myriam Martin (winnares), maar is Maxine de enigste die van Martin géén rechtstreekse score tegenkrijgt. Nica Antonis verliest de finale van Martin met yuko.

  

Abdulla (°97; u17/-50kg): 3de
allicht het laatste tornooi van Abdulla in de /-50kg, want blijkt steeds weer misselijk bij aanvang van een tornooi na elke afvalkuur tot die -50. Vecht in een poule met 3. 1ste tegenstander is Leuteris Panagiotou (49.4kg; Gre; van bevriende club Aris Thessaloniki). Een moeizame kamp in evenwicht, maar toch met Abdu steeds het dichtst bij de ultieme score, al blijft die uit, ook na de Golden Score. Uiteindelijk een billijke 3-0 op hantei. De 2de wedstrijd tegen Rik Meeuwissen (50.0kg; Top Judo Nijmegen, Ned; 9° NK 2012 u15/-46kg). Die cadet mag geen probleem vormen en wordt het ook niet: ippon en door naar de eindtabel.
In 1/8-finale wordt de Schot Jack Murphy (49.1kg) opzij gezet met 2x waza-ari. In de volgende kamp wachtte Dede Kruisman (49.7kg; Kenamju, Ned). 2 shido's tégen de Nederlander en een yuko score van Abdu met sumi-gaeshi volstaan, maar het had bloed, zweet en tranen gekost. 
1/2-finale tegen Owen Corzilius (46.8kg; Kenamju, Ned), dezelfde judoka waarvan Abdulla verloor in de finale van de Dutch Open begin dit jaar. Opnieuw een moeizame wedstrijd in evenwicht, met Corzilius het meest actief in het begin, en Abdu de meest agressieve naar het einde toe. Een beetje onverwacht dan ook dat hij zich 40"sec voor tijd laat verrassen en Corzilius yuko scoort, iets wat Abdu niet meer kan rechtzetten. Aldus verwezen naar de kamp voor brons tegen Valiko Namojev (44.4kg!; Top Judo Nijmegen). Die klus wordt wel vlot geklaard (ippon) en dus 3de. Vanuit de andere tabel-helft vecht Jorre Verstraeten (49.2kg; Leuven) zich naar de finale tegen Corzilius, staat licht in het nadeel, maar wint halfweg met houdgreep na een mooie omkeerbeweging op grond. Proficiat.
 

  

Yusup (°96; u17/-55kg): verliest 1/4-finale
Zijn ambitieuze doel is ongetwijfeld een EK kwalificatie 2013 in de u18/-55kg. En dat gewicht moet kunnen tot midden volgend jaar (nu: 54.9kg). In een poule met 4, maar onmiddellijk een eerste kamp tegen Roy Koffijberg (52.0kg; °96; Shoganai Dronten, Ned), winnaar van de Antwerp Open 2012 u17/-50kg. Hoewel later slechts Nederlands vice-kampioen u17/-50kg (verslagen door Ziggy Van den Brink) wel veruit de beste Nederlander in deze klasse dit jaar met een 7° plaats op het EK in Bar. Van alle gevechten van Koffijberg vandaag was deze tegen Yusup de meest gesloten wedstrijd, mijns inziens door zijn vrees om mogelijks gecountered te worden. Nu goed, Roy wint met waza-ari tijdens één van zijn weinige score-kansen, maar ook niet onverdiend gezien zijn lichte dominantie gedurende het gehele verloop van de partij. Daarna wint Yusup wel dominant van Harry Hsia (51.3kg; Ned - in 2012 vice-kampioen u15/-50kg, en jongere broer van Jay °96/-55kg) en ook dominant van Aaron Hales (54.3kg; °96; Gbr).
In de eindtabel eerst een mooie winst tegen Luke Nooijen (54.8kg; °96; 3° NK 2012 u17/-55kg), wat leidt tot een kamp in 1/4-finale tegen Twan Van der Werff (53.0kg; °97; 3° NK 2012 u17/-50kg; 2° NK 2011 u17/-46kg; 1° NK 2011 u15/-46kg). Zonder zijn tegenstander te overvleugelen, domineert Yusup wél en scoort yuko. Twan krijgt bovendien ook shido voor passiviteit en Yusup ziet de overwinning al beklonken. Wel, hij zou ondertussen beter moeten weten, nl. dat nonchalance in judo helemaal NIET thuishoort, en dat "de teugels wat laten vieren" allicht enkel maar kan in tornooien rond de Vlaamse kerktoren, maar niet tegen Nederlanders met een nationaal palmares... "Boontje komt om zijn loontje": geen nieuwe confrontatie voor Yusup (zie Hainaut Cup) met Naoufal Ez Zerrad en bovendien ook géén herkansing meer, vermits Ez Zerrad, voorspeld, verder finalist wordt en éénvoudig makkelijk het tornooi wint. Opvallend bovendien: in een finale tegen Tim Cuvelier, die in 1/2-finale verrassend Roy Koffijberg had geklopt (011/003) ! 
ps: zoals bericht, klopte Yusup eerder deze maand Cuvelier makkelijk op het Etixx-tornooi.
Enfin, zijn "Kristofkes"  blijven hem dus nog altijd achtervolgen...!!

 

Sien  (°96; u17/-57kg): uitgeschakeld in poule
start in een poule met slechts 3 judoka's: verliest haar 1ste kamp (101/001) tegen de Schotse Eilish Walker (5° NK Gbr u17/-57kg, 2 weken terug) en vervolgens met houdgreep (na een heupworp na +/- 1'30"), tegen Dewi Bernard (°96; SI de Korte; 3° NK 2012 u17/-57kg; 3° Venray 2012 u17/-57kg). Sien is helaas niet klaar om zich te meten met de betere judoka's in de categorie /-57kg ...

 

Jens (°95; u20/-66kg): verliest 1/8-finale
De /-60kg hangt nu definitief aan de spreekwoordelijke haak. In 2013 worden Thomas en Kevin bij de Junioren opgevolgd door resp. Jens (/-66kg) en Florian (/-60kg).
Eerste tornooi dus voor Jens (63.9kg) in de /-66kg en meteen een eerste onzachte landing (lees ippon) na ongeveer 2'mins in een eerste duel, met van dienst: Antoin Van den Binnenhei (65.5kg; Theo Meijer Sport, Ned; 1° Maassluis 2011 u17/-60kg; 3° NK 2012 u20/-60kg). Maar Jens gaat wel naar de eindtabel, want wint vervolgens van Joe Smith (64.3kg; Gbr; 5° NK Gbr u20/-60kg, 2 weken terug) in zijn poule met 3.
1/8-finale tegen Geoffrey Maes (65.3kg; ex-TSS, Zonhoven). Beide judoka's kennen mekaar dus door-en-door. Jens krijgt shido tegen na een goeie minuut en even later is Geoffrey een fractie sneller met zijn voetveeg dan Jens, die - uit evenwicht - dan ook plat op de rug gaat. Geoffrey geraakt op zijn beurt niet verder door een yuko-nederlaag tegen Thierno Balde (uiteindelijk 3°; 65.4kg; 3° NK 2012 u20/-60kg, zoals Antoin hierboven). De eindoverwinning ging naar de Amerikaan George Truong (64.6kg), die Ivo Bekema versloeg in finale. Deze laatste klopte op zijn beurt in 1/2-finale verrassend (maar niet zonder scheidsrechterlijke discussie) Donovan Piris (uiteindelijk 3°; 66.0kg; Kenamju, Ned). 

 

Armen (°93; u20/-90kg): uitgeschakeld in poule
Heeft voldoende power en techniek om zijn poule te winnen, maar Armen (87,6kg) moet dringend op zoek naar basis-conditie !! Is uitgeput halfweg zijn kampen, is dan nog een schim van zichzelf, en zoiets wordt natuurlijk onverbiddelijk afgestraft. Verliest zo zijn 1ste kamp tegen de Schot Liam Donkin (3° NK Gbr u20/-90kg, 2 weken terug) en ook zijn 2de wedstrijd van Sebastiaan Goossens (uiteindelijk 3°), nadat hij initieel ruim de bovenhand had en scoorde. Zijn laatste kamp wint hij wel: ippon/houdgreep tegen Donny Donker (84.3kg; Slingerland).

 

Olivier (°94; u20/-100kg): 2de
Onmiddellijk finale-poule met 5 judoka's en onmiddellijk een 1ste kamp tegen de op papier sterkste tegenstander: Biko Vos (°94; 3° NK 2012 u20/-100kg, ná Sjoerd Van Mierlo & Niels Van het Reve; 2° Antwerp Open 2012 u23/-100kg; 3° Venray 2011 u20/-90kg; 2° Maassluis 2010 u17/-81kg). Olivier (99.0kg)verliest met waza-ari gevolgd door houdgreep. Zijn 2de wedstrijd tegen Ryan Gordon (100kg; Gbr) wint hij mooi en gecontroleerd met ippon met een mooie schouderworp en al even gecontroleerd verslaat hij Frederik Penné (Koersel; 9° RK 2012 Sen/-100kg) met 101/000. En hij eindigt tenslotte in schoonheid met een houdgreep tegen Jorno Mullekes (98.4kg; Top Judo Utrecht, Ned).  

 

(26/28-Oct): Gert en Milane in European Cup Sen. Boras (Swe)

Gert (°92; u23/-60kg): uitgeschakeld
uitgeschakeld in zijn 1ste ronde tegen Philip Graf (Ger). Gert allicht niet tevreden. 
In dezelfde categorie wordt Senne Wyns mooi 3de, na winst voor brons tegen diezelfde Graf.
Graf (°91) is overigens geen onbekende:
 - 5° Berlin 2006 u17/-43kg;
 - in 2007 won Kristof (7°) van Graf in Berlin met yuko u17/-50kg;
 - verloor in Bremen 2007 van Yannick Claproth u17/-50kg;
één jaar ouder dus dan Gert en ook altijd in de /-55kg gevochten bij de Junioren.
 - in 2009 u20 5° in Berlin.
 - als laatste-jaars (2010) werd hij winnaar in Kaunas (op beslissing tegen David Pulkrabek (Cze)) en
 - was 3de in Coïmbra (verliest van diezelfde Pulkrabek).
 - ook in 2010 Duits vice-kampioen u20 (na Danny-Paul Kiel, en na winst tegen Dennis Ehrmann (3°))
 
Verder als Senior nog geen uitschieters: mocht voor Duitsland wel naar het EK u23 in 2011 (samen met Danny-Paul Kiel), maar verloor in zijn 1ste kamp. En dit jaar op de British Open kon hij ook slechts 1 kamp winnen. Graf's 2de kamp hier in Boras was op zijn minst opvallend: scoort zelf waza-ari, maar door 4 shido's tegen, wordt alsnog Lukasz Kielbasinski (Pol) ruim voor tijd winnaar. Deze laatste verliest de finale van Thomas Cadoux-Duc (Fra). En van de Fransman verloor Thomas vorig jaar op de Hainaut Cup nipt met 2 shido's tegen 1 (zie flashnews 2011). Senne verloor zijn 1/2-finale van Cadoux-Duc.

 

Milane (°92; u23/-63kg): 13°
1ste ronde vrij en dan tegen ofwel Julia Ruiz (°91; Fra), maar allicht tegen Anna Bernholm (°91; Swe)
 - Ruiz werd 5° in Boras in 2010/2011 en vaak 3de als u20/-57kg (o.a. NK 2010, Arlon, Erfurt, Open Sens)
 - Bernholm behaalde mooie resultaten dit jaar (en recentelijk) in /-63kg: GP Abu Dhabi; EC Tampere;
                   WC Tallinn; GS Moscow (ook al moeten we deze GP & GS wel in hun proporties zien).
                  Werd 3 weken terug Swe kampioene u23/-70kg. 
Het wordt hiermee alleszins moeilijk voor Milane om zich alsnog te kwalificeren voor het EK u23.
Verslag:
Het werd een vrij voorspelbare reeks, ook in zijn geheel genomen. Anna Bernholm wint duidelijk haar voorronde van Julia Ruiz en Milane verliest (ook duidelijk - ippon) háár kamp tegen Bernholm. Tot halfweg leidt Milane met waza-ari in haar 1ste herkansing, maar dan scoort Ruiz (5°) een vol punt en eindigt het tornooi voor Milane (13°). Het werden volledig Franse en Zweedse 1/2-finales met een logisch einde: Mia Hermansson (°92) wint goud (haar 1ste European Cup Seniors, na 5 zeges bij de Junioren en 11 medailles in totaal; ook 5° EK 2011 Lommel u20/-63kg & 7° EK 2011 Tyumen u23/-63kg). Zilver voor Clementine Louchez (°90; Fra; ex- nationaal kampioene u17 [2006 /-57kg] & u20 [2008 /-63kg]). Brons voor Anna Bernholm (°91; in een kamp voor de 3de plaats tegen Sandrine Billiet; °90) & brons voor Anne-Laure Bellard (°82; Fra; 7 WC medailles in totaal, met in 2012: 5° WC Istanbul - 2° WC Rome - 5° WC Tallinn).

 

Vermits met het oog op het BK volgend weekend, ook de /-66kg ons interesseert:
Jasper Lefevere wordt , na verlies (yuko+ippon) tegen Adrien Bourguignon (°91; Fra; Europees vice-kampioen 2010 Samokov u20/-60kg - hier in Boras ook 3°) en winst tegen een Portugees, Hongaar en 2 Oostenrijkers.
Kenneth Van Gansbeke wordt , na 3 winst-partijen zonder glans weliswaar (tegen o.a. de hoger-vernoemde Dennis Ehrmann (Ger) op hantei en Krijn Schetters (Ned) op shido's); verliest ippon in de eliminaties tegen een Oostenrijker van Jasper (Alexander Weichinger; °91; 2-voudig Aut. kampioen u23/-66kg 2010/2012; als laatste-jaars junior in 2010 1° Leibnitz & 3° Paks).
Jasper neemt hiermee min of meer revanche voor zijn nederlaag tegen Kenneth op het RK...

Ander Belgen:
Jean-Yves Bottieau (°86/-73kg): - in zijn 6de wedstrijd sneuvelt hij voor brons tegen Igor Wandtke (Ger)
Ken Kennes (°92/-73kg): uitgeschakeld in 1ste kamp
Roxane Taeymans (°90/-70kg): uitgeschakeld in 1ste kamp tegen Anne Ritt (5°; Ger)

>> 2012 Eur.Cup Seniors Boras (live results)

 

(Sat 03-Nov): BK Seniors in Herstal: voorbeschouwing.

Programma van onze 6 atleten:

Kevin & Thomas (u20/-66kg):
Kenneth Van Gansbeke (1°Vl - Koksijde) - Mickael Piette (3°Wa - Borlez)
Tufan Hanci (2°Wa - Neko Anderlecht) - Kevin Gijs (4°Vl - United)

Benoît Van Keymeulen (1°Wa - La Chenaie) - Thomas Lissens (3°Vl - United)
Jasper Lefevere (2°Vl - Koksijde) - Alexandre Quertinmont (4°Wa - IGW)

Opnieuw een dubbele confrontatie met Koksijde in 1/2-finale zou fantastisch zijn !
Tufan Hanci (°94) werd op het NK 2011 u20/-55kg verslagen voor brons door Florian (ippon).
                          won dit jaar het tornooi van Nivelles (u20+/-60kg)
Benoît Van Keymeulen: (°80) blijkbaar 3x brons op een NK Seniors in de 'nillies'.

Gert (u23/-60kg):
Senne Wyns (1°Vl - Reet) - David Liègeois (3°Wa - La Chenaie)
Valentin Chardon (2°Wa - IGW) - Stijn Smessaert (4°Vl - Lichtervelde)

Nicolas Plomb (1°Wa - Mons) - Mike Demiddele (3°Vl - Koksijde)
Gert Maes (2°Vl - United) - Pierrick De Vreese (4°Wa - Gishi Jambes)

Pierrick De Vreese: (°85) 2x brons (1xJun & 1xSen) op een BK in de nillies
Interessante confrontatie Plomb-Demiddele

Lotte (u23/-57kg):
Lotte Denoo (1°Vl - United) - Léa van Overstraeten (3°Wa - Mons)
Nica Antonis (2°Wa - Crossing Schaerbeek) - Cynthia Rosseneu (4°Vl - Booischot)

Myriam Martin (1°Wa - Gishi Jambes) - Laura Natoli ( 3°Vl - Koersel)
Jolien Lefevere (2°VL - Moorsele) - Céline Pany (4°Wa - St.Denis)

Léa, Nica en Myriam zijn geen onbekenden:
Léa (°95): beste Belgische in 2011 u17/-52kg met 3° op European Cup in Berlin
Nica (°94): deze zomer overgelopen naar Wallonië; ex-TSS; in 2010 brons op het EK u17/-52kg
                vorig jaar 2de op het BK Sen/-57kg, geklopt door Laura Natoli en 3de op het BK u20/-57kg 
Myriam (°94): steeds in 2012: 3de BK u20/-57kg; 3de Venray u20/-57kg; 1ste Metz (u20/-57kg)
                     vorig jaar 2de op BK Sen/-52kg tegen Ilse Heylen.
Lotte dus tegen de beste jeugd die België vandaag te bieden heeft in deze klasse, met Maxine allicht als aandachtig toeschouwer.

Milane (u23/-63kg):
Milane Kerckhove (1°Vl - United) - Mélanie Malburny (3°Wa - Frameries)
Lisa Estievenart (2°Wa - La Bouverie) - Heidi Vlerick (4°Vl - Leuven)

Sandrine Billiet (1°Wa - TN Tournai) - Valentine Raes (3°Vl - Hooglede)
Fran De Somer (2°Vl - Moorsel) - Françoise Léa (4°Wa - Budo Herstal)

Mélanie Malburny: 3de Hainaut Cup 2011 Sen/-70kg, na 2 Algerijnse dames
                            in 2010 won Lise Luyckfasseel van haar op het BK Sen/-63kg (ippon)
Sandrine Billiet: 2de BK 2011 Sen/-63kg, na Caro Verheirstraeten.; versloeg resp. Saskia Dewit (ippon), Lise
                        Luyckfasseel (hantei), Sarah Ghysels (ippon) en Anuschka Robaert in 1/2-finale (ippon)
Wie hier ontbreken dit jaar zijn inderdaad de Leuvenaars Caro Verheirstraeten & Lise Luyckfasseel.

Zoë (u23/-70kg):
Roxane Taeymans (1°Vl - Mortsel) - Manuela Mula (3°Wa - Deux Haines)
Anaïs Castiaux (2°Wa - Marcel Clause) - Annelieke Scheelen (4°Vl - Koersel)

Lola Mansour (1°Wa - Ganshoren) - Christina Müller (3°Vl - Evergem)
Zoë Peeters (2° Vl - United) - Ophélie Arnould (4°Wa - Thorembais)

Ophélie Arnould: (°93): 7° BK 2011 u20/-70kg (verloor o.a. van Charlotte Temmerman met ippon)
                                  2° RK 2012 u20/-70kg, na Lola; 5° BK 2012 u20/-70kg (verloor 1/2-fin. van Annelieke
                                  Scheelen en voor brons van Shaunny Vanroy, telkens met ippon)
Roxane (°90) & Lola (°93) behoeven geen introductie. Ook hier ontbreekt een "Leuvense": Jennifer Arcq.

De kans op 6 BK medailles voor United is dan ook zéér reëel, in ieder geval groter dan de kans dat we die niet halen, al blijft judo uiteraard moeilijker dan... voetbal (juist :-) en is een onoplettendheid gauw gebeurd.

4 dagen na onze publicatie, heeft nu ook de VJF de officiële BK-loting Seniors op haar site gezet:
Loting BK Sen: dames - Loting BK Sen: heren

Uitslagen Waalse kampioenschappen: dames & heren
Uitslagen Vlaamse kampioenschappen: dames & heren

(Sat 20-Oct): United met 6 op 6 naar het BK Seniors !

United met 4 seniors u23 en 2 junioren naar de Vlaamse kampioenschappen in Herentals.
>> my facebook

Het begint omstreeks 10h00 met de Dames. Aansluitend vechten de Heren.
Supporters op post!

Verslag:

Lotte Denoo (°90; u23/-57kg - #12 judokas): 1ste - en wel heel vlot
Vrij in ronde-1 en dan ippon winst tegen Sharon Depoortere (°93; JS Kortrijk - 2° WVl). En om haar verdere dominantie te illustreren: 1/2-finale tegen Laura Natoli (°93; JT Koersel - 1° Lim; Belgisch kampioene 2011 Sen/-57kg) met overname + sumi-gaeshi + houdgreep en finale nog sneller afgelopen na 30"sec tegen Jolien Lefevere (°93; Moorsele - 1° WVl).

Milane Kerckhove (°92; u23/-63kg - #17 judokas): 1ste
Wint vlot haar 1ste wedstrijd tegen Ilse Evers (JC Albert Plovier - 4° WVl). Sarah Ghysels (°91; Dworp-Halle -
1°VBr; 3° BK 2011 Ronse Sen/-63kg) bezorgde haar duidelijk meer last: eerst een shido tegen Milane (buitenstappen), dan een shido tegen Sarah (voor passiviteit). Het meeste initiatief kwam duidelijk van Milane maar de grip van Sarah in Milane's nek neutraliseerde veel pogingen. Op haar beurt probeerde Sarah vooral om Milane buiten de mat te wringen (om alzo een 2de shido te forceren). Golden Score uiteindelijk waarin Sarah een tandje bij stak en Milane moest opletten. Haar fighter-mentaliteit haalde het evenwel en in de laatste halve minuut dwong Milane met houdgreep haar finale-plaats af. Blackout van de reporter ter plaatse
:-(, maar op 20-jarige leeftijd wint Milane (met ippon) voor het eerst in haar carrière een Vlaamse titel, hier tegen Fran De Somer (°89; Moorsel - 4° OVl), die zelf verrassend de finale had gehaald. 
Dit smaakt naar meer...

Zoë Peeters (°90; u23/-70kg - #11 judokas): 2de
Wint vlot haar eerste 2 kampen: eerst tegen Heidi Vandereyt (Zonhoven - 3° Lim), dan tegen Marlene De Backer (Ostend JC - enigste WVl). In die 2de wedstrijd scoort ze 3 ippons: één die ze niet krijgt, een 2de waarbij scheidsrechter Jos Beunen plat op de rug gaat en een 3de die dan toch haar wedstrijd besliste.
In 1/2-finale tegen Annelieke Scheelen (Koersel - 1° Lim): 2 shido's tegen voor haar opponente + nog een zuivere yuko score van Zoë zelf volstaan. Taktisch naar het einde, waarbij ze zelf ook nog 2 shido's incasseert maar niets veranderen aan het verdict. In de andere 1/2-finale klopte Roxane Taeymans in GS na een bevochten wedstrijd Christina Müller (Evergem - 1° OVl; in 2012 1° op Pot van Olen & 3° in Mierlo)
Een zóveelste finale-duel dus tegen Roxane, dat Zoë weliswaar verliest (zoals op het provinciale), nu met armklem.

Gert Maes (°92; u23/-60kg - #16 judokas): 2de
interessant gegeven: in een 1ste loting staan Senne Wyns, Mike Demiddele en Bilegsaikhan Borchuluun alle 3 aan dezelfde kant van de tabel en Gert enkel met Joran Schildermans in de andere helft.... En plots verschijnt er een nieuwe, meer 'uitgebalanceerde' loting met Gert en Mike aan dezelfde kant. Blijkbaar waren ze 1 judoka vergeten (Robin Dreesen; Diepenbeek; 4° Lim). Enfin, Gert start tegen Jill Bentein (JC Tielt; 4° WVl) en wint met seoi nage, vlotter dan de yuko-score laat uitschijnen. Net zo wordt ook Matteo Losapio (Kemzeke; 1° OVl) opzij gezet (nu met ippon). Consternatie dan wanneer Mike Demiddele ippon tegen krijgt in zijn 2de duel tegen Maxim De Schaepdrijver (Zonhoven; 2° Lim). Mike zette duidelijk zelf aan, maar het was moeilijk zien vanuit de tribune of Maxim eventueel nog een voetje zette alvorens Mike op de rug ging... Gert dus (mooi meegenomen) tegen De Schaepdrijver en wint probleemloos met ippon. De Vlaamse finale wordt aldus een heruitgave van de Antwerpse met Gert tegen Senne Wyns (°88; JS Reet). Opnieuw kan Senne mooi scoren (zij het slechts yuko) en daarna verloopt de kamp vrij gelijkopgaand met pogingen langs weerskanten. Genietbaar tot op de laatste seconde, maar de score wijzigt niet meer en Senne dus opnieuw op de hoogste tree vóór Gert. Uiteindelijk plaatst toch ook Mike (tegenwoordig Koksijde) zich nog voor het BK ten koste van Bileg Borchuluun (Bujin Wilrijk).

Kevin Gijs (°93; u20/-66kg - #16 judokas): 3de
met de nodige zin voor dramatiek, de 'groep des doods' voor United, vermits zowel Kevin als Thomas zich moeten meten met 'Koksijde' en Sören (°92), en er slechts 4 van de 5 naar het slotgala kunnen. En wat bovendien met Hakan Viane (°85; Ingelmunster) trouwens. In een ver verleden ooit al eens Belgisch vice-kampioen u17/-50kg (2001) en brons u20/-60kg (2004) die nu tot 'ieders' verbazing West-Vlaams kampioen werd.
Eerst een opwarmer voor Kevin tegen Robin Tielen (Gruitrode; 4° Lim), maar die komt niet opdagen (forfait) en dan maar meteen tegen... Hakan Viane. Kevin oogt duidelijk gefocused, laat er geen twijfel over bestaan, en wint verdiend (ippon). Zijn sleutelwedstrijd dan in 1/2-finale tegen Jasper Lefevere (°88), een 1ste grote confrontatie in de clash met Koksijde voor de toekomstige suprematie in de /-66kg. Kevin start overtuigend, dit houdt hij aan en zowat halfweg scoort hij ook mooi yuko (al zouden sommigen zelfs waza-ari willen claimen). Jasper niet meer op zijn gemak en moet komen. Kevin blijft echter geconcentreerd kampen en scoort opnieuw, en nu wél duidelijk waza-ari, maar de scheidsrechters beslissen 'out'. Duidelijk voer voor discussie ! en tot overmaat scoort Jasper nu zélf waza-ari. Dat voordeel (met al zijn routine) geeft hij niet meer uit handen en helaas dus voor Kevin doorverwezen naar een belangrijke herkansing voor brons... Tegen Sören, die in zijn 1/4-finale na 8'min had verloren van Kenneth Van Gansbeke op hantei (wel terecht 3-0). Opnieuw een spannende kamp met Kevin die (zoals op het provinciale) toch opnieuw domineert en diep in de partij een verlossende yuko scoort. Hij op zijn beurt geeft die voorsprong niet meer uit handen en winst. "Mission Accomplished" ! Als 4de naar het BK.

Thomas Lissens (°93; u20/-66kg - #16 judokas): 3de
Niet echt een opwarmer, want al meteen tegen de winnaar van Limburg, Geoffrey Maes (°94; Zonhoven), maar wél haalbaar natuurlijk. En zo ook geschiedt. Door naar ronde-2 tegen Daan Broekaert (°91; JC Zele;
2° OVl). Geduchte tegenstander als Junior in de /-60kg (in 2008 toen Kristof nog Belgisch kampioen werd, won hij brons). Een uitputtingsslag, vooral ook omdat de scheids weigert om Daan te bestraffen voor passiviteit. Echt alle pogingen komen van Thomas maar telkens wordt het 'net-niet' en zo gaat het ook door in de GS... Naar het einde toe verdwijnt zienderogen de kracht uit Thomas' acties, maar niet ongewoon want de voorbije week stak hij enkele dagen in bed met buikgriep.. Door uiteindelijk naar 1/2-finale met 2-1 op hantei (waarom geen 3-0 meneer de hoekscheidsrechter ??). Na de wedstrijd overgeven in het toilet, niet bepaald ideaal natuurlijk om te starten tegen Kenneth Van Gansbeke. 2 shido's tegen Thomas wordt het uiteindelijke verdict. Gezien de context, konden we hiermee leven. Maar over 2 weken staat er normaal wél een fittere Thomas op de mat. We kijken er nu al naar uit. Zijn kamp voor brons moet Thomas gelukkig niet vechten. Gourgen had in zijn laatste partij tegen Hakan Viane zodanig veel last van zijn knie gekregen dat hij onmogelijk nog verder kon. Wel een aardig Antwerps cadeautje, want toen het al zichtbaar slecht ging met Gourgen's kwetsuur, wipte hij toch en alsnog Hakan met een mooie worp ! Thomas was er zeker niet rauwig om.

TENSLOTTE:
Opnieuw de 'groep des doods' overleeft en vandaar United opnieuw met al zijn judoka's door naar een BK (over 2 weken in Herstal). 6 op 6 (*). Ook in 2010 en 2011 waren we met 6 geplaatst/ingeschreven. Later hierover meer. Nog een constante: Top Judo Antwerpen die alweer fier verkondigden dat ze wel 22 medailles behaalden op het Provinciale kampioenschap, gaan uiteindelijk met 5 naar het BK: naast Senne (1°) & Roxane (1°) via rechtstreekse confrontaties met United, ook nog Angela Deketelaere (/-48kg), Katrien Johnson (/+78kg) en Brian De Schrijver (/+100kg).

--------------------------------------------------------

(*) Armen kon zich niet plaatsen voor het Regionaal (5° Prov.), Olivier moest verstek laten wegens ziekte
    en Dylan revalideert van zijn schouder-operatie.

(13/14-Oct): Oud-Turnhout, Maldegem (Etixx) en Metz.

 - In Oud-Turnhout vechten onze u13 (zondag), en u15/u17 (zaterdag) voor de Jeugdbeker.
 - Abdulla & Yusup doen daar nog een dagje bij met de Etixx Judo Cup (een organisatie van/met Patrick De
   Poorter
)
 - Maxine bereidt zich verder voor op haar komende seizoen (2013), ditmaal in Metz, waar een interessant,
   Frans Label-A tornooi plaats vindt. 

Verslag:

OUD TURNHOUT (zaterdag)

Pfffff... vannacht (Sat) 2 uur netjes een verslag getypt en dan niet kunnen bewaren wegens 'site down' en 'webpage expired'. Deprimerend en momenteel geen goesting meer.... Voorlopig, kort de uitslagen van het weekend:-

Jonatan (°99/u15/-42kg): 3de [tot. #6]
De weegschaal gaf 41.4kg aan en Jo moet deze klasse nu echt proberen vast te houden tot midden Februari. (wat niet wil zeggen dat hij met nieuwjaar eens geen 45kg mag wegen natuurlijk, integendeel :-). Vocht een 1ste partij tegen Ian Leysen (Mortsel) en won makkelijk met ippon na amper 10"sec. Dan een beslissend duel tegen alweer Gaston Rammant (°99; Ardooie), zie VK & Hainaut Cup. Ditmaal kon Jonatan de rechterarm van Rammant wel neutraliseren en dat kostte zijn opponent duidelijk slagkracht. Maar het kostte Jo wél energie en bovendien probeerde Rammant óok de vrije arm van Jonatan te blokkeren. Het werd dan ook een kamp met weinig openingen en de GS ving aan met 0-0 en een shido tegen Jonatan (al weet ik echt niet waarom). Na een zoveelste kumi-kata scrimmage halverwege ging Jonatan op zijn achterwerk na aandringen van Rammant, maar met een snelle reflex draaide hij vlot op zijn knieën. Zelf zag ik er helemaal geen graten in, maar de scheids vond het blijkbaar voldoende voor yuko... Daar moesten we dan helaas maar mee leven, zonde. En betekende een gevecht voor brons tegen Stijn Huysegems (JT Duffel). Die wedstrijd werd een éénvoudige formaliteit met een snelle ippon. Rammant verloor de finale op ippon tegen Toon Stessens (Arendonk) en Zelimkhan Jachichanov (ook Ardooie) werd de andere 3de..

Roeland (°98/u15/-46kg): 3de [tot. #17]
Vocht op het BK nog /-38kg en ondertussen met 43.8kg dus 2 categorieën gestegen :-). Een 1ste wedstrijd tegen Rens Sanders (Hirano Brecht). Komt waza-ari voor en is ditmaal clever genoeg om géén risico's meer te nemen en zijn temperament te bedwingen. Daarmee door naar de volgende ronde tegen Michiel Verhegge (alweer Ardooie). Roeland gaat met zijn tegenstander tot 2x toe naar grond met een typische beweging waaruit je een aanzet tot verwurging zou kunnen afleiden (al was dit helemaal niet zijn opzet). Enfin, "Agnèske" vond het nodig om hem daarvoor een shido aan te rekenen. Nu het zij zo, maar het aantal schijnaanvallen die ik daarna heb gezien van Verhegge én een aantal niet-gehonoreerde overnames van Roeland anderzijds, deden mij toch wel efkes mijn gedacht zeggen (en ik mocht vertrekken :-). Enfin, ik kon hier dus met mijn eigen ogen vaststellen, wat ik nog niet zo lang geleden had gehoord over de "Open van Brabant".  Het wordt toch wel tijd hoor dat ze die gepensioneerde scheidsrechters écht met pensioen sturen... Roeland dus willens nillens naar de herkansingen. Wint eerst erg makkelijk van Daan Luyten (Daf Oevel) en vervolgens met beenveeg van Jo Van de Kerkhof (Eindhout). In zijn vooralsnog scoreloze kamp voor brons tegen Jurgen Dom (Daf Oevel) staat hij duidelijk voor op punten, wanneer hij uiteindelijk in GS de klus toch nog vroegtijdig klaart met houdgreep. Het waren dan wel geen gerankte judoka's die Roeland vandaag ontmoette, maar toch een parcours dat een zeker vertrouwen moet geven, voor het eerst in die /-46kg. De andere 3de vandaag was Gianni Kardienaal (Muilwijk, NL) en Verhegge verloor de finale tegen Satish Balak van Gosh, NL. Het was al een tijdje geleden dat ik Mario nog had gezien. 

Emile (°99/u15/-50kg): 5de [tot. #8]
Eigenlijk zaten de gewichten dus wel netjes verspreid, al zat Emile natuurlijk óok niet ideaal met zijn 47.1kg. Wint zijn 1ste duel tegen Ewoud Adams (Itterbeek-Schepdaal). Dank zij een mooie seoi-nage gaat Emile verder en wint de techniek het van de kracht. Zijn 1/2-finale dan tegen de plaatselijke Pim Deboer (Oud-Turnhout). Emile vecht verdienstelijk maar moet toch zijn meerdere erkennen (met een vinger-verstuiking er bovenop) en verliest helaas ook een beetje sneu zijn kamp voor brons.

Yusup (°96/u17/-60kg): 1ste [tot. #7]
Denk dat hij express nog wat extra water had gedronken en goed had ontbeten 's morgens om toch maar boven die /-55kg te zitten :-). Met 55.7kg werd dit doel overigens ruimschoots gehaald !
Winst in zijn 1ste kamp tegen Niels Van de Poel (Brasschaat). Wint dan zijn 1/2-finale met o-soto-gari tegen Jan Van den Schilden (JT Duffel) en wint zijn finale na amper 10"sec tegen Jan-Michiel Dom (Boechout). Dit was geen A-tornooi natuurlijk, zelfs geen Belgische top /-60kg (Sarikian, Haverals, Cloots, Cappaert), maar toch vind ik Yusup momenteel goed bezig.  

Abdulla (°97/u17/-55kg): 2de [tot. #9]
Mijns inziens momenteel minder in vorm dan zijn broer. Woog 52.0kg. Wint zijn eerste partij van Brent Knippenberg (Daf Oevel). 2de ronde tegen Florian Vanbiesbroek (Zwijndrecht), tegenstander maar goeie vriend ook, want die traint geregeld mee met United (broer van Fiona). Abdulla krijgt shido voor een 'one-sided grip', maar klaart de klus voortijdig met waza-ari-awasete-ippon. Vervolgens 1/2-finale tegen Mikey Smet (Boom/Schelle). Dat hij hier een yuko tegen krijgt, illustreert mijns inziens óok zijn mindere vorm. Wint uiteindelijk ook met 2x waza-ari (sumi-gaeshi & een overname in de slotseconde). Finale tenslotte tegen Tim Cuvelier (°96; JC Albert Plovier) en wel bekend bij Yusup. Tim's beste resultaten zijn ongetwijfeld zijn 1° plaats in Maassluis (2011 u17/-46kg) en 2° plaats (na Sander Vd Bossche) op de Souverein Cup Lommel (2012 u17/-55kg). Ook 5° BK 2012 u17/-55kg. Tim klopt Abdulla binnen de minuut dacht ik, met ippon met een mooie combinatie, waarvoor terecht spontaan applaus.  

 

OUD TURNHOUT (zondag)

Lotte (min): 4de
loodzware poule voor haar... de nrs. 5, 6 en 7 van de Jeugdbeker tegen mekaar + Naomi Van Krevel (Gosh)
Tibo (min): 3de
Muslim (min): 2de
muslim verliest met waza-ari tegen een 2de-jaars Nederlander
Fiona (min): 1ste
o.a. tegen 2 meisjes van Gosh (die blijkbaar met een hele buslading waren afgezakt... net de Jonas Engels Memorial)

 

MALDEGEM (Etixx Cup)

Yusup (°96/u17/-55kg): 1ste [tot. #5]
Twee kleinere tornooien in éénzelfde weekend voor de Adashev-broers, al had vooral Yusup toch wel op iets meer concurrentie gehoopt in zijn reguliere gewicht /-55kg: 4 kampen in poule en 4 ippons, elk in minder dan 20"sec. Tegen Tim Cuvelier (Albert Plovier; en 'revanche' dus voor de nederlaag van zijn broer één dag eerder), tegen Sam Noyen (JS Merelbeke), beiden door de VJF geplaatst voor de FJC eind deze maand, tegen Levi Uyttendaele (Berlare) en nog een vierde judoka.

Abdulla (°97/u17/-50kg): 2de [tot. #4]
Op één dag nog 2.0 kg eraf, want weegt 49.9kg. Een welgemeend proficiat ! 
Ook hier slechts een poule-formule dus, en Abdulla wordt máár 2de, want verliest blijkbaar dom met klem van Nicholas 'nick' Vermeersch. En dus niet zijn weekendje. Maar niet getreurd: niet alle weekends en tornooien kunnen nu éénmaal altijd en overal top zijn. Zeker niks om wakker van te liggen. 

 

METZ

Maxine (u20/-57kg): 7de [tot. #27]
<kort>
1ste kamp vrijgeloot en dan 2de ronde gewonnen met houdgreep. Verliest evenwel de volgende wedstrijd met waza-ari: Maxine wou een drop-seoi-nage doorsturen maar greep verkeerd en score tegen. In haar 1ste herkansing dan wint ze met wurging, maar verliest helaas haar volgende (en dus laatste) kamp.

De Waalse delegatie was ook in Metz. Die weten natuulijk ook wel waar er nog interessante, budget-vriendelijke tornooien gebeuren :-). En ze waren wederom succesvol trouwens. Exponent daarvan, de gewichtsklasse van Maxine: 1°) Myriam Martin  2°) Léa Van Overstraeten  3°) Nica Antonis....

>> 2012 Metz-Moselle (results)

(Sun 07-Oct): Provinciaal kampioenschap Senioren.

1ste kapittel van een drieluik "Belgisch kampioenschap" (Senioren) genoemd.

Aan dit Provinciale Kampioenschap in Schoten nemen/namen zondag deel voor United:

 - Zoë Peeters (u23/-70kg): 2de
doet al een tijdje geen topsport meer, maar wil wél bewijzen dat ze nog steeds op het BK thuishoort en goed genoeg is voor medailles. Verliest logischerwijze van Roxane Taeymans (Mortsel), onlangs nog 2de op de European Cup Seniors in Tampere en geplaatst voor het EK u23.  
 - Lotte Denoo (u23/-57kg): 1ste
Ik vind het hallucinant dat ge van de VJF toestemming moet krijgen om een BK te kunnen betwisten in een gewichts-categorie hoger dan diegene waarvoor ge u plaatst(e) voor een EK. Waar zijn ze mee bezig ! Ik vind het al abnormaal dat sommigen zich überhaupt moeten plaatsen via een provinciaal kampioenschap. Enfin, Lotte dus in de /-57kg probleemloos naar het VK (finale tegen Cynthia Rosseneu, zus van).
 - Milane Kerckhove (u23/-63kg): 1ste
vecht Europees ook een categorie lager, maar constant op dit gewicht blijven is voor onze toppers doorgaans niet haalbaar. Wint óok probleemloos (in finale tegen Anke Verelst, Boom/Schelle).

 - Gert Maes (u23/-60kg): 2de
Sinds zijn recente toetreding tot de KMS (Koninklijke Militaire School) werd (als onderdeel van zijn opleiding) hoofdzakelijk het fysische onderhouden en moest het zuivere judo eventjes wijken. Bagage genoeg evenwel voor een verwachte finale tegen sympathieke Senne Wyns (JS Reet). In zijn 1ste kamp tegen Bileg Borchuluun (Bujin Wilrijk) ging het wat moeizaam (kreeg ook een shido tegen), maar gaandeweg de wedstrijd wettigde Gert wél zijn overwinning die hij formeel afdwong in de GS. In de kamp tegen Senne ging het gelijk op tot deze laatste een mooie ippon scoorde.
 - Kevin Gijs (u20/-66kg): 1ste
Stond in vergelijking met Thomas in de makkelijker helft van de tabel. Zijn 1/2-finale tegen Gourgen Aleksanyan (Brasschaat) eindigt op waza-ari (Gourgen gaf geen krimp toen zijn arm zo goed als overstrekt werd). Daarna finale tegen de al even sympathieke Sören Hapers. Het werd een mooi gevecht over de volle 8 minuten, met enkele bijna-scores voor Kevin, die over het geheel van de wedstrijd ook duidelijk de bovenhand haalde. Vriend en vijand kon dan ook instemmen met de 3-0 hantei beslissing in zijn voordeel.
 - Thomas Lissens (u20/-66kg): 3de
Wie Thomas absoluut wou vermijden was Kevin Jacobs (Merksem), niet omwille van angst om er tegen te verliezen, maar gewoon omdat diens judo-stijl Thomas niet ligt. Echter, in de lijn van zijn pech-lotingen dit jaar treft hij in de 1ste ronde... Kevin Jacobs. Bij iedere zijwaartse pakking van Thomas op de rug van Kevin was deze laatste blijkbaar opgedragen om in de grond te zakken :-). Pas na een 4-tal keer van hetzelfde werd hij daarvoor ook logischerwijze bestraft... Enfin, Thomas gewoon door en in zijn 1/2-finale tegen Sören Hapers. Thomas domineerde, als er iemand dreigde met scoren was het wel hij. Sören van zijn kant bleef vrij passief, maar kreeg pas erg laat de verwachte shido. Was het die kleine verademing voor Thomas die dodelijk bleek ? Alleszins, geef Sören geen halve seconde concentratie-verlies want bij de minste opening duikt hij erin, en zo ook ditmaal: een mooie ippon, geheel zijn eigen verdienste en dus mocht hij door naar de finale tegen Kevin. Als gevolg hiervan zullen Thomas & Kevin zich nu onvermijdelijk (hopelijk) treffen in de 1/2-finales van het VK en liggen Sören (Arendonk),  Kenneth Van Gansbeke en Jasper Lefevere (beiden Koksijde) als mogelijke kapers op de loer. Met 5 voor 4 plaatsen: afspraak op zaterdag 20-Oct.        
 - Olivier Moens (u20/-100kg)
helaas ziek geworden na zijn terugkeer uit Zweden.
 - Armen Sahakyan (u20/-90kg)
Ook Armen was ziek, wat grotendeels zijn slechte conditie verklaarde.
Verloor van Christopher De Weerdt (Top Judo Antwerpen): begon wel goed aan de partij maar verzwakte naarmate de kamp vorderde en verloor logischerwijze. In de kamp voor brons dan (en mogelijke VK kwalificatie) sneuvelde hij helaas ook tegen Arn Jonkers (JS Brasschaat). Armen was nog maar een schicht van de judoka die we bezig zagen in Ingelmunster in het voorjaar, maar ziek is ziek, helaas. Arn & Armen kennen mekaar zéér goed vermits ze jaren samen trainden bij Brasschaat. Het werden 8 lange minuten zonder score, maar dat Arn uiteindelijk won op hantei (2-1) wou en kon niemand contesteren. Helaas geen verlengstuk voor Armen, en moet hij hier als enige van United afhaken.

>> 2012 PK Seniors M (uitslagen)
>> 2012 PK Seniors F (uitslagen)

Dylan van Nuffel (u23/-90kg) is nog revaliderend van zijn schouderoperatie..
Met dank aan de aanwezige supporters ! (Vordensteinstraat, Schoten)

(Sat 06-Oct): United op Hainaut Cup (Roselies, Wallonie).

Er was een tijd dat United zowat de enige Vlaamse club was die verscheen op de Hainaut Cup (inmiddels aan zijn 8ste editie toe), maar zoals wel vaker gebeurt krijgen we navolging, en 'ontdekken' andere clubs en de federatie nadien dat dit misschien ook wel voor hun een interessant tornooi kan zijn, op een gepast moment in de kalender...

Dit jaar geven wij alvast présence met volgende judoka's (waarvoor het Prov. Comité Antwerpen (PCA) het inschrijvingsgeld terugstort aan de club - waarvoor dank): 
Jonatan De Bruyn, Abdulla Adashev, Yusup Adashev, Sien Vandeputte.

Het PCA zorgt ter plaatse voor (een) jeugdtrainer(s) en coaching.

Niet via de Provincie, maar ook Fiona Vanbiesbroeck doet mee in de u15/-40kg en
Jens Robijn bij de u20/-60kg.

Verslag:

Jonatan (u15/-42kg): 3de
Beetje bezorgd deze week omwille van zijn gewicht, maar stond perfect met zijn 41,3kg.
Moest wachten op de enige voorkamp om zijn tegenstander te kennen, maar we gingen er al van uit dat dit Gaston Rammant was, en zo gebeurde. Rammant (Ardooie) is groot voor zijn gewicht en won op het VK van Jonatan met ippon. Helaas verliep het weer niet zo gesmeerd, maar tegen Januari kan hij die wel af. Jo verloor miniem met yuko ditmaal, maar als hij gewoon de discipline heeft om systematisch Rammant's rechter grijparm te neutraliseren dan komt dat wel goed. Nu was hij nog iets te gretig, zocht naar het einde toe iets te nadrukkelijk en geforceerd zijn eigen score, waarvan Rammant dan gebruik maakte met zijn langere armen. In tegenstelling tot het VK, mocht Jonatan nú wel herkansen. Eerst tegen Nathan Decuyper (St.Pieters Leeuw), vervolgens tegen Zelimkhan Jachichanov (ook Ardooie). Tegen deze laatste kwam hij achter, maar je voelde gewoon dat het erin zat.. en gelukkig kwam het er ook uit :-). Als beloning een kamp voor brons tegen Antoine Coppin (Royal JC Mons). Jonatan won en eindelijk nog eens een mooie medaille, dat deed deugd !  Wat hij echt wel goed kan volgens mij is 'sturen' bij overnames. Nu, naast trainen, vooral verder aan zijn matchritme werken op bijkomende tornooien en dan zal Jo er staan op het BK, zeker weten.

 

Fiona (u15/-40kg): 1ste
als Vlaming moet ge weer naar Wallonië reizen natuurlijk om eens in een hogere categorie te mogen en kunnen vechten. Anders is de kans groot dat ge zowel als organisatie als judoka van doodzonde beticht wordt en voor het vuurpeleton verschijnt. (Een reputatie moet ge namelijk verdienen, dus volharden in strikte regels en soeplesse bannen blijft de blije boodschap van de VJF). Enfin ze doen maar hé, tot aan de staats- & taal-grenzen dus. Vanaf daar begint de reële wereld.
Zeker als je 3 maand voor de overstap staat en 4 maand voor het BK is het natuurlijk wel eens interessant om je mogelijkheden af te tasten. En dat deden we dus met Fiona, én met succes !
Vecht met haar 38,3kg een eerste kamp tegen Priscilla Cosentino (°99; Budo Bruxelles). Die was hier vorig jaar bij de miniemen 3°, na Loïs Petit (1°; JC Top Niveau Tournai) en Lea Arzée (2°; Herchies). Op het BK begin dit jaar werd Cosentino vice-kampioene u15/-32kg (ondertussen goed gegeten dus :-). Fiona laat het niet aan haar hart komen en wint met 2 waza-ari's (de laatste op houdgreep). Met 6 judoka's ingeschreven en dus Fiona door naar de 1/2-finale tegen Emilie Bielen (Boom/Schelle). Een greep uit haar recentste resultaten: 3° Pot van Olen (/-40kg), 3° Ippon Trophy (/-36kg), en begin dit jaar 3° op het BK u15/-36kg.
Na 10"sec voert Fiona een tomae-nage uit, Emilie zet een perfecte brug, maar dus wel afgelopen. De andere 1/2-finale verliep een stuk pittiger tussen de hogergenoemde Loïs Petit (°99; opgevist als enige /-36kg) en Lesly Marschal (°00; Neupré). Loïs is huidig Waals kampioene u15/-36kg, die op het BK enkel nipt verloor van kampioene Kimberly Blockx (Koersel), net als in de finale op de Soeverein Cup 2012 (Agglorex Lommel) u15/-36kg. Recentelijk won ze de Pot van Olen, ook u15/-36kg. Lesly Marschal dan weer won "de Pot" u15/-40kg (Kimberly Blockx werd 3° in die categorie). Zeer gelijkopgaande wedstrijd met kansjes voor beiden, 001²/001² leidde tot GS, en daarin kon Marschal bijna op de gong, hantei net vermijden. Marschal was ook het meisje dat Fiona vorig jaar klopte in de poule-finale u13 (waar flashnews al niet goed voor is :-), en dus kans op revanche voor Fiona. En het is duidelijk dat Fiona progressie heeft gemaakt. Beide zoeken ze de controle in de nek/op de rug van de tegenstander, maar Fiona blijkt net dat ietsje sterker en minder plooibaar. Na een goeie minuut scoort ze ippon met o-soto-gari.
Samengevat, een zéér geslaagde kennismaking met de u15, en Fiona kan met vertrouwen verder bouwen aan haar conditie en techniek om er, ook als 1ste-jaars, reeds te staan op het komende BK. Proficiat !

 

Abdulla (u17/-55kg): 5de
(omwille van wat logistieke problemen vertrokken Abdulla & Luis uiteindelijk niet naar Ukraïne)
Abdulla weegt 51,6kg en eigenlijk goed dat hij een categorie hoger kan vechten: meer & betere tegenstand. 1ste ronde vrij en dan tegen Alexandre Vermeersch (Asahi Marcinelle), de 2de van het Waalse kampioenschap 2012 u17/-50kg, na Flavio Di Marca, en vóór Denis CaroVermeersch had gewonnen van Noah Polizzotto van de lokale club Aiseau-Presles. Abdulla wint, niet zo makkelijk, maar toch nog afgetekend met 011/000. Zijn volgende kamp is al meteen 1/2-finale dus tegen Naoufal Ez Zerrad, die in zijn vorige kamp Vlad Lim had verslagen met 002/000: eerst 2 lichte shido's vond ik tégen Vlad en daarna nog wel een zuivere yuko. Het werd een gelijkopgaande kamp tussen Abdulla & Naoufal, en toen iedereen wist dat er een GS zou volgen, liet Abdulla zich 1"sec voor tijd toch nog een score aansmeren. Hij was moe zei hij achteraf, wou een GS vermijden en forceerde een overname, maar die mislukte. Toch een mooie, strijdvaardige kamp van beiden, uiterst genietbaar voor de neutrale toeschouwer. Zo belandde Abdulla in de wedstrijd voor brons tegen Siem Van Damme. Dacht niet dat hij hier een steek ging laten vallen, maar het was de verdienste van Siem die met een actie/reactie laag bij de grond Abdulla verraste.
   

Yusup (u17/-55kg): 1ste
Goed tornooi met 1 makkelijke en 2 moeilijke wedstrijden. 1ste ronde vrij en de makkelijke was tegen Mikey Smet van Boom/Schelle. Daarna moest hij tegen James Fowler (JC Osaka, Gbr). Volgend WE zijn het de Jeugdkampioenschappen in de UK en dit was duidelijk een laatste test-competitie. Fowler won van Siem met armklem (101/001), maar Yusup kon hem wél meester en was gebrand op een wedstrijd tegen Ez Zerrad. Ik herinner mij dat op het BK /-55kg dit jaar Ez Zerrad (de kampioen 2011 u15/-46kg en winnaar van de Dutch Open toen en 3° in Maassluis) eigenlijk Sander Van den Bossche domineerde, maar uiteindelijk door nonchalance een voorsprong toch nog liet glippen, en zodoende nog op hantei verloor... Nu goed, dit hier - net zoals met Abdulla - was wederom een boeiende kamp. Yusup komt mooi yuko voor, maar halverwege geeft hij schijnbaar wat al te makkelijk een waza-ari weg. Rondom de mat leek het concentratieverlies. Op dat moment moest ik overgeven zei Yusup achteraf; ik was al blij dat ik het nog net kon ophouden. Uiteindelijk maakt hij het wel schitterend af met een overname die Ez Zerrad duidelijk niet zag komen. Een mooie overwinning, goed voor het vertrouwen denk ik zo. Proficiat.

 

Sien (u17/-57kg): geen herkansing
Sien kan beter, en dat weet ze zelf ook wel. Verliest wel vaker een wedstrijd onnodig en dat was hier niet anders. Door hard werken komt ze met 2 shido's een yuko voor tegen Caroline Schreiber (°96; Sprimont; 3° op de Waalse kampioenschappen) en de laatste 20"sec moet ze alleen nog maar controlerend, achteruit bewegend de wedstrijd volmaken. Ze slaagt er echter in om tegen alle logica toch nog het duel te zoeken en... pats. Schreiber verliest dan haar volgende partij tegen de latere winnares, de Waalse kampioene & Belgische vice-kampioene 2012 Tasnim Bakioui (°97; Budo Bruxelles) en zo moet Sien helaas al snel na een lange reis heen, alweer een lange reis terug huiswaarts. Het podium voor de volledigheid: 1) Tasnim Bakioui  2) Jessica Card (Gbr)  3) Jessy Marschal  4) Thea Pregardien.

 

Jens (u20/-60kg): ziek thuis.
Overigens weinig opkomst bij de junioren in het algemeen, en Vlamingen een uitzondering. Bekendsten voor Jens waren Denis Caro (vecht normaal u17/-55kg tegen Yusup) en Valentin Chardon.
Voor Maxine: In de u20/-57kg waren er maar 3 meisjes: Nica Antonis, Léa Van Overstraeten en een Luxemburgse.

 

>> 2012 Hainaut Cup (weegtijden)
>> Adres = 150/1 rue J.Kennedy, 6250 Roselies, Henegouwen (salle 'Sambrexpo')

(29-Sep): Lotte wint een 1ste medaille op een World Cup (Rome)

Dat Lotte's goesting groeide om er te staan op het komende EK u23, kan ze niet wegsteken op training want ze is al een maand gedreven bezig met haar conditie, kracht en techniek. Na goud op haar laatste European Cup (Tampere), nu dus 1 week later een (bronzen) medaille op een World Cup in Rome ! Alweer proficiat, en een mijlpaal, want dit is voor het eerst voor onze bijna 22-jarige atlete !

Kort verslag:

Opnieuw moet ze tegen de Nederlandse Kitty Bravik (zie Tampere), en dat ze opnieuw wint (nu met waza-ari) bevestigt gewoon haar progressie. Dat ze in de volgende ronde tegen de Italiaanse kampioene Sen/-52kg Noemi Boccanera een waza-ari achterstand ombuigt in ippon winst toont dat ook.
De ervaren Italiaanse Elena Moretti (°87) staat evenwel nog een trede hoger en vecht op toptornooien in de
/-48kg (dus in de categorie van Amelie Rosseneu die hier de finale verloor tegen nog een andere Italiaanse, nl. Valentina Moscatt (°87), eigenlijk een rechtstreekse concurrente van Moretti). 6x al stond Moretti op het podium van World Cups of hoger en werd in 2009 Europees kampioene u23/-48kg. Lotte scoorde bijna yuko zeer vroeg in haar 1/2-finale kamp tegen Moretti, maar verliest uiteindelijk halverwege met ippon. Moretti zal ook het tornooi op haar naam schrijven, na winst in finale tegen de jonge Kosovaarse Majlinda Kelmendi
(°91). In haar duel voor brons dan behoudt Lotte het overzicht en wint ze knap van de nog 'piepjonge', maar talentvolle Odette Giuffrida (°94), nu Junior, maar als Belofte 2x Europees kampioene u17/-48kg (2009/2010) en in 2009 ook winnares van het EYOF en vice-wereldkampioene. Nogmaals proficiat Lotte !

(29-Sep): United knalt op de "Swedish Open" met 9 medailles !!

Nog eens gezellig ouderwets verbroederen met een mooie groep op een internationaal tornooi in het buitenland. Het is niet onze eerste deelname in Stockholm en de organisatoren zijn altijd blij wanneer we overvliegen. En ook wij vinden het een sympatiek tornooi van een goed niveau met alle beste scandinavische judoka's. Voor hun één van de belangrijke referentie-tornooien (samen met de 'Budo-Nord Cup' & de 'Nordic Championships'), in hun streven naar nationale selecties.
Kortom voor zowel United als de organisatoren een zuivere win/win en zo hoort het.

Met 8 zullen we aan de start verschijnen, en de éne met al wat meer ambitie dan de andere.

4 BELOFTEN:

Sien Vandeputte (u17/-57kg): 9de
niks moet, alles mag; gewoon vrijuit vechten en zien wat het geeft.
was eigenlijk gestopt nadat ze haar langverhoopte droom gerealiseerd zag, nl. Belgisch kampioene worden (u17/-52kg) dit jaar; maar zie, toch opnieuw de goesting opgepikt en nu dus met de judo-vrienden in Zweden; op zijn minst plezant en in de ons geëigende stijl van "allen voor één, één voor allen"!
>> Sien vecht in een categorie met 12 andere judoka's (Den, Fin, Ger, Swe).
verslag:
Sien schrijft de snelste overwinning van het tornooi op haar naam (met ko-soto-gake) tegen Jenny Mäki (°96), 3° dit jaar op de Finse kampioenschappen u17/-57kg. Ze verliest daarna helaas met ippon van Gina Gossow (°97; Berlin; uiteindelijk 5°), en ook haar herkansing van de latere n°3 Linnea Ekberg (°96), de huidige Zweedse kampioene u17/-52kg. Zoals gezegd niks moest, en dus ook geen té grote ontgoocheling, al werd ze dan onze enigste deelnemer zonder medaille.. De categorie werd gewonnen door Anne-Sophie Schmidt, de 3-voudig Duitse kampioene u17 ('10/'11/'12) en 5° van het EK u17 dit jaar in de /-48kg !...

 

Abdulla Adashev (u17/-50kg): 1ste
op zoek naar wedstrijd-ritme, vermits hij op de 'Pot van Olen' maar 1 tegenstander lootte. Ook nu is de deelname slechts mager te noemen met 1) Jyri Rajaniemi de huidige Finse vice-kampioen u17/-50kg, 2) een Deen Sören Bruun die huidig Nordic Champion is u17/-46kg, en 3) een Zweed Oskar Jaskari die vice- Nordic Champion is u17/-50kg. Zonder daarom top te zijn in Europa, alleszins een degelijk internationaal niveau en een garantie op 3 kampen. Meer moet dat niet zijn zo vroeg in het nieuwe seizoen.
verslag:
Abdulla zonder franjes maar geduldig en efficient; wint van Sören Bruun & Oskar Jaskari met ippon en neemt in zijn laatste wedstrijd berekend, zonder risico's afstand met yuko van de op-één-na-beste vandaag, de Fin Jyri Rajaniemi, ook al verloor die dan 1"sec vóór tijd zijn 1ste wedstrijd tegen Jaskari en werd dus maar 3de.

 

Yusup Adashev (u17/-55kg): 2de
zijn 'Pot van Olen' was al een stuk pittiger met 6 wedstrijden en een verloren finale tegen Vlad Lim. Wordt volgend jaar junior en komt dus vooral om zijn ervaring te verrijken.
verslag:
voor spectakel en risico's moet je niet bij Abdulla zijn, maar des te meer bij zijn broer dus.
Nu goed, Yusup heeft wél geleerd om te luisteren naar zijn coaches en zeker weten dat dit zijn resultaten ten goede komt. Heeft een aantal lastige kampen, met telkens voor hem een reeks van 'bijna' of 'zo-goed-als' scores, maar telkens 'net-niet' of 'niet-gegeven', want het moet óok gezegd (een oud zeer wellicht) dat het niveau van de scheidsrechters niet echt top was. Gelukkig waren er op 3 van de 5 matten camera's voorzien.
Wint zijn 1ste kamp met yuko van Ludvig 'Ludde' Naesenius (JC Knivsta, Swe; °96 - heeft nog een jongere zus Lotta): 3° Nordic Championships 2011 u17/-50kg, 5° NK Sweden 2012 u17/-50kg, 9° Nordic-Championships 2012 u17/-55kg. Zijn 2de wedstrijd wint hij met waza-ari (en Yusup was verstandig genoeg om niet verder een ippon te willen forceren) tegen Niklas Bo(h)lin (°96; 5° NK Sweden 2012 u17/-50kg). Dit bracht hem tot in 1/2-finale, een partij tegen Henri Määttä (°97), 2-voudig Fins kampioen u17 (/-45kg in 2011 & /-50kg in 2012); een tegenstander met internationale ervaring: won de 'Tallinn Judo Cup' in 2011 u15/-46kg, dit jaar in u17/-50kg verloor hij van Kobe Persyn in Bremen in de 2de ronde; werd hij 7° op de EC in Pitesti (Rou); en bereikte hij de 1/8-finales op het afgelopen EK 2012 in Bar waar hij verloor van Angelo Pantano (Ita; uiteindelijk 5°); Yusup won met yuko en mocht zich klaarmaken voor de finale op één van de centrale matten. Tegenstander was Henri Tuurala (°96), huidig Fins kampioen u17/-55kg, vice-kampioen bij de u20/-55kg en winnaar van de Nordic Championships u17/-55kg in mei laatstleden. Internationaal werd hij 9° op de EC in Pitesti (Rou) en bereikte hij de 3de ronde in Bremen. Yusup domineert de kamp zodanig dat er geen twijfel mag bestaan over de uitslag (en eigenlijk had hij ook al gescoord), maar omdat net vóór het reguliere einde (3'min) er officieel nog steeds niks op het bord stond, wilde hij nog vlug iets forceren (11"sec voor tijd) ... counter tot gevolg en slechts zilver..... 

Luis Brito (u17/-90kg): 3de
na een jaar blessure-leed voor het eerst terug op een tornooi.
En eigenlijk wat voorbarig, want na zijn geöpereerde schouder(s) en genezen enkel-ligamenten, sukkelt hij nu met beide polsen: tevéél en té zware gewichts-trainingen enerzijds (met peesontstekingen als gevolg) en Kevin die op training ongelukkig op zijn pols valt anderzijds (met misschien zelfs een vervelende meniscus (TFCC) -scheur als gevolg) vormen absoluut geen ideale uitgangspositie om een competitie te starten, maar goed ingetaped wil hij toch absoluut wel eens zien hoeveel judo-feeling hij heeft verloren in zo'n jaar tijd. Daarnaast speelt zeker ook zijn huidig gewicht niet in zijn voordeel: slechts 84kg tegen judoka's die allicht meer wegen en groter zijn. Gewoon benieuwd, en ook hier geldt: "niks moet, alles kan en is mooi meegenomen".
verslag:
Begint hoopvol tegen de beste Scandinaviër /-90kg, de Fin Martti Puumalainen (°97):
 - won de Nordic Championships dit jaar u17/-90kg; 
 - werd 7° op de EC in Pitesti (Rou), na verlies tegen winnaar Ionut Vasian (°96; Rou; 5° EK) en de Hongaar
   Erik Turi Draskovics.
 - Puumalainen verloor ook zijn 1ste kamp in Bremen (u17/-90kg - tegen Alexander Brang, Ger °96) en
 - nam deel aan het EK 2012 in Bar, maar verloor ook daar in de 1ste ronde van Meo Schiedung (Ger; °96) Luis kan een paar vroege dreigingen goed pareren en toont zijn kracht. Op een plotse linkse aanval daarentegen had hij niet gerekend, die kon Luis niet ontwijken en ippon tegen na amper een goeie halve minuut. In zijn 2de kamp tegen de Zweed Tim Nordström (°97; 3° NK Swe u17/+81kg) domineert Luis en scoort hij ippon na een goeie seoi-nage. In de kamp voor zilver of brons dan tegen de huidige Zweedse kampioen u17/+81kg (en winnaar van de Budo-Nord Cup) Pontus Persson (°97) duurt de wedstrijd de volle 3'min en verliest Luis met yuko. Hij kreeg geen grip op de systematisch snelle schouder-aanvallen van de Zweed, werd daardoor in het defensief gedrongen en kreeg 2 (terechte) shido's. Dat hij daarna ook nog een yuko tegen kreeg voor een worp aangezet 'mijlen' buiten de mat deed eigenlijk niet meer terzake. 

5 JUNIORS:


Yusup Adashev (u20/-55kg): 3de
net zoals een aantal andere Scandinaviërs vocht Yusup dubbel en trad dus ook aan bij de Junioren. Niet onlogisch vermits hij over 3 maand toch de overstap maakt.
Had misschien zijn misser in de Beloften-finale nog niet verteerd, want ging er in zijn 1ste kamp bij de Junioren opnieuw wat al te gretig tegenaan. Domineert de kamp tegen Bjarke Bach-Christensen (°95; Den), komt ook yuko voor, maar gaat dan weer iets te gretig naar ne-waza en wordt gecounterd.... ippon tegen en afwachten... Gelukkig wint Bach (brons op de 'Budo-Nord Cup' en 'Nordic Championships' dit jaar; 2-voudig Deens u17 kampioen in de lichtste gewichten toen hij nog kadet was; & vorig jaar brons op de Antwerp Open u17/-42kg) zijn volgende wedstrijd tegen William Björklund (een matige judoka: in 2012 uitgeschakeld op de NK Swe; 13° slechts op de Budo-Nord Cup en 5° - als uitschieter - op de Nordic Championships). Yusup heeft dus recht op herkansingen en benut dit optimaal: 3x ippon.
 - eerst tegen diezelfde William Björklund,
 - dan tegen Johan Nordström (°96; Swe - winnaar in 2012 u17/-50kg van de Nordic Championships &
   Budo-Nord Cup; en 3° NK Swe u17/-50kg).
 - en tenslotte in de kamp voor brons tegen Stanislaw Tomaszewski (°96; Gwardia Wroclaw, Pol - werd  
   in de voormiddag bij de u17; 13° Venray 2010 u15/-38kg, verloor toen 5-0 van Brent Cools; vroegtijdig
   uitgeschakeld in Graz 2010 u15/-40kg; Warsaw Open 2011 u17/-46kg).
Al bij al was die laatste kamp nog niet eens zo moeilijk.
 

Maxine Heyns (u20/-57kg): 1ste
voor mij onze judoka die ik de laatste 12 maanden de meeste progressie zag maken, en Maxine bevestigt dit met een schitterende 1ste plaats, met 4 partijen voortijdig gewonnen op ippon !
 - Begint tegen Linnea Ekberg (°96), de Zweedse kampioene u17/-52kg, en dus wat Sien niet vermocht
   (zie
 hoger) kon Maxine wel, nl. haar kloppen.
 - Vervolgens klopt ze Frida Wiberg (°95; Swe; 3x nationaal kampioene u17 (/-44/-48/-52kg); 11x op het
   podium van de grootste Baltische/Scandinavische tornooien; dit jaar 2° NK Swe u20/-52kg). 
 - Tegen Ida Kirstina Hagelskjaer (°95; Den; in 2011: 1° NK u17/-57kg en ook telkens finale in de 3 grootste
   Nordic-tornooien) wordt haar (we zijn dan in de 1/2-finale) een eerst toegekende waza-ari terug afgepakt,
   maar Maxine domineert (somtijds wakker geschut door Vick :-) en iets later krijgt Hagelskjaer hansoku-
   make voor been-pakken.
 - Een mooie finale als beloning tegen Ebba Glaas (°95; Swe; 1° NK 2011 u17/-63kg; in 2012 telkens
   u20/-57kg: 3° NK Swe; 2° Budo-Nord Cup; 3° Nordic Championships). Maxine wint alert met wurging en
   pakt daarmee aldus het goud. Proficiat !   

 

Jens Robijn (u20/-60kg): 3e
Jens streed op dezelfde mat-5 als Olivier (en daarvoor Abdulla & Luis) en
 - begon tegen Joel Mankowitz (°96; Swe), een 'opwarmer' dus tegen een Belofte, maar wel één die vorig jaar
   in u17/-55kg Zweeds kampioen werd en zowel de 'Budo-Nord Cup' als deze 'Swedish Open' wist te winnen
   en dus gewoon de sterkste Zweed bleek in zijn leeftijd en gewicht. Dan maar een reeks hoger proberen dit
   jaar en Mankowitz werd 3° op het NK u20/-60kg. Toch 'speelde' Jens met zijn tegenstander en toonde
   technisch zijn veelzijdigheid, vooral ook op grond. Voor zover ik mij herinner werd de wedstrijd (na 1'30")
   beslecht met sankaku.
 - Zijn 2de ronde en helaas meteen reeds 1/2-finale ging tegen Sahand Shokohi (°94; Swe), momenteel
   de beste Nordic Junior in de /-55kg: 1° NK; 1° Budo-Nord Cup; 1° Nordic Championships. Ook nu was
   Jens aan de winnende hand, maar halfweg de partij besliste de scheidsrechter daar anders over: wat
   eigenlijk een schoolvoorbeeld was van wanneer je WEL de broek mag pakken, nl. in combinatie
   (waarbij Jens eerst met zijn voet het been van de tegenstander lichtte) werd hier door de matrechter in
   overleg bestraft met hansoku-make. En het zal maar gebeuren natuurlijk dat net op deze mat géén
   camera stond. Eigenlijk een onvergeeflijke blunder, die Jens een finale kostte. 
 - Voor brons dan maar tegen Lukas Berglund (Swe), een wedstrijd die Jens nooit in de problemen bracht en
   ruim halfweg werd afgerond met ippon.

 

Thomas Lissens (u20/-66kg): 1ste
zoals vaak op tornooien de categorie met de meeste inschrijvingen, hier #35.
Thomas treft het niet met de loting (maar dat is hij dit jaar al gewoon :-), want ontmoet in zijn 1ste kamp Anders Hvidkaer (°94; Den). Niet ónoverkomelijk, maar een judoka die al 3 medailles pakte op de Antwerp Open valt best niet te onderschatten: in 2011 pakte hij brons u20/-60kg (na Robin Corrado & Kevin) en goud Sen/-60kg door Mike Demiddele te verslaan en Aurélien Claux (in 2012 u20/-55kg: 3° EK; 1° Lyon; 5° St.Petersburg; 5° Wroclaw). In 2010 won Hvidkaer de u17/-55kg en pakte hij 2 maand later brons op de Bremen Masters. Nu goed, Thomas had er zin in, toonde initiatief en dat resulteerde in overwicht. Paar keer een bijna-score of niet-gegeven score, maar uiteindelijk wordt het GS en hantei: wel een overduidelijke en terechte 3-0. Door naar ronde-2 tegen  Matias Holopainen (°95; Fin; 3° NK 2011 u17/-50kg; 3° NK 2012
u20/-60kg). Thomas heeft het duidelijk minder lastig nu en wint na 40"sec met een klassieke sumi-gaeshi. Het moet dat Anders Hvidkaer na zijn nederlaag tegen Thomas aangeslagen was, want hij verliest zowaar in zijn herkansing van deze Holopainen, opnieuw op hantei. Thomas naar ronde-3 tegen
Max Ebenfelt
(°93; Swe; 3° NK 2012 u20/-66kg). De Zweedse kampioen in deze categorie (Lukas Vesterlund) staat in de andere tabelhelft maar sneuvelt al in de 1/8-finale en wordt uiteindelijk maar 9°. Tegen Ebenfelt countert Thomas op een harai-goshi met ura-nage: ippon na een goeie minuut. Vervolgens 1/4-finale tegen Andreas Vaaben-Pedersen (°94; Den; 1° NK 2009 u17/-60kg; 1°NK 2011 u20/-66kg; dit jaar 2° op de Nordic Championships u20/-66kg). Opnieuw een pak lastiger, opnieuw Golden Score, maar Thomas ziet zijn dominantie beloond met een ippon, zowat een 0,5 minuut voor tijd. Beetje rusten en drinken en daarna 1/2-finale tegen Remo Villanello (°01-Jan-94; Fin). Lijkt echt als 2 druppels water op zijn 1-jaar jongere broer Rene (°95); als je het niet weet zweer je dat het tweelingen zijn. Remo kwam in 2010 al eens afgezakt naar de Flanders Cup en verloor toen de finale van Jordy Bakkes (3° EK 2012 u20/-66kg); dus ook niet bepaald de eerste-de-beste en opnieuw heeft Thomas zijn handen vol: GS opnieuw, maar daarin waren ze amper begonnen of Thomas haalde opnieuw uit met ura nage: altijd spectaculair, en een finale als beloning. Eigenlijk was nu de belangrijkste kamp achter de rug want we mochten aannemen dat Thomas de klus wel kon klaren tegen de 16-jarige Zweedse belofte Rasmus Deckart (°96), vorig jaar Zweeds- & Nordic- Champion u17/-60kg en dit jaar 2° op het NK u17/-66kg. (Deckert pakte hier ook zilver in de voormiddag u17/-66kg).
Aldus geschiedde: Thomas moest om god welke reden eerst nog wel een shido incasseren, Deckart had bovendien eigenlijk hansoku-make moeten krijgen, maar Thomas zette in alle rust de puntjes op de i en andermaal ippon na ruim halfweg. 
6 overwinningen waarvan 5 met ippon en geen kwetsuren: een idealer voorbereiding op het lastige PK Seniors van komend weekend had Thomas zich allicht niet kunnen dromen. Proficiat ! 

 

Olivier Moens (u20/-100kg): 1ste
we hadden toch wel gehoopt dat er wat méér rijzige Scandinaviërs zouden opdagen voor Olivier: niemand is wel héél weinig en dus moest Olivier het stellen met de goodwill van een Duitse Belofte uit Berlin: Henrik Noack (°97 !) van PSV Olympia (5° NK Ger 2012 u17/+90kg; 1° Bremen Roland Cup 2012 u16/+81kg - een tornooi midden September waar ik normaal met een fitte Luis naartoe zou geweest zijn). Olivier vecht duidelijk op een hoger niveau: in een "best of 3" verslaat hij de Duitser probleemloos met verwurging (na 1'19") en uchi-mata (0'25").

 

Olivier Moens (u20/+100kg): 2de
Dan ook maar eens proberen in de /+100kg, tegen Sebastian Fagerhill (°94; Swe), wel een leeftijdsgenoot dus van Olivier (heeft ook nog 2 andere zware broertjes: Christoffer (°92) & Jonathan (°94) Fagerhill). Sebastian iets groter dan Olivier, wel wat overgewicht, maar zeker geen dikzak te noemen, eerder atletisch. Zweeds kampioen 2011 u20/-100kg & 2009 u17/+81kg. Op de Nordic Championships 2012 u20/+100kg verloor hij 3" voor tijd van zijn landgenoot Christoffer Johanssson (°88; als junior 8x European Cup medaille & brons op het EK 2007 u20/+100kg). Het wordt een gelijkopgaande partij. Olivier krijgt shido (mij niet duidelijk waarom), maar naarmate de kamp vordert dwingt hijzelf wat licht voordeel af en scoort ook (yuko). Naar het einde van de reguliere 4'min echter kwetst hij zich aan zijn gevoelige rechterarm, moet daardoor duidelijk kracht inboeten, en krijgt zo een 2de shido. Eerder op wilskracht haalt hij het einde. Met téveel hinder/pijn is de GS er echt wel teveel aan, en Fagerhill mag het afmaken met een heupworp. Ik hoop echt dat de blessure voor Olivier meevalt !


Het TOETJE:

Zowel Thomas als Maxine kregen ter afsluiting van het tornooi, de prijs van beste mannelijke en vrouwelijke Junior: een mooie Budo-Nord sporttas op wieltjes. En wij achteraf maar improviseren om die op de RyanAir retour-vlucht te krijgen :-) !! 

(22-Sep): Jens 3° op de "Open van Brabant" u20/-60kg.

<onder voorbehoud>
in 't kort:
  - 12 deelnemers in de categorie u20/-60kg.
  - 1ste wedstrijd tegen ... Karim Maekelberg: verlies met yuko in de Golden Score.
  - uiteindelijk 3°, evenals Karim.
  - Mike Demiddele wint de gewichtsklasse.

(22/23-Sep): (mini) Pot van Olen met onze miniemen/cadetten.

Het laatste verslag van het weekend (oeff :-), en speciaal als laatste bewaard, zodat het vandaag bovenaan ons Flashnews verschijnt. De miniemen (u13) mogen ook al eens "verwend" worden. Met alle dank aan Christine overigens (mama van Jo, Lotte, Tibo, en nog een paar andere :-), want zij bezorgde mij alle input !

Fiona Vanbiesbroeck (??kg): 1ste
alwéér alles gewonnen, ditmaal tegen Emma Meersman (Mouscron), Elise Vanesch (Lummen; 5° JB-stand Limb 2012) en Bauke Delameilleure (°01; Lichtervelde).

Lotte De Bruyn (33.3kg): 3de
hard gewerkt, beheerst en technisch ok, maar kon het helaas niet verzilveren zaterdag.
 - winst met ippon tegen iemand die ze altijd tegenkomt en altijd van wint: Lise Huysmans (Herenthout).
 - verlies met waza-ari tegen Eline Reichwein (Budo Sport Arnhem):
   ze waren mekaar waard. Lotte had evengoed kunnen winnen.
 - verlies met ippon van Silke Struys (Lummen; 1° JB-stand Limb 2012 waar ze nog niks verloor): 
   ook nu vocht Lotte goed, maar 10"sec voor tijd deed ze 'iets doms' (haar eigen woorden)

Muslim Adashev (37.5kg): 1ste
volgens 'ingewijden' een zware poule:
 - winst tegen Simon Minten (Lummen): zijn zwart beest. Telkens in de Pot van Olen staan die tegenover
   elkaar; in 2010 & 2011 won Simon, nu dus heeft Muslim zijn revanche beet: eerst yuko en daarna een
   mooie ippon ! Overigens, in Jodoigne had Muslim ook al wel eens van hem gewonnen, net als in een ander
   tornooi. In de onderlinge duels staat het dus ondertussen 3-2 in zijn voordeel. 
 - winst tegen een Tsjetsjeense jongen Islam Dirressov uit Zwijndrecht: maakte in het begin een dom foutje
   waardoor hij waza-ari achter kwam, maar corrigeerde dat snel met een houdgreep.
 - winst tegen een goeie judoka van Ardooie, Belmin Valk (37.9kg): op hantei, spannende match, maar
   verdiende beslissing: Muslim een paar keer bijna gescoord, ondanks de grotere gestalte van Belmin.

Victor Scheltiens (33.0kg): 3de
 - verliest tegen Cheun Ka Hao (BS Arnhem); Niks tegen te beginnen, wint al zijn wedstrijden binnen 20"sec.
 - winst tegen Koen Peeters (Duffel); Victor's ne-waza werd luid aangemoedigd !
 - verlies op hantei tegen Jacob Joorns (Boom/Schelle): goede kamp; Jacob viel het meeste aan en Victor
   nam over (of probeerde alleszins).  

Tibo De Bruyn (26.5kg): 3de
was eigenlijk wel in vorm op zaterdag, maar kon het helaas (net als zijn tweeling-zus) ook niet hardmaken.
Daar waar hij vroeger té voorzichtig vocht, begon hij nu steeds goed en agressief, en dat maakte het zijn tegenstanders toch wel lastig. Christine hoopt dat hij zal profiteren van de aparte miniemenlessen van Vick, want er zit meer in.
 - verlies tegen zijn eigen zwart beest Henrik Van Nijlen (Oud Turnhout / 1° JB-ranking)
 - terechte winst tegen een goeie Clement Deschodt (Mouscron); geen score maar Clement kreeg 2 shido's
   tegen wegens ongeoorloofde offerworpen (jaja !...:-), de laatste, 2"sec voor tijd....
 - verlies tegen Sven Verstraeten (De Kroeven, Zeeland): een sterke en aanvallende Tibo, maar kwam hier
   technisch een beetje te kort; bleef wel een paar keer goed uit houdgreep.

Met nogmaals dank aan Christine en de andere ouders, die zich allicht een beetje verdwaald voelden dit weekend.

Roeland Ven (u15/-42kg): 13de
Bij onze Cadetten vocht enkel Roeland (ter herinnering: brons op het BK /-38kg).
De /-42kg waren goed vertegenwoordigd in Olen met 8 initiële poules (van doorgaans 3 judoka's), en Roeland kon zich plaatsen voor de 1/8-finales dank zij 2 overwinningen. Dan sneuvelde hij evenwel tegen Kevin Goudswaard van JudoGoes. Roeland kon zich loswerken uit een houdgreep maar ondertussen waren er voldoende seconden weggetikt voor yuko en dat volstond voor Kevin om de 1/4-finales te halen tegen William Hale (Asahi Marcinelle; de kampioen van Wallonië /-38kg). Ter info: William won, verloor vervolgens zijn 1/2-finale tegen Yorben Delanghe (Samoerai Ronse; Vlaams- & Belgisch- kampioen /-38kg), en werd uiteindelijk 3de. JudoGoes had nog een andere judoka in de /-42kg, nl. Lein Mulder en die veroverde het zilver: dank zij een 2de shido van Jarne Willekens (Agglorex Lommel; ook brons op het BK /-38kg) in de GS van de 1/2-finale, stootte Lein door naar de laatste wedstrijd. In deze finale verloor hij met "2 shido's tegen 1" van Yorben Delanghe.
Enfin, deze details vooral om aan te geven dat voor onze huidige cadetten, de reguliere dinsdag-trainingen en/of WE randori-trainingen van JudoGoes een mooie aanvulling kunnen betekenen op onze eigen United trainingen van maandag en donderdag.

(22-Sep): Lotte wint GOUD op de Eur.Cup.Sen. in Tampere (Fin) !

Met al die aandacht voor het EK Juniors in Porec (Cro), mogen we toch zeker ook niet de prestatie van Lotte vergeten dit weekend (de VJF ziet dat anders :-). Zij won namelijk GOUD op de European Cup Seniors in Tampere (Fin). Toegegeven, het is dan wel geen 'World Cup', maar Lotte kreeg het alvast niet cadeau.

In de 1ste van haar 3 kampen moet ze al meteen tegen Kitty Bravik (°87). Ook al staat ze dan tegenwoordig slechts 59° op de IJF-ranking, ze blijft in die categorie zonder meer een topper in Nederland, getuige daarvan haar 8 EK-medailles overall, 6 World Cup medailles en 7 Nationale kampioenschapstitels (u17/u20/Sen).
Correctie: Lotte wint niet op beslissing (zoals eerst gemeld en de uitslag laat vermoeden), maar wel degelijk op ippon ! Das gewoon héél mooi. Bravik wint uiteindelijk brons.
Meteen 1/2-finale dan en daar staat ze tegenover Anna Dengg (Aut; °92): een 1ste-jaars senior dus, maar toch ook al mooi 2 medailles op European Cups Seniors: brons in Belgrade 2011, en dit jaar in Sarajevo, waar ze nota bene Lotte klopte voor brons met ippon. Nu won Lotte met waza-ari versus yuko en Dengg verloor achteraf voor brons van Miranda Wolfslag (Ned).
In finale vecht Lotte tegen de Russin Darya Predeina (°91), die haar landgenote Anastasiya Dindyuk (°92) klopte in de andere 1/2-finale; Dindyuk toch 2° op de Russische u23 kampioenschappen dit jaar en Predeina óók vice-kampioene u23 vorig jaar. Lotte wint met 2x yuko.
Een mooi Fins parcours waar Lotte terecht trots mag op zijn ! Proficiat, en een mooie opsteker alvast in aanloop naar het EK u23 midden November in Prague (samen met Gert).

Andere Belgen in Tampere: Benjamin Harmegnies (1° /+100kg), Roxane Taeymans (2° /-70kg), Sandrine Billiet (5° /-63kg), Kenneth Van Gansbeke (9° /-66kg).

>> 2012 European Cup Seniors Tampere (results)

(21/23-Sep): EK u20 (Cro): verschrikkelijke loting voor Evelyne.

>> 2012 EK u20 Porec (live results)
>> 2012 EK u20 Porec (live stream)

Evelyne (u20/-44kg/°95/20°-EJU): uitgeschakeld in 1ste kamp (hantei)
Het zit niet mee in Porec (Cro) voor Evelyne: één op 3 meisjes is vrijgeloot in de 1ste ronde, en zij zijn daarmee reeds zeker van een herkansing. Helaas hoort Evelyne daar niet bij en bovendien moet ze in haar 1ste kamp tegen Reka Pupp. De Hongaarse mag dan wel de jongste zijn van het deelnemersveld (ze is nog Belofte °96), ze heeft alleszins talent en pakte trouwens brons op het recente EK u17 in Bar in Juni). Evelyne ontmoette haar in Leibnitz dit jaar en verloor met waza-ari; Pupp werd daar 2°. Ook Evi kent haar goed trouwens, want Pupp vocht ook vorig jaar reeds /-44kg, al was ze in dat 1ste jaar niet zo succesvol. Voorts werd Pupp (bij de u20) dit jaar ook 2° in Tarvisio (Ita), ná Borislava Damyanova (°95; Bul) en 3° in Paks (Hun), waar ze won voor brons tegen Damyanova. Diezelfde Damyanova is overigens de tegenstandster in de volgende ronde, en daarmee is de moeilijkheidsgraad geïllustreerd. Al kon het voor Evelyne (als 20ste op de EJU-ranking) ook altijd nóg slechter natuurlijk. Zo staat ze niet in de poule van uitgesproken favoriete Irina Dolgova (Rus; °95) of van Julijana Savic (Srb; °93; al Europees kampioene u20/-44kg in 2010). Opvallend ook is dat de 2de Russische niet deelneemt: na Dolgova staat Evgeniya Demintseva (Rus: °94) namelijk 2de op de EJU-ranking en is ze bovendien de uittredende titelverdedigster.
We duimen voor Evelyne. Ter herinnering, hieronder haar parcours tijdens dit kalenderjaar (samengevat):
  - 1°  Dutch Open Espoir (Ned) - Belgisch kampioenschap (Bel) - Erfurt (Ger)
  - 2°  Tartu (Est)
  - 3°  Tarvisio (Ita)
  - 5°  Wroclaw (Pol) - Berlin (Ger)
  - 7° Leibnitz (Aut)
  - 0° Lyon (Fra)
Verslag:
Ze heeft er alles aan gedaan, maar Evelyne sneuvelde tegen Reka Pupp op hantei (3-0) en daarmee zat haar EK er meteen ook op. Ze zat wat in de knoop met de rechterarm van Pupp, die ze moest controleren om diens gevreesde uchi-mata weg te houden en zelf zat Evelyne er 1x dicht bij wanneer ze na juji-gatame net een klem misliep. Uiteindelijk bleek dat wat magertjes om de beslissing in haar voordeel te doen hellen. Reka Pupp verloor dan van Damyanova, maar beide meisjes stonden uiteindelijk wél op het podium met brons en zo eiste de klote "1/4-final repechage" alweer zijn slachtoffer(s), in casu ons eigenste Evelyne.
Zoals verwacht ging het goud naar (eerstejaars !) Irina Dolgova. De Turkse Betul Aydin werd een beetje verrassend 2°.

 

Evi Vermandere (u20/-48kg/°95/14°-EJU): uitgeschakeld in 2de kamp.
Evi staat 9de op de opgekuiste EJU-ranking en is dus net geen beschermde (lees geplaatste) judoka. Toch is haar 1ste kamp tegen Deborah Klemp (Sui; °94) zeker een haalbare kaart. Klemp sprokkelde vooral wat punten in de kleinere tornooien (3° Coïmbra; 3° Tartu; 5° Kaunas) en is de n°2 in haar land achter Tamara Silva (Sui; °95). Evi's 2de kamp wordt er allicht één tegen de ons genoegzaam bekende Olga Smolska (Ukr; °95). Deze laatste vocht niet veel in 2012 maar won St.Petersburg (1°) en werd vice-kampioene in Prague (2°). Europees kampioene ook u17/-48kg in 2011 en huidig Ukraïnse kampioene. Zij moet wel eerst tegen de Italiaanse Marta Rainero, en Italië is al enkele jaren véél meer dan een meeloper in het judo. Rainero (°95) is huidig Italiaans kampioene u20/-48kg (en pakte zilver bij de Seniors). Ze werd door Evi geklopt in de finale van Tarvisio, en dus moet Evi zeker in haar kansen geloven, zowel tegen Rainero als tegen Smolska overigens..
Verslag:
Zoals verwacht een eerder makkelijke (ippon) overwinning tegen de Zwitserse Klemp, en dan tegen... Rainero. Smolska had zich op een onwaarschijnlijk lullige manier laten "charelen" (of hoe zeg je dat als je 10"sec voor tijd nog 3 yuko's voor staat...). Rainero dus. Is maar een kleine meid en Evi verloor er nog nooit van, maar hier helaas dus geen garantie op een 1/4-finale. De waza-ari die Evi tegen kreeg hoorde eigenlijk een ippon te zijn (Evi zette een volledige brug), maar gelukkig voor haar kon ze verder. In de laatste 2 seconden dan en in een ultieme poging scoorde Evi dan zelf wat mijns inziens óók minstens een waza-ari waard was, maar met veel twijfel gaf de scheids uiteindelijk slechts yuko. Ook voor Evi was hiermee het EK nog slechts een herinnering. De andere grote favoriete (naast Smolska) Amandine Buchard (Fra; °95; in 2011 vice-Europees kampioene u17 en brons op het WK u17 én 1° EJU-ranking) haalde ook geen 1/4-finale door verlies tegen Andrea Kunitz (Ger; °93). De ietwat verrassende finale ging tussen Noa Minsker (Isr; °93) en de Turkse kampioene Seniors Dilara Lokmanhekim (°94; winnares Prague u20 en winnares van de European Cup Seniors Istanbul /-48kg). Lokmanhekim werd Europees kampioene dank zij een zuinige yuko.

 

Adrien Quertinmont (u20/-55kg/°93/8°-EJU): EUROPEES KAMPIOEN !
geplaatste judoka (!) en een reële kans op poule winst (1ste ronde vrij) al blijven het moeilijke kampen tegen Maxim Kobelyanskiy (Rus; °94) en tegen Alex Ferariu (Rou; °93) of eventueel de Georgiër Mindia Golijashvili (Geo; °94).
Verslag:
Een lastige eerste partij tegen de Rus (001/000) en ippon tegen Luca Cavallo (Ita; °95). Dus niet de Roemeen of Georgiër. In 1/2-finale dan verslaat hij verrassend maar verdiend (met ippon) de Azeri Mehman Sadigov
(°94; Europees kampioen 2010 u17/-50kg en 3-voudig European Cup winnaar u20 dit jaar met Mudania, Leibnitz, Wroclaw). Als kers op de taart wint hij tenslotte de finale van Leri Tchelidze (Geo; °94). Daarmee heeft Adrien zijn revanche beet voor zijn nederlaag in 1/2-finale tegen Tchelidze vorig jaar op het EK in Lommel. Tchelidze vorig jaar vice-Europees kampioen u20/-55kg en nu dus ook. Een andere grote favoriet en uittredend Europees kampioen Garik Harutyunyan (Arm; °93 - welbekend bij Gert :-) verloor van Tchelidze in 1/4 en won voor brons tegen Sadigov. De andere bronzen strijd was een Frans gevecht tussen Vincent Manquest (°94 - winnaar St.Petersburg) en Aurélien Claux (°93 - winnaar Lyon). De oudste won het pleit. Manquest krijgt volgend jaar nóg een kans.

 

Nicolas Plomb (u20/-55kg/°94/22°-EJU): uitgeschakeld in 1ste kamp.
Om door te stoten naar de top-8 moet hij voorbij Noam Elkayam (Isr; °93) en vooral Vincent Manquest
(Fra; °94). Moeilijke klus.
Verslag:
Plomb kon het succes van zijn collega op de voet volgen, want zelf werd hij reeds in zijn 1ste ronde iets voorbij halfweg met ippon gevloerd door Noam Elkayam, die daarna dus zelf werd geëlimineerd (ippon) door Manquest

 

Adlan Katchikaev (u20/-60kg/°94/41°-EJU): uitgeschakeld in 1ste kamp.
Gewoon een onmogelijke opdracht. Moet zowel voorbij Kevin Azema (°93; de Franse n°2 na Robin Corrado; 2° in Leibnitz & 3° in Lyon), als voorbij de Georgiër Vazha Margvelashvili (°93; 1ste op de tornooien van Mudania, Kiev en Berlin, en staat hiermee ook 1° in de EJU-ranking)
Verslag:
Een voorspelde nederlaag tegen Azema, die zelf vervolgens verliest van Margvelashvili, de uiteindelijke Europese vice-kampioen. Wel een aantal andere verrassingen:
1) Sakhavat Gadzhiev (Rus; °94; 2-voudig Wereld- en 2-voudig Europees kampioen) verliest zijn 1ste kamp
    tegen 1ste-jaars Iskandar Talishinskiy (Aze; °95; wel Europees vice-kampioen 2011 u17/-55kg & 5° WK) 
2) Robin Corrado (Fra; °94) ook gewipt in zijn 1ste kamp tegen de 2de Georgiër Lukhumi Chkhvimiani (°93)
3) Andreas Tiefgraber (Aut; °93), die normaal verliest van Kevin, wordt hier verdienstelijk 5° na overwinningen
    tegen diezelfde Lukhumi Chkhvimiani (Geo; °93) en Fabio Basile (Ita; °94; 2de op de EJU-ranking).
Europees kampioen wordt Zaur Kalashaov (Rus; °93; in 2010 al brons op het WK u20/-55kg en dit jaar winnaar in Leibnitz en 2° in St.Petersburg en Prague). Carmine Di Loreto (Ita; °93) en Ahmet Sahin Kaba (Tur; °93), beide in de top-8 ranking, pakten brons in deze categorie.

 

Lise Luyckfasseel (u20/-63kg/°93/7°-EJU): wint BRONS.
De als 5de geplaatste judoka van Leuven is alvast dé Vlaamse hoop op succes.
In 2012 internationaal herrezen na haar brons in 2009 op EYOF en WK u17/-63kg. Een top-8 plaats is zéér zeker de verwachting en de loting leent zich daar alleszins toe.
Zorana Malbasic (BiH) behaalde in 2012 geen enkele uitslag en ook in 2011 stond zij international nergens. Simona Abate (Ita; °94; 45°-EJU) zal allicht meer weerstand bieden. Zij klopte Do Velema al eens op shido’s in Leibnitz (en werd er 9°; Luyckfasseel 3°). In Tarvisio werd ze (evenals Lise) 5° en in Paks 7°, waar ze in de herkansing overigens won van Lise.
De ¼-finale gaat allicht tegen de Duitse Nadja Bazynski (°93), die Tarvisio won en 2° werd in Wroclaw (waar ze Lise klopte met ippon halfweg de kamp). Afwachten wat de vorm van de dag zal geven en of stress een mede-bepalende factor wordt….
Daarna wordt het alvast écht bloedserieus tegen Margaux Pinot (Fra; °94) of Rotem Shor (Isr; °93)
Verslag:
Zoals verwacht weinig problemen voor Lise in haar 1ste kamp tegen Malbasic (ippon even voorbij halfweg).
Wel al onmiddellijk enkele verrassingen die Lise wel eens goed kunnen uitkomen in een race naar brons.
Nadja Bazynski verliest van Daniela Kazanoi (Blr; °93). Deze laatste vocht de laatste 4 jaar enkel /-57kg: één ronde in Kiev, 9° in St.Petersburg, 3° in Kaunas, 3° in Tartu zijn haar internationale uitslagen dit jaar. Op het EK 2009 in Koper (Slo) u17/-57kg pakte ze evenwel zilver in een finale tegen Margaux Pinot. Een berekende gok van Kazanoi zonder ranking in de /-63kg ? Voorlopig alleszins goed gestart.
Een andere verrassing is de vroege uitschakeling van Magdalena Krssakova (Aut; °94), die verliest van de Hongaarse Krisztina Polyak (°95; 3° EK 2011 u17/-63kg & 2° EYOF /-63). 
14h00: Kazanoi wint op hantei van de Turkse Ozge Akarsu en Lise wint met 2 shido's tegen 1 van Simona Abate (de Italiaanse kreeg die 2de shido voor vermeend buitenstappen (?) amper 15¨sec voor tijd...).
Nieuwe verrassing: Linsay Tsang Sam Moi (Fra; °93) verliest haar 2de kamp tegen Vivian Herrmann (Ger; °94)
De favorieten vallen dus als vliegen.... 3 van de EJU top-5 mogen niet herkansen....
15h25: Luyckfasseel wint op de haar geëigende manier van Kazanoi: 2 shido's voor de tegenstandster.
De medaille komt er dus aan op een presenteer-blaadje: als Pinot op niveau vecht heeft Lise geen schijn van kans, en ontwijkt ze vervolgens in een kamp voor brons Rotem Shor, Do Velema & Vivian Herrmann,...
16h20: Pinot walst over Luyckfasseel: ippon na 1 minuut. Lise vecht dus zoals verwacht voor brons, maar niet tegen Polyak, wel tegen Aleksandra Samardzic (BiH; °96), een Belofte dus u17/-63kg, 2° in Teplice (Cze), 1° in Bielsko-Biala (Pol) en 3 maand terug Europees vice-kampioene u17/-63kg.
17h20: Lise wint de kamp voor brons. Ok, dat verdient respect, en dus proficiat. Helaas gebeurde dit alweer met shido en op hantei...

 

Lola Mansour (u20/-70kg/°93/2°-EJU): EUROPEES KAMPIOEN !
Ontgoochelt niet en plaatst zich geruisloos voor de 1/2-finales met 2 ippon overwinningen tegen resp. Sara Gonzalez-Grandal (Esp; °94) en Michelle Schellekens (Ned; °93).
Lola is toch wel grote klasse en veelzijdig: in 1/2-finale demonstreert ze andermaal en wandelt over Lorena Podelenczki (Rou; °94). In de verwachte finale dan tegen Barbara Matic (Cro; °94) anticipeert ze geweldig en gaat na een ogenschijnlijk ongevaarlijk tachi-waza naar ne-waza en wurgt de Croatische. Matic is nochtans niet de eerste de beste: ze was in 2010 Europees kampioene u17/-63kg, werd reeds het jaar daarvoor 3° op het WK in diezelfde klasse en won ondertussen al 14 European Cups ! Het illustreert de waarde van deze titel van Lola. Proficiat !

 

Sami Chouchi (u20/-73kg/°93/14°-EJU):  uitgeschakeld in 1ste kamp.
Het grote vraagteken in Wallonië, want met Sami kon het alle kanten uit: zowel een vroege uitschakeling als top-8 waren mogelijk. Het werd een vroege yuko uitschakeling tegen de Azeri Afir Safarli (°94; 3° Mudania & 5° Wroclaw).

 

Jeremie Bottieau (u20/-81kg/°93/34°-EJU): uitgeschakeld in 1ste kamp.
Jeremie moest zijn meerdere erkennen in Tomasz Szczepaniak (Pol; °93) met 2x yuko. Het was uitgesproken tegen diezelfde Pool dat hij in Wroclaw nochtans zijn 1ste kamp won (op yuko) en de basis legde voor zijn ultieme EK kwalificatie (met zijn 3° plaats).

 

Ann-Sophie Meeuwissen (u20/-78kg/°93/21°-EJU): uitgeschakeld in 1ste kamp.
Moet in de 1ste ronde tegen Brigita Matic (°96), de jongere zus van Barbara (zie Lola). Het optreden van Ann-Sophie zal zich dus helaas beperken tot één wedstrijd, maar de realiteit is niet anders. Brigita werd 3 maand terug Europees kampioene bij de Beloften u17/-70kg, maar vecht hier bij de Junioren dus /-78kg, allicht om de confrontatie met haar zus te vermijden. In de u20/-78kg pakte Brigita overigens telkens een medaille in de 4 tornooien waaraan zij dit jaar deelnam: goud in Coïmbra & Mudania, brons in Paks & Leibnitz
Verslag:
Het is de verdienste van Ann-Sophie dat Matic niet verder komt dan het scoren van een yuko, maar het feit van te zijn uitgeschakeld blijft natuurlijk. Matic wordt uiteindelijk Europees vice-kampioene (zoals haar zus dus) na snel ippon verlies in de finale tegen Maike Ziech (Ger; °93).
  

Toma Nikiforov (u20/-100kg/°93/1°-EJU): EUROPEES vice-KAMPIOEN.
Voor elke buitenstaander zal het ongetwijfeld ongelooflijk klinken, maar deze (Bulgaarse) Belg staat wel degelijk 1ste op de EJU-ranking, ook al heeft hij dit jaar bovendien maar 1 enkel A-tornooi betwist (1° Lyon).
ps: werd ook 1ste in Bremen, zeg maar het enige niet-officiële A-tornooi van het circuit.
Hij had met andere woorden in 2011 al voldoende resultaten opgebouwd met 4 A-medailles en een 3° plaats op het EK in Lommel. Heeft zich dus grotendeels kunnen verstoppen en zijn grootste concurrent wordt allicht de Rus Oleg Ishimov (°93), die hij enkel kan ontmoeten in finale, wat dan een heruitgave wordt van de finale in Lyon. De outsiders voor beiden worden waarschijnlijk de Georgiërs: in 1/2-finale ontmoet Ishimov, Guram Tushishvili (°95), een jong talent dat maar 2 wedstrijden vocht, maar zowel Mudania als Berlin won.
En Toma zelf zal zéér zeker alert moeten vechten in zijn 1ste kamp tegen Giorgi Kavtaradze, die totaal uit het niets komt: in het allerlaatste kwalificatie-tornooi (Berlin), wint hij wel de 1/2-finale op hantei van de Japanner Ryuko Ogawa, en verliest dan de finale na een 4'min vriendschappelijke kamp tegen zijn landgenoot....
Ik durf te stellen dat wanneer Nikiforov zijn 1ste kamp wint, dat Wallonië dan ook een 3de Europese kampioen zal huldigen !
Verslag:
DE kers op de taart kwam er net niet voor de Waalse federatie, want Toma bleef steken op zilver. Het verliep nochtans allemaal héél véél belovend: hij begint met een houdgreep vroeg in de wedstrijd tegen de gevaarlijke Georgische outsider Giorgi Kavtaradze. Vervolgens heeft hij geen al te grote problemen met de Fransman Nabil Machtrou (°93; medaille op de Antwerp Open 2010 / Olivier won van Machtrou in Lyon 2011), en in 1/2-finale tegen Nicolas Damico (Ita; °94) zijn 2 waza-ari na nog geen 40"sec voldoende voor een finale-plaats !
De verwachte finale dan tegen de Rus Oleg Ishimov wordt evenwel een afknapper want na amper 30"sec ligt Toma zélf gevloerd met een vol punt tegen de tatami. Dat stond niet in het scenario ! Doodjammer. 

 

NABESCHOUWING:
Aanhoudende kritiek op de VJF's gebrekkige, onvolledige en laattijdige communicatie (als het op wedstrijd-judo aankomt) blijkt dan toch wat vruchten af te werpen :-). De selectie voor het EK werd vóór het tornooi gepubliceerd en zelfs de uitslagen die als basis dienden voor die selectie werden vermeld. Dat ze er meteen ook de Waalse judoka's bij vermeldden was al helemaal ongezien. Hoewel, misschien ook weer niet zó totaal onverwacht (zeg maar: goed geanticipeerd), want zo kan ook de VJF achteraf weer wat makkelijker mee van het succes genieten.
Het wordt uiteraard niet met zoveel woorden gezegd, maar de VJF-verantwoordelijken weten uiteraard maar al te goed dat het Belgische judo-succes alwéér van de andere kant van de taalgrens zal komen en het contrast wel eens pijnlijk groot kan blijken.

vrijdag:
Na dag-1 is de trend al meteen gezet met de medaille van Adrien Quertinmont. Verhoopt dat wel, maar zéker ben je uiteraard nooit, en met dit goud kan de sfeer bij de FFBJ zelfs nu al niet meer stuk. Het zal bovendien ook een enorme boost betekenen voor de andere Waalse judoka's die nog komen, want er heerst alvast een enorme groepsgeest in dat team ! Daartegenover stond die éne wedstrijd-overwinning van Evi.

zaterdag:
"Het Vlaamse judo leeft, geen vuiltje aan de lucht, we zijn goed bezig !"  
En dat alles dank zij het brons van Lise Luyckfasseel uit Halle. Dat ze in haar geëigende stijl geen enkele score liet noteren (op haar eerste wedstrijd na dan tegen de internationaal totaal onbekende Malbasic) is allicht een details waar noch de VJF-bobo's, noch coach Berghmans iets over zullen zeggen/schrijven ("verdiend gewonnen met yuko" klinkt namelijk een pak aantrekkelijker). Enfin, voor Lise zelf is het (samen met haar brons op WK u17 & EYOF) zeker een moment om te koesteren, en het is haar gegund ! Ze is trouwens best een bescheiden persoon die goed haar eigen prestaties kan kaderen, meer dan zij die haar omkaderen. Dé figuur van de dag werd natuurlijk wél Lola Mansour, die Europees kampioene werd met vier (4) knappe ippons. En wedden dat het Waalse feestje nog niet voorbij is ?

slot:
de Waalse knaller kwam er net niet, maar de 3 verwachte musketiers stonden wél op het podium, en hoe !
2 Europese kampioenen en 1 vice-Europees kampioen op éénzelfde EK uit één enkele pruts-regio in Europa, het mag voor mijn part best wel wereldnieuws genoemd worden !!  De 4de Waalse musketier die echter alle media-aandacht opeiste dit weekend was natuurlijk wél Philippe Gilbert, maar goed, ik vermoed dat er toch wel enkele terechte reportages zullen volgen om dit unieke exploot de nodige luister en erkenning te bezorgen. Vooral ook omdat het geen toevals-treffers zijn en de Waalse federatie nog jaren van deze judoka's zal kunnen genieten (te beginnen bij de u23). 
Lise op haar beurt behaalde 2 piekmomenten in haar jeugdscarrière: als laatste-jaars u17 en laatste-jaars u20. Op zich niet onlogisch. Benieuwd nu naar hoe ze zal evolueren bij de Seniors, maar allicht volgt een nieuwe periode van windstilte, terwijl de Waalse seniors-tornado nog wel wat stof zal blíjven opwaaien. Nu goed, Lise heeft alvast het voordeel dat ze niet in "het gat na de TopSportSchool" terecht is gekomen, maar van continuiteit binnen de club geniet.

Voorts gaat de VJF nu maximaal van "het collectieve succes" profiteren, alsof ze er net zoveel verdienste aan hadden. Ik zie op de Algemene Vergadering al de namen van Adrien, Lola en Toma op de powerpoint verschijnen.
En zo kunnen ze er meteen aan toevoegen dat België (2-1-1) op een wel onwaarschijnlijke 4° plaats in de medaille-stand is geëindigd, na Rusland (5-0-4), Frankrijk (2-2-3) en Duitsland (2-1-3). Al blijft zo'n ranking altijd een beetje absurd natuurlijk, want zo blijft een opvallend Griekenland (2-0-0-0-0) met zijn welverdiende beide Europese kampioenen (Azoidis/-66kg & Ntanatsidis/-81kg) vóór landen als Georgië en Nederland, die slechts één of geen kampioen afleverden, maar wel elk 10 judoka's binnen een top-8 plaatsten.

Enfin, blijkbaar hebben we hier Europese toplanden rondom ons: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Wallonië.
't Zou de VJF dus niet zo echt veel geld mogen kosten om kwaliteitsvolle partners, stages en competities te vinden. Of hebben we die kritiek al eens geopperd :-).  

Tot slot: vermits we onze noorder-buren wat beter kennen en nadrukkelijker volgen, wil ik graag ook de lof zwaaien naar hun beider judoka's /-66kg. Net als Piris trouwens, hebben zowel Junior Degen (°93) als Jordy Bakkes (°94) er dit jaar keihard aan gewerkt en voor gezweet, en zie het loont: Degen pakt brons en Bakkes zilver (verslaat vice-wereldkampioen Akhmarov (Rus) in de 1ste ronde): oftewel, 2 judoka's van éénzelfde land op 1 EK-podium ! En de Hollanders herhalen dat huzarenstukje in de /-90kg met Michael Korrel (2°) en Max De Vreeze (3°) !  Normaal is dit enkel weggelegd voor Russen, Georgiërs of Fransen. Proficiat !

(Sun 16-Sep): "Pot van Olen" met Yusup (2°) & Abdulla (1°).

Het competitie-startschot is gegeven: Yusup (/-55kg) en Abdulla (/-50kg) verdedigen vandaag zondag de kleuren van United op de Pot van Olen bij de Beloften.
Sien (jawel, ze heeft er opnieuw zin in !) en Luis hebben de trainingen hervat, maar zijn er nog niet klaar voor. En onze u20+ atleten hebben andere prioriteiten/doelen, waar Olen niet onmiddellijk in past.

Na de vakantie-periode is het vaak uitkijken naar wie er nu in welk gewicht uitkomt. Vooral bij Cadetten en Beloften zijn er bij aanvang van een nieuw schooljaar immers niet zelden wijzigingen. De klassieke tegenstanders van onze beide broers zijn evenwel gekend: Jorre Verstraeten, Vlad Lim, Kobe Persyn, Siem Van Damme, Tim Cuvelier, Flavio Di Marca, Denis Caro, Aymeric Conet,... Maar wie zitten er in de boot van Abdulla en wie in die van Yusup.... Voorts neem ik aan dat - met het oog op volgend jaar - Sander Van den Bossche en Ruben Cappaert /-60kg vechten. Uitslagen allicht in de late namiddag.

Abdulla (°97/-50kg): 1ste
4 poules in de /-46kg en 4 poules (#13 judoka's) in de /-55kg, maar slechts 2 (!) judoka's in de /-50: Abdulla (49.8kg) en een Zeeuw dan nog (uit Nederland dus), Geert Van de Voorde (48,9kg uit Geelhoed).
"Best of 3" dan maar, maar 2 kampen van resp. 30" en 10" met telkens heupworpen volstonden voor Abdulla om het af te maken. Maar misschien had hij wel liever tóch goed gegeten in de avond en ochtend ervoor om net als zijn broer óók in de /-55kg te staan en méér te vechten.

Yusup (°96/-55kg): 2de
55.0kg rond en in een poule met 4. Eerst tegen Kobe Persyn (°97; 54.5kg; JC Aalter) die evenwel niet helemaal fit bleek en later in het tornooi (1/4-fin) ook zou opgeven. Yusup kwam redelijk snel op waza-ari en speelde het verder zonder al te veel risico. Wel nog enkele scoringskansjes, maar toch vooral op safe gespeeld en ook zo win je natuurlijk wedstrijden en tornooien: 7-0 en taak volbracht tegen de sterkste tegenstander uit de poule. Daarna nog 2 ippon-overwinningen met o-goshi tegen resp. Joppe Van den Sande (52.0kg; Herenthout) en Mikey Smet (51.2kg; Boom/Schelle). 
In 1/4-finale tegen Siem Van Damme (53.3kg; °97; Zemst; TSS): 2x waza-ari volstonden voor een vroegtijdige beslissing. In 1/2-finale dan moest hij tegen Sam Noyen (54.8kg; Merelbeke), een grotere judoka, maar daar waar ík mogelijks wat 'problemen' voorzag, zag ik de beste wedstrijd van Yusup vandaag, met 2 mooie worpen erbovenop en een finale-plaats tegen Vlad Lim (53.9kg; °96; Hooglede; TSS). 
Vaak een wedstrijd 'kantje-boordje' en dat was vandaag niet anders. Enkele geringe-scoringskansen langs beide kanten, maar na de reglementaire 4'min zag ik Yusup toch op puntenvoorsprong (enkele bijna-valse- aanvallen en een shido voor Vlad). Na 1'min Golden Score counterde Vlad echter een ietwat ongecontroleerde aanval van Yusup en werd de wedstrijd dus alsnog vroegtijdig beslecht.... zilver dus.

(Sep-2012): Opening van het seizoen met nat. & int. tornooien.

Eén week voor de provinciale kampioenschappen, kan de "Swedish Open" een interessante barometer worden voor onze u20 die deelnemen aan het BK Senioren (ik denk in het bijzonder aan Kevin, Thomas & Olivier ?). En in het zog van onze Junioren, kunnen dan ook onze Beloften proeven van een 1ste internationaal tornooi na de zomerstop en nagaan hoe hard er fysisch, taktisch en technisch nog moet gewerkt worden, om optimaal voorbereid te verschijnen op de tornooien van 2013, voor hun als 2de-jaars toch een belangrijk jaar.
>> info Swedish Open 2012

In dat weekend van de Prov. Kamp. Seniors vechten Abdulla & Luis overigens op de zware Transcarpathian Cup in Ukraïne (u16).

In het weekend van 22/23-Sep verdedigt Evelyne (als 1ste-jaars /-44kg) onze kleuren op het EK Junioren in Porec (Cro). Het zullen echter vooral de Walen zijn denk ik die op dit kampioenschap werderom de Belgische eer hoog zullen houden. Met Toma Nikiforov, Lola Mansour & Adrien Quertinmont komen er namelijk potentiële medaille-kandidaten op de mat, en wie weet kan zelfs ook Sami Chouchi wel stunten (later meer hierover). 

Tussendoor (in datzelfde weekend) kunnen onze miniemen (op zat 22-Sep) & cadetten (op zon 23-Sep) aantreden tijdens de Pot van Olen.

Op de homepage en hier staat een link naar onze Kalender najaar 2012 (indicatief).

(zon 02-Sep: éénmalige stagedag met Ole Bischof in Ukkel.

Allicht zullen enkel de Vlamingen die ook de Waalse website volgen (of die van United natuurlijk) het weten, maar op zondag 02-Sep organiseert judoclub La Chênaie (de club van Sarah Liègeois u20/-48kg & Sami Chouchi u20/-73kg) een ééndaagse stage onder leiding van Ole Bischof (/-81kg), de Olympisch kampioen van Beijingvice-Olympisch kampioen van London (telkens na onderlinge duels tegen de Zuid-Koreaan Jae-Bum Kim).

In 3 aparte sessies vanaf 09h00 tot 18h00 wordt de focus gelegd op kumi-kata, en de favoriete, match-winning technieken van Ole (tokui-waza) zowel in tachi-waza als tenslotte in ne-waza.

Inschrijven kost 25,- € per judoka. Ik stel voor dat alle geïnteresseerden contact opnemen met Luc.
Iedereen van United vanaf Cadet (u15) is welkom.
Adres: Salle Omnisports de Neerstalle - Zwartebeekstraat 23, 1180 Ukkel.

>> Stage met Ole Bischof

Zomer 2012: jaarlijks transfer nieuws.

De laatste jaren zijn we het gewoon geraakt, en ook in 2012 transfereerde er weer een judoka naar United, ondanks de jaarlijkse laster-campagnes tégen onze club.

Een hartelijk welkom aan Olivier Moens
Olivier is 2de-jaars junior (°94) en vorig jaar nog BK-finalist en rechtstreeks tegenstander van Dylan in de cat. u20/-90kg. Prachtig toch dat zo een judoka onze rangen komt vervoegen ! Vroeger lid van Kumiuchi Berlare (t/m 2009), vóór hij de overstap maakte naar JC Zele (2009-2012).
Alweer zo'n judoka die na tegenslag en kwetsuren werd uitgespuugd door de VJF, maar gelukkig binnen United de draad opnieuw kan oppikken binnen een team van stuk voor stuk gemotiveerde judoka's. 
Een "greep" uit zijn prestaties/palmares:
2008 (14j):
 - Verloor de finale van het Vlaams kampioenschap u15/+66kg tegen Sam Boussemaere (Koksijde) met ...
   koka :-), maar belangrijker, werd nadien wél Belgisch kampioen na winst tegen Sebastiaan Loontjens uit
   Gent-Drongen. (in 2007, als 1ste-jaars nam hij niet deel aan de kampioenschappen).
2009 (15j):
 - Geraakte als 1ste-jaars u17/-81kg - ondanks zijn provinciale titel - niet op het BK, na nederlagen op het RK
   in 1/2-finale tegen A'xl Bardiaux (Groot Gooik) en voor brons tegen Robbe Serrien (Geetbets). 
   Steven van de Poel (Brasschaat) werd toen Vlaams- en Belgisch- kampioen. 
 - Olivier vocht nochtans een hoopvolle voorbereidende Dutch Open toen, waar hij 3de werd na verlies in
   1/2-finale tegen Rody Meijer (van Theo Meijer Sport, en die nadien de finale verloor van Steven vd Poel).
 - Later in Maassluis (Int. Dutch Youth Cup) won Olivier ook brons na initieel yuko verlies tegen Niels van 't
   Reeve
(Ned).
 - En tegen diezelfde Reeve verloor Olivier ook in Venray, maar knokte zich ook hier naar brons met 4
   overwinningen. 
 - En 3de was opnieuw zijn plaats in Ingelmunster in 2009 (in poule), waar toen Armen Sahakyan won.
 - In Dijon met de TSS werd Olivier 9de en op het einde van het kalenderjaar tenslotte 2de in Harnes
2010 (16j):
 - Begon het jaar met een overwinning op de Antwerp Open en bevestigde dit resultaat met goud op zowel
   het V
laams- als Belgisch kampioenschap u17/-90kg
, ten nadele van resp. Karl De Knibber (Lennik) en
   Quentin Meex (Borlez).
 - Zijn 1ste groot Europees debuut (u17 A-tornooi) kwam er vervolgens op 07-Mar in Zagreb (Cro) en werd
   zowaar een voltreffer: zilver met 4 overwinningen en enkel verlies in finale tegen Nicolas Damico (Ita).
   Dit verzekerde meteen zijn deelname aan het EK u17/-90kg ook al kon hij in de volgende tornooien dit
   resultaat niet echt bevestigen:
 - een 9de plaats eind April in Teplice (Cze), na een ippon overwinnng tegen Julian Stiebeling (Ger) en
   nederlagen tegen Pavlos Gogousis (Gre) & Oleksandr Banyas (Ukr).
 - 2 weken later in Berlin werd hij 7de na verlies tegen uiteindelijk winnaar Ilya Kuznetsov (Rus), één
   overwinning en een nederlaag tegen de voornoemde Stiebeling...
 - In Szczyrk (Pol) dan kon Olivier géén wedstrijd winnen.
 - Op het EK zelf in Teplice miste hij de 1/4-finale (en herkansingen) na een overwinning tegen Eerik
   Kouts 
(Est), maar verlies tegen de witrus Vitali Zianko (7de).
   De ons welbekende Max De Vreeze (Ned) werd toen Europees kampioen vóór de Ukraïner Daniil
   Mileshkyn

 - Voor de volledigheid: Olivier won de Flanders Cup 2010 u17/-90kg tegen Jonatan De Durpel.
2011 (17j):
 - Als 1ste-jaars junior onmiddellijk Vlaams- en Belgisch vice-kampioen u20/-90kg, telkens na een finale
   tegen Dylan, ook al was de voorafgaande Dutch Open een afknapper door zijn onmiddellijke uitschakeling.
 - In Mudania (Gre) waar Dylan zilver pakte werd Olivier 7de: net als Dylan verloor hij van de Georgiër Giorgi
   Mermanishvili
.
 - In Cetniewo won Olivier 1 kamp en werd 13de, na verlies tegen Ben Fletcher (5°; Gbr) en Ichem Bentot
   (9°; Fra).
 - Dank zij een verrassende 5de plaats in Lyon mocht Olivier echter óók naar het thuis-EK in Lommel. In
   Lyon klopte hij op een diefje namelijk 2 Fransen (de hogergenoemde Ichem Bentot & Nabil Machtrou)
   om dan logischerwijze te sneuvelen tegen Khusen Khalmurzaev (Rus; de latere Europese kampioen) en
   Yusuke Kobayashi (Jpn).
 - In Berlin werd Olivier onmiddellijk uitgeschakeld tegen Dusan Hegedus (7°; Svk).
 - Op het EK dan verloor Olivier in de 1ste ronde met ippon van Magomed Magomedov (Rus, winnaar van
   Berlin & St.Petersburg dat jaar en 2° in Lyon).
2012 (18j):
 - Pechjaar vol kwetsuren... geen Dutch Open, RK, BK, European Cups,...
   2012 start voor Olivier in September bij United...

Andere 'opvallende' transfers die ik noteerde:
 - de overgang van de 'familie' Dias van Sen-no-Sen (zeebrugge) naar Ippon Ryu Brugge.
 - Michiel Hoste (jeugdtrainer talentenwerking) "die Mike Demiddele is gevolgd" naar Koksijde.
 - Joke Donckels (3x 2° BK jeugd in de +cat) naar Berlare, komende van Lede
 - Kenzo Breda die Berlare verlaat voor Nazareth
Last but not least, de VJF die er niet in slaagt om iemand waarin ze jarenlang hebben geïnvesteerd via de TopSportSchool, binnen haar organisatie te houden: Nica Antonis vertrekt naar de FFBJ !

(13-Aug): Antwerp United trainingen hervatten vanavond 19h30 !

Eerste afspraak voor de judoka's van Antwerp United, nu vanavond (maandag 13-Aug) om 19h30 in het Rooi te Berchem. Dus voor zij die zich vervelen, en zij die zich niet vervelen; voor diegenen niet op vakantie, en zij die dénken dat ze wél met vakantie zijn. Voor sporters in conditie en niet in conditie.... Kortom, voor iedereen van AUJ. Hopelijk wordt het voor de club eens een seizoen zónder ernstige blessures !
Welcome back !

(11/12-Aug): ECup Berlin (Jun): Evelyne verliest brons op hantei

Berlin: de laatste European Cup voor Junioren vóór het EK in Porec (Cro) dat plaatsvindt tijdens 21/23-Sep.
Voor United vocht enkel Evelyne, de enige die zich in 2012 plaatste voor dit EK. 551 judoka's betraden de mat uit liefst 34 landen !! Daaronder alwéér Brazilië (#33), Japan met 8 mannen, 26 Georgiërs, het Russische dames-team en ook veel Nederlanders (#48), naast in totaal 12 Belgen.

Evelyne (°95/-44kg):
13 judoka's en kwaliteit verzekerd ! Evelyne is vrij in de 1ste ronde en vecht haar 1ste kamp tegen Alessa Sommer (°94; Ger), die afstand had genomen van de Spaanse Irene Lopez. Sommer (2° EYOF 2009 /-44kg)nam niet deel aan de Duitse kampioenschappen dit jaar (1° in 2011 u20/-48kg), maar liet vorige maand wel haar visitekaartje achter in Paks (2°; Hun) en Wroclaw (3°; Pol). Evelyne wint ippon na 3'11" wedstrijden 'mag' als beloning in de 1/2-finale tegen Tawany Silva (°95; Bra), de wereldkampioene van Kiev 2011 (u17/-40kg), waar Evelyne 3de werd. Evelyne verliest met de kleinste score (5-0 na 4'min) en wordt dus doorverwezen naar de kamp voor brons tegen Olfa Saoudi (Tun). Mij onbekend, maar na nipt verlies tegen Rut Barna in 1/4 won ze haar herkansing met waza-ari tegen Reka Pupp, en dus zeker geen meeloper. Helaas verliest Evelyne hier op hantei na 6 minuten en dus net naast het podium....
De finale was een Braziliaans onderonsje: Tawany Silva - Larissa Farias, gewonnen met yuko door deze laatste. Het andere brons ging naar Evgeniya Demintseva (Rus), die waza-ari won van Barna.

Andere Belgen:
Evi Vermandere (u20/-48kg): - verliest haar 1ste kamp tegen de latere winnares Ayari Hela uit Tunesië, maar wint vervolgens 4 herkansingen op rij en wordt dus knap 3de. Proficiat !
Myriam Martin (u20/-57kg): verliest haar 2de kamp (ippon) en mag niet herkansen.
Lea Van Overstraeten (u20/-57kg): verliest haar 1ste kamp (ippon) en geen herkansing.
Lise Luyckfasseel (u20/-63kg): - na winst in Leibnitz en verlies in Paks, nu hier in Berlin opnieuw winst voor Lise tegen Iris Iwema (Ned); later winst op hantei tegen de Russische Diana Dzhigaros (5°) en verlies tenslotte in finale (haar 6de kamp !) tegen de Oostenrijkse met Russische roots Magdalena Krssakova. Toch wel knap dus van de poulin van Ilse Heylen.
Ann-Sophie Meeuwissen (u20/-78kg):  verliest haar 1ste kamp (yuko) en geen herkansing.
Adrien Quertinmont (u20/-55kg): verliest zijn 1ste kamp met yuko tegen Ryuju Nagayama (Jpn; 3°), maar vecht zich met 4 ippons toch maar mooi naar brons ! De laatste kamp was overigens een Waals duel tegen Nicolas Plomb: . De Japanner verloor zijn 1/2-finale met yuko tegen Vincent Manquest (Fra), die op zijn beurt op waza-ari de finale verliest van Garik Harutyunyan, de Europese kampioen van Lommel 2011 (u20/-55kg) en wel bekend uiteraard bij Gert, die zijn revanche nam tegen Garik op het WK in Cape Town.
Adlan Katchikaev (u20/-60kg): verliest zijn 3de kamp tegen Pedro Rivadulla (Esp), maar mag niet herkansen
Corentin Lepeut (u20/-73kg): verliest zijn 2de kamp (ippon) en mag niet herkansen.
Jeremie Bottieau (u20/-81kg): verliest zijn 1ste kamp (ippon in GS) en geen herkansing.
Aymerick Glowacki (u20/+100kg): verdienstelijk , na yuko winst in zijn 1ste kamp tegen een Georgiër, verlies tegen de latere winnaar en 5 kampen in totaal.

>> 2012 EC Jun Berlin (results)

(28/07 - 03/08) London 2012 Olympic Games.

7 gewichtscategorieën (bij zowel mannen als vrouwen) en een Olympisch judo-programma gespreid over 7 dagen. Iedere dag 1 gewichtscategorie dus (bij zowel mannen als vrouwen) beginnend bij de lichtgewichten op zaterdag 28-Jul (/-48kg & /-60kg) en eindigend bij de (+) op vrijdag 03-Aug. Hier een voorbeschouwing (die ze op de VJF-site - oh zó typisch - toch nooit durven geven).
nvdr: de huidige IJF-World ranking is niet diegene die werd gebruikt voor de loting maar wel de situatie zoals ze bestond op 09-mei ll., voor wat Europa betreft de stand van zaken ná de Europese kampioenschappen.
>> 2012 London OG - ranking per categorie
>> 2012 London OG - ranking per land 

>> 2012 London OG - live results

 

Charline van Snick (°90/4° IJF-ranking/-48kg): Sat 28-Jul +/- 12h00  >> BRONS
"onze" (Waalse) grootste hoop in bange dagen. De ex-Europese kampioene u20/-48kg (2009 Yerevan) wordt pas 22 in september, maar heeft zelfs bij de Seniors al een mooie erelijst: 
 - Masters: 5° in 2012 Almaty
 - WK: 5° in 2011 Paris
 - EK: 2° in 2012; 1 ronde slechts in 2011; 3° in 2010.
 - GSL: 3° in 2012 Moscow (al was dat dan net als Rio absoluut geen GSL waardig, zo kort voor de Spelen)
De loting was alvast geen cadeau, want de poule van Charline lijkt meteen ook de zwaarste en haar 1ste kamp tegen Jung-Yeon Chung (°87/13° IJF-ranking) uit Korea mag er meteen best wezen:
 - Masters: 9° in 2012 Almaty (1ste ronde out tegen de Japanse Aruna Asami); 5° in 2011 Baku
 - WK: 3° in 2009 Rotterdam
 - AK: 1° in 2009; 3° in 2012/2010/2008
 - GSL: 5° in 2012 Paris; 5° in 2011 Tokyo
Blijkbaar vochten ze al een keertje tegen elkaar en won Charline. Ook stonden ze dit jaar beiden op de Masters in Almaty maar ontliepen ze elkaar. Overwint Charline deze klip dan vecht ze vermoedelijk tegen Eva Csernoviczki (°86; Hun; 7° IJF-ranking), die ik sterker inschat dan Birgit Ente, al weet je met Nederlanders natuurlijk nooit. Ook Csernoviczki (3°) en Van Snick (2°) ontliepen elkaar op het recente EK en in de GSL van Parijs dit jaar deed Charline niet mee (Eva Csernoviczki werd daar 5°). Op het EK in 2011 (hét debacle voor de Belgen, zelfs voor Charline) werd Czernoviczki 2°....
De huidige n°1 in de wereld (en wereldkampioene 2010 & 2011 en Masters en GSL en...) Haruna Asami (°88; Jpn) is er door blessure niet bij op de Spelen, maar dus sturen de Japanners toch gewoon de n°2 op de IJF-ranking: Tomoko Fukumi. Noch van Fukumi, noch van Sarah Menezes (Bra; 3° IJF-ranking) kon Charline tot op heden winnen. Van Van Snick is geweten dat ze niet de meest verfijnde judoka van het lot is die uitblinkt in technische superioriteit, maar wel een winnerstype met een agressieve onwrikbare vechtlust. Moest ze er vroegtijdig uitliggen dan zal ze daar een geweldige kater aan overhouden, maar ik zie het toch eerder positief, mét medaillekansen.
Verslag:
beelden zeggen meer dan duizend woorden, en dus houden we het kort:
 - Charline wint ippon van Jung-Yeon Chung (Kor) met tai-otoshi, verdiend: >> sporza_beelden_cvs1
 - Charline wint met wurging van Eva Csernoviczki (Hun). Onderlinge stand vóór deze wedstrijd was 3-1 voor
   de Hongaarse. Een zéér gelijkopgaande wedstrijd zonder score en 1'min 20" voor tijd kan Charline een
   beetje uit het niets aanzetten met shime-waza: na een schuchtere morote seoi-nage van de Hongaarse,
   houdt Charline haar aan de grond en volgt de verwurging die de scheids alert en tijdig honoreert. Ippon 
   >> sporza_beelden_cvs2
 - 1/2-finale tegen de n°3 van de wereld Sarah Menezes (°90; Bra). Ook gelijkopgaand maar uiteindelijk de
   Braziliaanse toch iets sterker. Beiden proberen zo goed mogelijk elkaars armen te neutraliseren. Halfweg
   scoort de Braziliaanse yuko met een mooie counter op een halve aanval van Charline, en Van Snick vindt
   voor de rest van de kamp geen manier om Menezes nog in verlegenheid te brengen. Gecontroleerd vecht
   de latere Olympische kampioene de wedstrijd uit. >> sporza_beelden_cvs3.
 - in de kamp voor brons wint Van Snick het felbegeerde ere-metaal tegen de kleine Paula Pareto (°86; Arg),
   verscheidene keren Pan-Amerikaans kampioene en zelf brons in Beijing, vier jaar terug. Een op een
   bepaald moment voorspelbare 2de shido in de Golden Score tegen de Argentijnse, bezorgde Charline het
   brons >> sporza_beelden_cvs4
De Olympische kampioene van Beijing en huidig Europees kampioene Alina Dumitru (°82; Rom) verliest de finale van Menezes. Opvallend is dat de Japanse Tomoko Fukumi (standin voor Haruna Asami, de werkelijk beste in deze categorie) niet op het podium geraakt, na verliezen tegen Dumitru (2°) en Csernoviczki (3°).
Een valse start dus voor Japan, ook al omdat Hiroaki Hiraoka (°85; Jpn), ook met 'slechts' zilver moest tevreden zijn in de /-60kg, na verlies in finale tegen de Rus Arsen Galstyan (°89; ook winnaar van de Masters 2012 Almaty). Deze kamp duurde slechts 24" spectaculaire seconden met een al te overmoedige Hiraoka !De Uzbeek en 2-voudig wereldkampioen Rishod Sobirov pakt brons. Een andere geplaatste, ex-Wereld & ex-Europees kampioen Georgii Zantaraia (°87; Ukr), vliegt er uit in de 1ste ronde met 2 shido's tegen Elio Verde (Ita). En Brazilië pakt naast goud, ook nog brons vandaag (!), dank zij Felipe Kitadai (°89 /-60kg).
>> 2012 OG London EJU comments (day-1)

 

Ilse Heylen (°77/7° IJF-ranking/-52kg): Sun 29-Jul vanaf +/- 11h30 ?  >>
Op haar 3de Spelen op rij mag Ilse absoluut niet klagen over de loting: ze ontloopt Munkhbaatar (Mgl), Yanet Bermoy (Cub), Ana Carrascosa (Esp), Nakamura (Jpn), Gneto (Fra), Erika Miranda (Bra) en Kuziutina (Rus). Of wat wil je nog meer als 12de op de ranking... ? Als ze haar 1ste gevecht (2de ronde) wint van Soraya Haddad (Alg), ligt de weg open naar de laatste 4. Anders ligt ze er meteen uit...
Dit jaar 2012 werd Haddad 5° op de GSL in Parijs, en net als Ilse 3° op de Masters in Almaty, waar ze beiden hun 1/2-finale verloren tegen de Japanse meisjes, resp. Yuka Nishida (Haddad) en Misato Nakamura (Ilse). Op de Spelen vecht Nakamura (die Ilse enkel kan treffen in finale). 
Verslag:
 - ik geef het toe, Europees kampioene Andreea Chitu (°88; Rou), 3° ook op het WK 2011 in Paris, hadden
   we over het hoofd gezien. Sinds een jaar vecht zij inderdaad een categorie lager en een welgemeend
   proficiat aan Ilse ! Ze vocht met grote verbetenheid en hoewel de Roemeense qua kracht domineerde en
   Ilse een enkele keer ontsnapte aan een achterstand, vocht ze zelf ook knap. 0-0 na de reguliere 5'minuten
   en een zelfde beeld zowat in de GS. Maar Ilse heeft natuurlijk ervaring en de Roemeense voelde zich
   blijkbaar ook niet zeker van winst op hantei, anders had ze die laatste seconden nooit nog staan vegen.
   Nu counterde Ilse gepast met , waza-ari op de gong ! en dus géén (allicht fatale) hantei. Weg open dus
   naar de laatste 4, want wie is in godsnaam Christianne Legentil (°92) uit Mauritius ?? en hoe is het
   mogelijk dat de Kosovaarse Majlinda Kelmendi daar tegen verloor ??
 
 - Een logische overwinning dus van Ilse in die 1/4-finale (yuko na beenveeg + 2x shido voor Lengentil),
   zonder veel risico's gevochten, toch behoedzaam allicht voor het onbekende en een eventuele, verrassende
   flits van Lengentil.  >> sporza_beelden_ih2
 - Nu in 1/2-finale tegen Yanet Bermoy (°87) uit Cuba en voor zover ik die haar 1/4 zag vechten, is Ilse echt
   niet kansloos, al spreken de onderlinge duels wel tégen haar en is Bermoy toch wel een monument uit
   de /-48kg: wereldkampioene u20 (2006), wereldkampioene Sen (2005, ze was toen pas 18; Ann Simons
   werd toen nog 5de), vice-wereldkampioene (2007, 2009/-52kg), vice-Olympisch kampioene (2008 Beijing).
   Niet iedere kamp is dezelfde en Bermoy tapt inderdaad uit een ander vaatje. Een gelijkopgaande kamp,
   met dat verschil dat Bermoy af en toe dreigt met haar seoi-nage terwijl Ilse daar niet veel dreiging tegenover
   stelt. Na 1 minuut krijgt ze dan ook een shido tegen. De kamp verandert niet echt naarmate ze vordert met 
   Bermoy die goed beseft dat ze regelmatig moet inkomen om een shido te vermijden en Ilse die daar iets te
   nadrukkelijk op wacht om dan mogelijks een klem aan te zetten (vreemde keuze overigens wat mij
   betreft)
. Niet helemaal terecht misschien, maar Ilse krijgt zo wel een 2de shido met nog 1'50"min te
   kampen. 50"sec voor tijd dan opnieuw eenzelfde scenario: seoi-nage Bermoy, juji-beweging Ilse, maar
   Bermoy die ditmaal overneemt en scoort, en met een waza-ari + yuko voorsprong voor Bermoy, was op dat
   moment de kamp eigenlijk al voorbij: een mirakel zoals tegen Chitu gebeurt geen 2x bij eenzelfde judoka
   op eenzelfde tornooi van dit niveau.  >> sporza_beelden_ih3
 - in de allesbeslissende kamp voor brons tenslotte treft ze Priscilla "Prissou" Gneto (°91; Fra). Volgende
   week pas wordt deze Française van Ivoriaanse afkomst 21 jaar: durf tegenover ervaring ?
   Een bizar, zéér taktisch gevecht werd het, en zeker geen reklame voor het judo. Ik denk dat Gneto geluk
   had dat ze na zowat 1 minuut (!) een eerste halve aanval inzette: nu was het namelijk enkel Ilse die op dat
   moment een shido kreeg... Daarna ging het steekspel gewoon door en met nog 1'50" te gaan kregen ze
   beiden een straf voor passiviteit. Het was vooral de Française vond ik die het gevecht ontweek (en achteruit
   'vocht'), Ilse toonde wat meer bereidheid (zocht Gneto op), maar er echt ingaan deed ze ook wel niet,
   beducht allicht voor dan een plotse, explosieve aanval van de Française. Ilse toonde dus net iets té weinig
   om blijkbaar de scheids te overtuigen om zelf géén shido te krijgen. Gerechtigheid geschiedde evewel toen
   Gneto toch bijkomend bestraft werd voor buitenstappen. Met elk 2 shido's kon de wedstrijd na 4 minuten
   herbeginnen. Golden Score was het uiteindelijke logisch vervolg. Toen het taktisch plannetje van Ilse dan
   toch leek te gaan werken (want haar opponente begon opnieuw te vluchten naar de rand) besefte Gneto
   allicht dat ze hieruit moest loskomen en plaatste zo'n beduchte plotse aanval met harai-goshi... Ilse ging
   ippon neer, meteen het einde van een droom, met 'slechts' die ondankbaarste 5de plaats.  
   >> sporza_Beelden_ih4
5de op Olympische Spelen op 35-jarige leeftijd is op zich prachtig. Toch wil ik anderzijds de prestatie blijven relativeren: haar 1ste ronde was Ilse vrijgeloot; haar 2de kamp wint ze op een diefje, haar 3de wedstrijd was tegen een amateur, teenager. Op een beetje een gelijkaardige manier trouwens kan ook de Luxemburgse Marie Muller 5de worden op deze Spelen (met 1 verrassing en wedstrijden tegen een Dominikaanse & dezelde Legentil). Een competitie vol verrassingen overigens: Carrascosa, Haddad, Kelmendi, Kuziutina, Munkhbaatar en zelfs Miranda én Nakamura vliegen er vroegtijdig uit. Van de laatste 4 was enkel Bermoy géén echte verrassing. Olympische Spelen Judo: ze zijn mooi en uniek, maar toch ook slachtoffer van hun eigen succes: door de verplichte deelname van de zwakkere landen in combinatie met het bannen van verschillende toppers binnen éénzelfde land missen ze aan spankracht en prestige. Men wordt vaak veel moeilijker wereld- dan olympisch- kampioen ! Het wordt dus tijd dat meerdere deelnemers per land worden toegelaten, zoals dat overigens ook in andere sportdisciplines kan. En met slechts 2 gewichtscategorieën per dag is er trouwens tijd zat... Maar goed, ik bezit natuurlijk geen 6de Dan of hoger om dwaze beperkingen in te voeren. 

 

Dirk Van Tichelt (°84/9° IJF-ranking/-73kg): Mon 30-Jul +/- 11h15.  >>  uitgeschakeld 2° kamp (1/8-finale)
Ook Dirk treft een gunstige loting op deze Spelen: eerst tegen een Palestijn, Maher Abu Rmilah, n°161 op de IJF-ranking ! (maar de nummers 7°, 10° & 11° mogen helaas niet meedoen wegens afkomstig van een té sterk judoland... met voorbeelden wordt het dwaze alleen nog maar absurder nietwaar, of waarom een Nederlander soms plots verkiest om Belg te worden :-). Enfin, na die opwarmer volgt normaliter nog een haalbare kaart: Nick Delpopolo (°89; Usa) staat weliswaar 12° op de IJF-ranking maar vooral met punten gesprokkeld op de Pan-Amerikaanse tornooien. Kortom als Dirk met zo'n loting de 1/4-finales niet haalt, moet hij volgens mij een zéér serieuze analyze starten over zijn trainingsarbeid: -methode, -technieken en begeleiding.... Dan moet er IETS veranderen, zoniet hang je best de judogi aan de spreekwoordelijke haak, toch ? Maar zover komt het dus allicht niet en begint Dirk's eigenlijke competitie dus in zijn 3de ronde.... tegen de n°1 van de wereld !
Als je voorts bedenkt dat die n°1 eerst een voorkamp moet vechten tegen een Georgiër (Tatalashvili, de n°21) en vervolgens uitkomt tegen een Kazakh (Ibragimov, de n°20) dan valt er mijns inziens nóg wel iets op te merken over het judo loting-systeem :-). Maar goed, in dit geval kan Dirk er maar goed bij varen.
Verslag:
zonder commentaar; op zich al erg genoeg.  >> sporza_beelden_dvt1  >>  sporza_beelden_dvt2

 

Joachim Bottieau (°89/30° IJF-ranking/-81kg): Tue 31-Jul  >>  uitgeschakeld 2° kamp (1/8-finale)
In wat oudere broer Jean-Yves niet lukte, slaagde Joachim wel: hij plaatste zich namelijk in extremis voor de Spelen dank zij zijn 3° plaats op het recente EK in Chelyabinsk. Zeker weten dat hij de 2de ronde haalt met een overwinning tegen de Panamees Omar Simmonds Pea (°81; Pan). Normaliter eindigt daarna zijn tornooi wel na een kamp tegen ex-wereldkampioen (2009 Rotterdam) Ivan Nifontov (°87; Rus; n°13 op de IJF-ranking). Het moet zijn dat Sirazhudin Magomedov (°87; Rus) gekwetst is en Rusland niet kan vertegenwoordigen, want hij is toch de regerende en 2-voudig Europees kampioen (2012/2010 & 3° in 2011) en Nifontov presteerde dit jaar toch niet echt veel (5° op de Masters in Almaty; 3° op de World Cup in Madrid). Bottieau is een vechter, misschien zorgt hij wel voor een verrassing. Benieuwd.
Verslag:
geen stunt van Joachim, maar de 23-jarige mag tevreden de Spelen verlaten: wint vlot van de Panamees door vrij snel waza-ari te scoren en iets later dwingt hij Simmonds tot opgave na een armklem. In zijn 1/8-finale verplicht een fitte en agressieve BottieauNifontov tot een Golden Score. Joachim was echter té gretig, en zoals vaak in judo, kan zoiets op dit niveau snel en meedogenloos worden afgestraft. Waza-ari voor de Rus en einde tornooi voor Bottieau.  >> sporza_beelden_jb1  >>  sporza_beelden_jb2

 

Elco Van der Geest (°89/30° IJF-ranking/-100kg): Thu 02-Aug  >>  uitgeschakeld 1° kamp (1/16-finale)
komt in zijn 1ste ronde uit tegen Tagir Khaibulaev (°84; Rus), de huidige wereldkampioen (2011 Paris), die zich een heel jaar heeft verstopt en enkel op 2 'B'-tornooien een beetje de sfeer kwam opsnuiven (en ze dan ook won): EC Sarajevo & WC Madrid. Ik vrees dat Elco de namiddag-sessie niet haalt.
Verslag:
Van een weinig overtuigende offer'worp' van Van der Geest maakt Khaibulaev optimaal gebruik: houdgreep en Spelen voorbij voor Elco na minder dan 2 minuten. >>  sporza_beelden_evdg
Khaibulaev wordt later Olympisch kampioen, maar gezien het klote repechage-systeem koopt Elco daar dus absoluut niets mee.

 

NABESCHOUWING:
hoeft dat echt ? >> my facebook

(21/22-Jul): Thomas uitgeschakeld en Evelyne 5de in EC Wroclaw.

Dreigende wolken toen we arriveerden in Wroclaw op zaterdagochtend voorspelden niet veel goeds, en we waren al niet goed gestart vermits Kevin al vooraf had afgezegd wegens "niet op gewicht" (/-60kg). Zijn grote onderscheiding in zijn 1ste-jaar geneeskunde waren allicht net iets belangrijker. Hij vergezelt definitief Thomas in de /-66kg. 

>> 2012 EC Jun Wroclaw (live results)
>> 2012 EC Jun Wroclaw (.pdf)

Thomas (u20/-66kg): uitgeschakeld na 1ste ronde
Had al ongelukkiger lotingen moeten ondergaan tijdens dit A-seizoen, maar kon ook ditmaal helaas niet doorstoten naar poulewinst of herkansingen. Opnieuw slechts 1 wedstrijd was zijn aandeel tijdens dit 5de en meteen ook laatste VJF-selectietornooi voor mogelijke uitzending naar het EK Junioren.
Hoewel Anton Chygyryk (°93; Ukr) zowel in 2011 als dit jaar zilver behaalde op de European Cup in Kiev, waren dat zowat zijn enige wapenfeiten, samen met brons op het NK Ukr u20/-66kg. In St.Petersburg deed hij ook mee dit jaar en won hij weliswaar van Jordy Bakkes, maar sneuvelde vervolgens tegen Anthony Zingg en werd daar uiteindelijk slechts 9de. nvdr: Zingg werd 2de in St.Petersburg (na de Japanner Sho Tateyama), en pakte hier in Polen goud in finale tegen de Kazakh Orazaly Yermekbay
Thomas starte misschien iets zwakker dan de Ukraïner maar herstelde zeker het evenwicht naargelang de partij vorderde. Chygyryk vond wel een gepast antwoord op de gekende grip van Thomas en kwam yuko voor op 1'47" van het einde. Met nog 50"sec te gaan herstelt Thomas de score met een mooie sumi-gaeshi die echt wel een waza-ari verdiende, maar niet volgens de scheids. Het is integendeel Chygyryk die waza-ari scoort doordat Thomas een beetje knullig zijn arm weggeeft, waarna de Ukraïner het vervolgens afmaakt op houdgreep. Vermits Chygyryk daarna op het einde van zijn partij verliest met yuko van Christoph Siegel
(°94; Ger - uiteindelijk 7°), mag Thomas zich aankleden.
De bronzen medailles gaan naar Michal Bartusik (°93; Pol) en Andriy Kushkov (°93; Ukr). Kushkov vecht nu zijn 1ste jaar in de /-66kg. Was 3° op het NK Ukr 2012 /-66kg en vorig jaar kampioen /-60kg. Kushkov was ook de judoka waarvan Kevin vorig jaar won in de 1ste ronde in Cetniewo... Hij won hier voor brons van een verdienstelijke Yannick Wauters ! (later meer, bij de andere Belgen).


Evelyne (u20/-44kg): 5de
mooie 1ste wedstrijd die ze wint met klem, verliest dan van de n°2 in Rusland en voor brons van de huidige Franse kampioene u20/-44kg en huidige Europese vice-kampioene u17/-44kg Noëlle Grandjean (°96; Fra).
<wordt vervolgd>


Andere Belgen:
Een bronzen plak voor Lise Luyckfasseel en dus waren ze er dit keer wél vlug bij om de junior resultaten te melden op de VJF-site. Proficiat :-). En toch is/was het niet moeilijk om met een andere 'primeur' uit te pakken :-). Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hem zag !!  Toch mijn ogen nog maar eens uitgewreven en mijn bril schoongeveegd, maar hij was het wel degelijk: >> my facebook. 
Het getrouwe lijstje van "andere Belgen" vindt u hieronder.

<wordt vervolgd>

(15-Jul): Blessure-leed bij United houdt aan.

Terwijl sommigen in volle revalidatie zijn:-
 -  Luis (na zijn schouder-operatie, nu met gescheurde enkel-ligamenten en een gebarsten talus-been) en
 -  Florian (schouder-operatie),
breidt de ziekenboeg van United alweer uit:-
 - komende vrijdag wordt Dylan op zijn beurt aan zijn zwakste (linker) schouder geopereerd
 - Milane is ook out en ondergaat een hand-operatie
 - Lotte eveneens in de lappenmand met een ligamenten probleem

Laten we hopen dat de senioren kampioenschappen niet te vroeg komen, evenmin als de Interclub...

(14/15-Jul): Gert 9° op de European Cup Seniors in Istanbul.

Na Sarajevo (BiH), London (Gbr) en Celje (Slo) is Istanbul (Tur) het 4de officiële VJF-selectietornooi in 2012 voor de u23 om zich mogelijks te plaatsen voor het EK in Prague later dit jaar (16/18-Nov). Maar blijkbaar kan het de VJF geen bal schelen, want zoals gebruikelijk wordt er weer met geen woord over gerept op de site. Nochtans nemen er 7 Vlamingen deel (evenals 7 Walen die zijn ingeschreven) en zou je dus toch mogen verwachten dat er minstens melding van wordt gemaakt. Allicht moet er weer eerst iemand een medaille oogsten, alvorens er gecommuniceerd wordt (onder het motto: bij geen prestaties kunnen we er beter over zwijgen). Enfin, wijzelf volharden dan maar in ons vrijwilligerswerk, hopende dat dit beetje lokale aandacht de judoka's toch enige morele steun verleent.
Voor United vecht enkel Gert, die zich dank zij zijn 3de plaats in Sarajevo overigens reeds plaatste voor dit EK.

Gert (°92; u23/-60kg): (1 overwinning)
met 30 judoka's uit 11 verschillende landen zeer zeker een interessante groep. Gert begint tegen Valentin Rota (°91, Sui), die we toch al een tijdje kennen uit de jeugdcategorieën, en onlangs trouwens nog bezig zagen in Graz (en daar de finale verloor tegen de Italiaan Michael Balzana). Ooit ook Europees vice-kampioen trouwens bij de junioren in de /-55kg (2008, Warsaw) en 5° (en beste West-Europeaan) één jaar later op het EK in Yerevan (Arm), ook /-55kg. Vermoed dat hij lange tijd out is geweest en in Graz terug heeft aangepikt met de internationale competitie. Misschien dat vooral hierin Gert's kansen liggen, maar alleszins geen 'opwarmertje', maar onmiddellijk een interessante kamp waarin Gert voluit zal moeten. Wint Gert dan volgt allicht een nieuw close gevecht tegen de al even bekende Yannick Claproth (°91) uit Nederland, die afstand moet kunnen nemen van de plaatselijke junior Omer Faruk Ozbay (°93, Tur). Nvdr: in 2009 verloor Gert van Claproth in de finale van Venray (u20) en ook in 2010 op het EK in Sofia verloor Gert van Yannick. Veel verder kijken durven we nog niet, maar dan volgt waarschijnlijk Orkhan Safarov (°91, Aze), die vorig jaar dit tornooi van Istanbul won.
Verslag:
Gert verliest van Rota met een dubbele shido (dus een kleinste verschil), en Rota verliest zijn 1/2-finale met yuko van Giorgi Mesablishvili (°92; Geo), die net als Gert 3° werd op het WK in Cape Town 2011 u20/-55kg en ook dit jaar al schitterde met zilver op de Grand Prix in Baku (Sen/-60kg).
In zijn herkansing wint Gert van Claproth met ippon, maar verliest vervolgens (blijkbaar met een duidelijke 3x shido + ippon) van de Turk Ahmet Sahm Kaba (°93), die 5° werd op het WK 2011 in Cape Town u20/-60kg, net als 5° op het EK 2011 in Tyumen u23/-60kg. Als 2de-jaars belofte in 2009 was Kaba in de u17/-55kg top als Europees vice-kampioen en winnaar van het EYOF. Orkhan Safarov (Aze) liet zich blijkbaar de das omdoen door late bestraffingen in zijn 1ste kamp en was onmiddellijk uitgeschakeld. Winnaar in de /-60kg werd dit jaar Fabio Andreoli (°88; Ita), waartegen Gert zijn 1ste partij verloor in Celje (cfr. betr. flashnews).

Senne Wyns (°88; Sen/-60kg): uitgeschakeld na 1 kamp
wint volgens mij zijn eerste 2 kampen (tegen Veysi Göz (°85; Tur) & Graham Trinder (°85; Gbr)), en wacht vervolgens een moeilijke kamp tegen Rasim Asadullayev (°90; Aze - brons in Yerevan/2009 op het EK u20/-60kg).
Verslag:
Senne verliest ippon van Veysi Göz, de Turkse vice-kampioen dit jaar (Sen/-60kg) en is daarmee uitgeschakeld want Göz verliest van Asadullayev in 1/4-finale. Zowel Göz (tegen Rota) als Asadullayev vochten voor brons: Göz (3° dus) won van Valentin Rota, Asadullayev verloor van Fabrizio Piatti (°83), alwéér een Italiaan: 3° op de Italiaanse Senior NK's van 2008 & 2009, en Ita. kampioen in 2010 & 2011. De Italianen hebben echt een luxe-probleem in die /-60kg categorie.

De andere Belgen:
 - Jeremy Bonni (°92; u23/-66kg): 13° (1 overwinning), na logische nederlagen tegen Nijat Shikhalizade
               (°88; Aze - ex Europees kampioen u17/u20 & ex Wereldkampioen u20) en Contegreco (Ita).  
 - Jasper Lefevere (°88; Sen/-66kg): uitgeschakeld na 1 kamp (2 shido's tegen 1)
 - Kenneth van Gansbeke (°90; u23/-66kg): (1 overwinning)
 - Ken Kennes (°92; u23/-73kg):   (2 overwinningen) 
 - Jean-Yves Bottieau (°86; Sen/-73kg): (met 3 overwinningen; verloor - zoals Samy Chouchi - van de
                Ghanees Emmanuel Nartey, die uiteindelijk verdienstelijk brons pakte) 
 - Samy Chouchi (°93; u20/-73kg): 13° (verliest 1ste kamp van Andrea Regis met 2 shido's tegen 1 (Regis
                die uiteindelijk 2° zal worden), en in herkansing van de Ghanees Emmanuel Nartey, 3°). 
 - Toma Nikiforov (°93; u20/-100kg): zonder overwinning: verliest van Luca Ardizio (°91; 3° NK Ita), en later
                brons op dit tornooi; en in herkansing krijgt hij Hansoku-make tegen de Turk Vural Tas.
 - Benjamin Harmegnies (°90; u23/+100kg): brons, na 3 overwinningen; verliest enkel van Alessio Mascetti
                (°88: Ita vice-kampioen 2012 Sen/-100kg & 3° in Celje /+100kg), nu winnaar /+100kg in Istanbul. 

                Inderdaad, dus alwéér een Italiaan.
 - Anne-Sophie Jura (°92; u23/-48kg): brons, na 3 overwinningen. Enkel verlies tegen Sumeyye Akkus
                (°89; Tur), ook brons; vorig jaar winnares). 11 vrouwen van de 13 deelneemsters waren Turks. 
 - Sandrine Billiet (°90; u23/-63kg): (met 3 overwinningen). Het goud ging naar Antoinnette Hennink (Ned)
 - Lola Mansour (°93; u20/-70kg): goud. Vecht een héél taktische competitie, want wint zonder enige score
                 haar 4 wedstrijden ! Een 1/2-finale op beslissing, en alle andere kampen dank zij shido's van de
                 tegenstand: zo krijgt ook Roxane Taeymans in de finale van Lola 3x shido aan haar broek, en
                 kan Lola's overwinning allicht moeilijk gecontesteerd worden: of de junior die wint van de senior. 

 - Roxane Taeymans (°91; u23/-70kg): zilver, na 3 overwinningen en verlies in finale tegen Lola. 

>> 2012 Sen EC Istanbul (results)

Daar waren de medailles op de slotdag,.... en plots verscheen daar ook het VJF artikel. Toch 2 'Vlamingen' die vermeld werden (nvdr: Benjamin is een Waal die in Nederland traint met een Vlaamse lidkaart:-). De 5 andere Vlamingen.... staan allicht ergens op de wedstrijdbladen :-).

Naast het vanzelfsprekend Turks aandeel in de medailles, was vooral ook een sterke Italiaanse prestatie opvallend, met 3x Goud, 1x Zilver en 3x Brons. En voorts de 8 medailles van Georgië (zonder 1° plaats).Ondertussen vochten ditzelfde weekend de Junioren een European Cup in Paks (Hun), ... met een uitgesproken dominantie van de Nederlanders (13 medailles en 7x 5°). >> EJU-verslag.
Hier vooralsnog géén VJF-artikel: ofwel omdat ze simpelweg niet wisten dat Lise Luyckfasseel (°93; /-63kg) deelnam als enigste Belg, ofwel gewoon omdat ze haar 2 wedstrijden verloor. De Nederlandse Iris Iwema (°94) die in Leibnitz nog verloor van Lise op shido's, had allicht haar lesje wel geleerd en dwong in hun 1ste wedstrijd nu zélf shido's af tégen Lise. En kort voor tijd lukte Iwema (uiteindelijk 5°) bovenop een ippon. In Lise's enige herkansing verloor ze yuko tegen de Italiaanse kampioene 2012 u20/-63kg Simona Abate
(°94; 7°). Lovenswaardig trouwens dat Lise (die toch al zeker is van een EK deelname) daar aantradt (op eigen kosten dus naar ik mag aannemen). Om overigens de bikkelharde concurrentie in Nederland te illustreren: in 1/2-finale stonden 3 noorderburen ! En toch behaalde enkel Margriet Bergstra (°93) een medaille: zilver, na minieme winst (yuko) in 1/2-finale tegen Iwema en ippon verlies in finale tegen de huidige Israelische Sen.  kampioene Rotem Shor (°93; Isr). Aanstormend talent en Europees kampioene & vice-Wereldkampioene 2011 u17/-57kg, Do Velema (°95) strandde voor brons tegen Jemima Duxberry (°94; huidig Gbr & Commonwealt kampioene 2012 u20/-63kg). Iwema verloor voor brons tegen Szabina Gercsák (°96 !; dubbel Hongaars kampioene 2012 u17 & u20/-63kg en 3° op het recente EK 2012 in Bar u17/-63kg).

(21/22-Jul): European Cup Juniors in Wroclaw (Pol)

Eerstvolgende afspraak voor onze Junioren : de European Cup in Wroclaw (Pol).
Als we al met de wagen in Uzhgorod geraakt zijn (1.600 km), dan moeten de 'amper' 1.000 km naar Polen tijdens het verlengde 21-Juli weekend ook wel lukken en dus kijken we in deze vakantie-periode nu al uit naar deze eerstvolgende uitdaging voor Kevin, Thomas, Evelyne en C°.

Aan iedereen ondertussen een aangename voortzetting van de vakantie.
Wordt vervolgd.

(30-Jun): Evelyne 2x brons /-48kg in Graz (Maxine 9° & 7°).

Prachtig tornooi van Graz met 1.552 oorspronkelijke inschrijvingen en uiteindelijk 1.354 starters uit maar liefst 21 landen, waaronder zelfs 5 Uzbeken en 102 Ukraïners ! Hiervoor mijn welgemeende felicitaties aan de familie Stiegler en alle medewerkers van Creativ Graz !

Jammer toch dat we niet met meer deelnamen. Getraind of niet-getraind omwille van examens, dit is een tof tornooi, waar de afwezigen ongelijk hebben, en waar we volgend jaar toch zeker opnieuw met meer naar toe moeten !  De datum staat trouwens nu reeds vast: 1 & 2 Juli 2013. En dus ouders/judoka's hou er nu reeds rekening mee. (met excuses overigens voor zij die uiteindelijk wel meewilden, maar omwille van logistieke redenen niet meer mee konden).  

Dank zij Vick (of was het Pascale :-) vonden Evelyne en Maxine een comfortabel onderkomen in Graz. Reeds vrijdag-namiddag gearriveerd, waren we ruimschoots op tijd voor de accreditatie en weging, en konden we 's avonds relax genieten van een heerlijke maaltijd vlak aan de "Mur" rivier met prachtig zicht op het Steierische Frohnleiten.

Evelyne en Maxine waren als 1ste-jaars junior dubbel ingeschreven (bij de junioren én AK: Alle Klasse) en dat maakte voor hun de trip dan ook dubbel interessant. Het verslag.

 

Evelyne (°95; u20/-48kg): (#6 deelnemers)
Ook al waren er 4 deelnemers in de /-44kg, en ook al woog Evelyne slechts 45+kg, deze /-48 reeks bood haar zeker de beste meerwaarde. Nochtans verliep haar 1ste kamp tegen Catrin Schopper (°97; Ger, Steinheim) helemaal niet naar wens en was Evelyne zwaar ontgoocheld, maar ongelukjes en slechte momenten maken nu eenmaal óók integraal deel uit van het competitie-judo. Tegen deze fysisch sterke Duitse kon Evelyne nooit echt haar eigen judo opdringen, en moest ze helaas berusten in de terechte scores van Schopper. nvdr: deze 1ste-jaars belofte werd dit jaar 2° op de Ippon Trophy u17/-48kg en 1° in de
u20+/-48kg (na en voor haar clubgenote Juliane Walter), maar vooral ook 2° in Erfurt u17/-48kg, waar ze (behalve de finale dus) 4x ippon scoorde tegen onder meer rechtstreekse tegenstanders van Mina Libeer en de Duitse kampioene Anne-Sophie Schmidt (en daarmee revanche nam voor haar tegenvallende 13° plaats op het NK Ger u17/-48kg een maand eerder). Knop omdraaien dan maar voor Evelyne en focussen op de herkansing. Daar wachtte de Oostenrijkse Clara Lindner (°95; Aut; 5° NK 2012 Aut u20/-48kg) die wel vakkundig opzij werd gezet en daarmee was een nieuwe, fraaie medaille haar deel. Schopper werd ook 3° en het goud ging naar Sarah Strohmayer, de Oostenrijkse vice-kampioene 2012 u20/-48kg die Maxine vroeger al enkele keren op haar weg vondt. (nvdr: Oostenrijks kampioene is Nicole Kaiser).

 

Maxine (°95; u20/-57kg):  (#14 deelnemers)
Uitgeloot in haar 1ste wedstrijd tegen de Duitse Rebecca Bräuninger (°95; Steinheim). Toegegeven, en tot mijn schande wist ik niet wie zij was, behalve dan clubgenote van Catrin Schopper... Ondertussen weten we dus wel beter: in Kiev vorig jaar werd zij wereldkampioene u17/-57kg ! (door Do(minique) Velema te wurgen in finale; Velema die dankzij een Hansoku-make in 1/2-finale de Japanse Tsukasa Yoshida had gepasseerd..).
Zowel Vick als ik waren een beetje ontgoocheld over de snelle ippon tégen Maxine door Bräuninger, maar later hebben we dat wél en béter kunnen plaatsen natuurlijk. Die Brauninger is echt fysisch sterk en vecht een zéér gevarieerd judo met vooral een opvallend goeie uchi-mata zowel links als rechts. Ze won dan ook deze categorie met allemaal ippons, incl. de finale tegen Greta Poser (°94; Ita - brons op het EK in Lommel 2011 u20/-52kg en dit jaar ondertussen Italiaans kampioene u20/-57kg met 2 medailles op European Cups ook: 3° Mudania & 2° La Coruña).
Maxine mocht dus wel herkansen, nl. tegen de Hongaarse Bernadett Keliger (°93), sinds 2012 vechtend in de /-57kg, maar vooral in 2009 succesvol als u17/-48kg (met brons op het EK in Koper) en in 2010 als u20/-48kg (met goud in Venray en 5° op de European Cup in Prague). Sterk vooral in sumi-gaeshi & seoi-nage. Hoewel Maxine ook hier verloor op ippon, was dit al wel een veel evenwichtiger partij tegen iemand die toch zeker geen meeloper is in dit circuit. Keliger die dus ook had verloren van Bräuninger, werd uiteindelijk 3de, ook bij de Seniors. We konden leven met deze 9° plaats voor Maxine, dank zij deze bemoedigende laatste wedstrijd. Dit deelnemersveld was overigens een goede illustratie van het betere niveau van dit tornooi van Graz. Als dit een C-label draagt, dan geef ik de Flanders Cup allicht een E-niveau. 

 

Evelyne (°95; AK/-48kg): (#6 deelnemers)
4 van de 6 junioren hadden ook ingeschreven in de AK ('alle kategorien' of 'allgemeine klasse') waar ze uiteindelijk ook met 6 judoka's waren. Net diegenen waartegen Evelyne had gevochten in de u20 waren er niet bij en dus was ze zeker van andere tegenstandsters. Ze werd de 1ste ronde weliswaar vrijgeloot en zodoende stond ze onmiddellijk in 1/2-finale tegen de Oostenrijkse Mara Tabea Kraft (°94; 3° NK Aut u20/-48kg en zilver hier in Graz in de u20, na Strohmayer). Het werd een zeer gelijkopgaand en open duel met initiatief langs beide kanten en enkele bijna scores, maar tot en met de GS bleef het 0-0. Op hantei won uiteindelijk Kraft met 3-0; ergens een te zwaar verdict voor zo'n miniem verschil, maar Vick en ik waren het wel eens dat omdat er nu eenmaal iemand moest winnen, Kraft het logische voordeel kreeg.
Tenslotte kreeg Evelyne het brons in de schoot geworpen: Sarah Strohmayer had na haar 1ste kamp namelijk opgegeven met een schouderblessure en zodoende werd Evelyne opnieuw 3°.
Mara Tabea Kraft won andermaal zilver en het goud ging naar niemand minder dan de blonde Kristina Vrsic
(°91; Slo): al 15-voudig Sloveens kampioene (u17/u20/u23/Sen), 6-voudig European Cup winnares u20 (op #11 medailles) en vooral: Europees kampioene in 2008 (Warsaw), op datzelfde EK in 2009 (Yerevan), en op datzelfde EK in 2010 (Samokov), telkens in de u20/-44kg. Ondertussen vecht ze als senior natuurlijk nog uitsluitend /-48kg. Daarin werd ze dit jaar 3° op de European Cup in Sarajevo en 3° op de World Cup in Bucharest (waar Amelie Rosseneu de finale won tegen Carmen Bogdan, waartegen Vrsic de 1/2-finale had verloren). Wel jammer natuurlijk dat Evelyne eens niet tegen haar had kunnen vechten, evenmin als tegen Strohmayer trouwens.

 

Maxine (°95; AK/-57kg):  (#15 deelnemers)
naast Maxine hadden ook hier nog 5 andere junioren zich dubbel ingeschreven. Geen Greta Poser echter. In haar plaats keken we uit naar Miranda Wolfslag (°88; Ned), die dit jaar toch al een lijstje uitslagen had behaald (1° Holstein Open; 1° EC Celje; 3° British Open; 5° World Cup Bucharest; 5° EC Prague vorig weekend) en waartegen Lotte maar niet kan winnen (cfr. British Open & Bucharest).
De eerste kamp van Maxine was tegen Katerina Krcálová (Cze), een al wat 'oudere' senior en trainster bij JC Savada Polná (ergens tussen Praag & Brno). Niet echt een competitie-palmares en Maxine domineert ook de kamp. Scoort waza-ari met harai-goshi en kan het vervolgens met houdgreep afmaken. Vervolgens een 1/4-finale tegen Fatima Nuradilowa (°91; Aut). 4-jaar meer ervaring dus en een judoka die actief aan team-competities deelneemt. Ik zag wel mogelijkheden nochtans, temeer daar Maxine met durf aan de wedstrijd begint. Naarmate de klok tikt verdwijnt echter haar punch, waarvan Nuradilowa dan ook optimaal profiteert en op een diefje eigenlijk ippon scoort aan de rand van de mat. In haar herkansing moet Maxine tegen de Italiaanse Anna Righetti (°92). In 2011 (haar laatste junior-jaar) vice-kampioene van haar land u20/-57kg en als we weten dat Italië over een oerdegelijke jeugd-werking beschikt, dan mag Righetti zonder meer het etiket van sterke judoka worden opgekleefd. Ook al 3de trouwens in Tre Torri (2010) en in de Trofeo Alpe Adria, Lignano u20 (2011). De Italiaanse domineert effectief en helaas wordt Maxine gevloerd met harai-goshi + houdgreep (op de manier dus waarop ze zelf eerder won tegen Krcálová). Righetti wint vervolgens - overigens verdienstelijk - het brons op hantei van Miranda Wolfslag ! In de andere tabel-helft wint de Hongaarse Bernadett Keliger haar 2de bronzen plak van de dag ten nadele van Nuradilowa. En Bräuninger, de huidige wereldkampioene u17/-57kg wint na het junioren-tornooi ook bij de seniors (in finale tegen de Zwitserse Gisela Löffel, °89, die in 1/2-finale Wolfslag had geklopt in GS). Voor Vick en mezelf was Bräuninger zonder meer de openbaring van het weekeinde: zelfs als ze op achterstand kwam tegen meer geroutineerde judoka's, wist ze telkens in een mum van tijd de score toch weer om te buigen en meestal voortijdig haar kampen te beslissen.

 

NABESCHOUWING (kort):
Zeker een nuttige ervaring voor onze beide meisjes in een interessant tornooi van zonder twijfel een kwalitatief goed niveau. Evelyne's ervaring met een hogere (lees ook 'krachtiger') categorie op niveau zal haar ongetwijfeld helpen in haar eigenlijke klasse tot /-44kg. En Maxine (5 wedstrijden) kreeg de bevestiging dat het potentieel zeker bestaat, maar dat ze moet blijven werken aan "power & explosiviteit", evenals datgene wat we cryptisch zullen omschrijven als "een hoger bitch-gehalte". 

 

ANNEX:
Persoonlijk heb ik het meest nog genoten van een partij, nadat onze beide meisjes al aan/in het zwembad lagen. Nadat Junior Degen al 5 wedstrijden had verteerd in de u20/-73kg (en daar 3° werd), vocht hij weinig daarna in de AK/-73kg een 3de kamp tegen Florian Papp (°86), die als nationale sub-topper vaak al het podium haalde op Roemeense kampioenschappen, zonder evenwel echt een topper te kunnen zijn. Nooit gezien hoe 2 judoka's in een sterk kumi-kata gevecht en strijd met open vizier, zich fysisch zodanig te pletter vochten ! 10 seconden voor tijd in de GS kon Degen een uiterste aanval van de Roemeen nog counteren en won hij enigzins gevleid (omdat Papp naar mijn oordeel fysisch toch net iets sterker was en tijdens de kamp een terechte waza-ari score zag teruggefloten). Beiden echter zaten zó kapot dat :-
1) Degen in zijn volgende kamp 3 shido's kreeg wegens "te laat hernemen van de kamp na een maté" (en dan ook verloor wegens "leeg en op"), en
2) Papp zich helaas kwetste aan de knie puur door vermoeidheid nadat hij opnieuw alles had gegeven in zijn herkansing waarin hij nochtans 2x yuko leidde.
Dit was voor mij zeker het toetje van een geslaagde dag met leerrijk, interessant judo, al zijn er daarna nog menig andere toetjes de mond gepasseerd in een zonovergoten Graz.

 

LAST BUT NOT LEAST, nog een zéér hartelijk woord van dank aan Vick voor zijn logistieke ondersteuning enerzijds en deskundige coaching anderzijds tijdens deze weliswaar té korte trip naar Graz ! 
Ik spoor iedereen aan om er volgend jaar toch weer bij te kunnen zijn.

>> 2012 Creativ Graz Int. Tournament (results)

(22/24-Jun): EK Beloften 2012 in Montenegro zonder United.

> Yusup 2x een teen gebroken dit seizoen en ook niet (meer) de morele kracht om in de /-50kg klasse te
   blijven
> Abdulla als 1ste-jaars onvoldoende sterk gebleken in de /-50kg om met het sterke Oostblok te wedijveren
> Luis een heel jaar door gekwetst (na schouder-operatie en gescheurde enkel-ligamenten) en overigens zéér
   moeilijk vandaag om zijn potentieel in de /-81kg in te schatten.
Ziedaar de balans voor United, en waarom we niet vertegenwoordigd zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet kunnen stilstaan bij dit EK, overigens kwalitatief perfect te volgen via live stream.

Inzoemen op dit EK, vooral dan om wederom te moeten vaststellen dat het niet zo best gaat met het Vlaamse judo en de trend die reeds bestaat bij de Senioren en Junioren, ook bij de Beloften wordt doorgetrokken:
 - in Vlaanderen zijn momenteel enkel de lichtgewicht dames bij machte om enige rol van betekenis
   te spelen. 
 - qua podiumplaatsen moet België vandaag vooral rekenen op zijn Waals talent.

u17/-50kg:
enkel Moritz Plafky (°96; Ger - zilver) en niet de Fransen met Vincent Vernay (7°) kan enigzins de Oostblok hegemonie doorbreken. Arkhozashvili (°96; Geo) wordt Europees kampioen na een ongetwijfeld zéér gedisciplineerd dieet, want van nature een /-55kg. Teste echter succesvol in de /-50kg op de laatste European Cup in Bielsko-Biala (1°), waar hij o.a. de Japanner Hayate Sugimoto en Abbasov versloeg, en zag zijn inspanningen dus 'vergoud'. De 2 eerste-jaars Azeri's pakten het brons: Sadig Gurbanov (°97; Aze - 2° Antalya, 3° Teplice, 3° Bielsko-Biala) en Elnur Abbasov (°97; Aze - winnaar van Antalya, Teplice en Berlin).
Roy Koffijberg (°96; Ned - winnaar Antwerp Open 2012 u17/-50kg) wordt 7°, de verrassende Serviër Filip Jovanovic (°96; 7° Zagreb; 2° Pitesti) en de Italiaan Angelo Pantano (°97; 1° Fuengirola; 3° Zagreb; 3° Teplice) verliezen voor brons.
Flavio Dimarca verliest als enige Belg (en dus geen Abdulla, Vlad, Jorre of Denis Caro) zijn 1ste kamp van de Ukraïner Bekirbek Morgoev, die vervolgens verliest van Abbasov. Tot vervelens toe nog maar eens herhalen dat op een EK het klote "1/4-final repechage" systeem wordt gehanteerd: enkel 1/4-finalisten mogen herkansen, en dus zeker geen garantie dat de ware beste 8 ook daadwerkelijk voor de medailles vechten.
Vooral de Russen trouwens werden hiervan het slachtoffer in de /-50kg en /-55kg klasse.
u17/-55kg:
wederom een klasse gedomineerd door Georgiërs, Azeri's en Armeniërs. Ilkin Babazada wordt Europees kampioen (°96; Aze; 3° Berlin; 2° Teplice; 2de ronde out in Bielsko-Biala; 2° Kiev; 5° Antalya). Hij verslaat in finale de Georgiër Beka Natatralashvili (°96; Geo; 2° NK Geo; 1° Antalya; 3° Kiev). Het brons gaat naar de Armeniër Harutyun Dermishyan (°96; Arm; 3° Tver; 5° Kiev; 5° Antalya) en de Georgiër Giorgi Katsiashvili
(°96; Geo; 1° NK Geo; 3° Kiev; 3° Antalya). De enige west-Europeanen die zich enigzins konden mengen in de titelstrijd waren de Duitser Devin Waldenburg (°96; Ger; 5° dit EK; 1° Dutch Open; 3° Bremen; 2° Berlin) en de Fransman Daikii Bouba (°96; Fra; 5° dit EK; 3° Bielsko-Biala). Opvallend: reekshoofd Bogdan Iadov (Ukr) - waartegen Ruben Cappaert zijn EK-selectie afdwong - verloor zijn 1ste kamp in GS tegen huidig Roemeens kampioen u17/-60kg Marcel Cercea en was dus vroegtijdig uitgeschakeld.

Dankzij de alom geprezen, alerte communicatie-kanalen van de VJF, heb ook ik trouwens geen flauw idee vandaag waarom Ruben Cappaert niet deelnam aan dit EK, ondanks zijn kwalificatie in Polen één maand terug. Ziek ? Gekwetst ?
Misterie opgelost (via anonieme lezerstip): Cappaert zat over zijn gewicht ! Wel straf eigenlijk, gezien de voorgeschiedenis: >> my facebook.
u17/-60kg:
eindelijk ook de Russen aanwezig in de eindstrijd in wederom een oost-Europees onderonsje: de Georgisch kampioen u17/-60kg Koba Mchedlishvili (°96; Geo; 2° Antalya; 2° Kiev) wordt Europees kampioen, vóór Dzmitry Minkou (°96; Blr; 2° NK Blr; 2° Teplice; 1° Uzhgorod 2011; 1° EYOF Trabzon 2011). De bronzen medailles gaan naar Ilkin Mammadov (Aze) en Manuchehr Kodiri (Rus). Geen enkele west-Europeaan zit bij de laatste 8.
Jonas Haverals verloor zijn 1ste kamp met yuko+waza-ari van de Czech Robert Trojnar.
u17/-40kg:
de Nederlandse Amber Gersjes wordt Europees kampioene.
u17/-44kg:
de Waalse, Belgisch kampioene Myriam Blavier (°97; 9° Erfurt; 9° Teplice; 7° Bielsko-Biala; 3° Berlin waar ze Amber Gersjes versloeg) verliest haar 1ste kamp van de latere Europese kampioene Soraya Bernstein (°97; Ger; 1° NK Ger; 3° Zagreb; 3° Teplice; 2° Berlin). Noëlle-Joseline Grandjean (°96, Frans kampioene u20/-44kg) verovert zilver. Reka Pupp (°96; Hun), die drie weken terug Evelyne nog klopte in Leibnitz, wordt 3° samen met een Russische (Kristina Shilova).
u17/-48kg:
de Waalse 1ste-jaars Marine Baumans wordt Europees vice-kampioene !! (°97; 1° NK Bel; 13° Bremen; 2° Teplice; uitgeschakeld in Berlin; 1° Bielsko-Biala). Ze wint van resp. Eleftheria Katsantoni (Gre), Daria Pichkaleva (Rus), Ana-Maria Ionita (°96; Rou; 7° dit EK; 2° Pitesti; 2° Bielsko-Biala) en Adele Ravagnani
(°96; Ita; 3° dit EK; vorig jaar 5° op EK en WK u17/-48kg). Enkel de Bulgaarse kampioene (u17/-48kg 2011 & u17/-52kg 2012) Betina Temelkova (°97; 1° Coïmbra; 3° Fuengirola; 3° Pitesti) is haar te sterk in finale door een 2de shido in de GS. Zonder meer een prachtprestatie ! Anja Stangar (Slo) wint het andere brons ten nadele van Anne-Sophie Schmidt (Ger).
In de schaduw van Marine wint Mina Libeer 1 wedstrijd in de GS van de Spaanse Elena Aguilar-Vega, maar verliest ze vervolgens snel met ippon van Gulkader Senturk (°96; Tur; 5° dit EK; 1° Antalya; 3° Kiev; 3° Tver).
u17/-66kg:
opnieuw een volledig oost-Europees podium. De Serviër Strahinja Buncic (°96; Srv; 2° Zagreb; 1° Kiev) wordt Europees kampioen, vóór de Bosniër Petar Zadro (°96; BiH; 3° Antalya; 3° Kiev; 1° Coïmbra; 2° Teplice).
De Rus Musa Kodzoev (°96; Rus: 3° Antalya; 1° Tver; 1° Berlin) en de Georgiër Bachana Bolkvadze (°96; Geo; 1° NK Geo; 2° Antalya) vervolledigen het podium.
u17/-73kg:
een Russische finale: Ruslan Godizov (°96; Rus; 3° NK Rus; 1° Antalya; 1° Tver; 1° Berlin) wordt de logische Europese kampioen vóór zijn landgenoot Chamzat Zurgaraev, als dat geen Tsjetsjeen is :-). (°96; Rus; 1° NK Rus; 3° Antalya; 2° Tver; 3° Berlin; 2° Bielsko-Biala). De plaatselijke judoka Arso Milic (°96; Mne; 3° Pitesti), evenals de Fransman Christ Gengoul (°96; Fra; 3° Bielsko-Biala) behalen het brons.
Zowel Frank De Wit (°96; Ned) als John Jayne (°97; Gbr; 1ste kamp) verliezen van Zurgaraev. Frank De Wit (die ik net als John al vanaf de miniemen volg) wordt wel zéér verdienstelijk 5° op dit EK.

Op zondag, konden noch Tamerlan Dunaev (/-90kg; verlies 1ste kamp tegen Oleksii Lysenko, 5°; Ukr), noch Sophie Berger (/-70kg; verlies 1ste kamp tegen Ekaterina Tokareva, 2°; Rus), noch Malaury Steuve (/-63kg; verlies 1ste kamp tegen Chiara Carminucci, 5°; Ita), enig verschil uitmaken en was de verdere rol van de Belgische delegatie op dit Beloften EK snel uitgespeeld !

>> 2012 EK Cadets Bar, Montenegro (live results).
>> 2012 EK Cadets Bar, Montenegro (.pdf).

SAMENGEVAT:
1 terechte Europese vice-kampioen (zilver) in de /-48kg dank zij de Waalse Marine Baumans (5 kampen), en 1 enkele andere individuele overwinning van de Vlaamse Mina Libeer in dezelfde categorie, vormen het uiteindelijke Belgische resultaat van dit EK.
Rendez-vous eind September wanneer het EK Junioren plaatsvindt (in Porec, Cro), één jaar na het debacle in Lommel. Al ooit enige zelfkritiek gehoord van 
Jacques Martens (voorzitter), Bart De Muynck (ondervoorzitter), Ronny Nilsen (jeugdwerking) of Els Dom (topsportcoordinator) over hun jeugdbeleid en jeugdbegeleiding ??
Of zijn 3 judoka's (en op een diefje dan nog) + 1 individuele wedstrijdoverwinning de beoogde EK doelstelling?
Gelukkig bestaat er een uitgebreide VJF-reglementering en een topsportschool waar judoka's 20 uur/week begeleid worden. I rest my case.
Voorts, ook op Europees niveau een bevestiging van de bestaande machtsverhoudingen:
dominantie algemeen van Oost-Europa, maar vooral bij de mannen:
1. RUS  9 medailles (11x top-8)
2. GEO  6 medailles (  9x top-8)
3. AZE   4 medailles (  4x top-8)
En dank zij de vrouwen spelen ook de klassiek sterke West-Europese landen mee:
1. UKR   3 medailles (8x top-8)
2.  ITA    3 medailles (5x top-8)
3.  FRA   3 medailles (5x top-8)
4.  GER, NED, RUS,....  

>> EJU final EK comments.

(16/17-Jun): United met 4 Seniors op de Euro Cup in Celje (Slo).

Nog warmer vond ik het nu dan eind April in Tarvisio (niet zover hier vandaan), maar deze maal wel mijn lesje geleerd natuurlijk en uit de zon gebleven :-). Gert, Dylan en Milane op zaterdag en Lotte op zondag is de inbreng van United in Celje, waar overigens nog een aantal andere Belgen deelnemen (14 in totaal: 4 Walen & 10 Vlamingen, en dus leveren we 40% :-). 
Ukraïners, Duitsers, Russen en Italianen zijn naar mijn smaak de favoriete landen, al is ook Nederland met liefst 43 judoka's ! - na Ukraïne - het sterkst vertegenwoordigd.
>> Blijkbaar thuisland Slovenië onderschat die met 4x goud en 4x zilver uiteindelijk het hoogst scoorden,
     vóór Rusland en Ukraïne !
>> Luc was wel aanwezig maar coaching vanuit de tribune was wel erg moeilijk, zo niet onmogelijk.
     Het werd overigens Neil Adams laatste optreden in opdracht van de VJF. 

>> 2012 EC Seniors Celje (results)

Gert (u23/-60kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
1ste kamp tegen Fabio Andreoli (°88): brons op de Italiaanse kampioenschappen 2012 (na Basile en Di Loreto) en recentelijk 3de ook tijdens de British Open, na verlies in zijn 1ste kamp tegen latere winnaar Ashley McKenzie. In 2011 5de op de European Cups van Malaga & Belgrade. Overleeft Gert dan volgt de winnaar van de wedstrijd Yannick Claproth (°91; Ned) - Rok Plesnik (°95; Slo). Claproth vooral succesvol geweest als Junior in de /-55kg (5° EK 2010 en European Cup medailles). Plesnik is een 1ste-jaars junior, die laatstleden brons pakte in Tarvisio (u20/-55kg) en nu reeds in eigen land mag proeven van een European Cup Seniors.
Senne Wyns debuteert tegen een 18-jarige (Roland Petka, Hun) en maakt zeker kans op een 1/4-finale.
verslag:
Na 3'min
 staat Gert met 3 shido's achter (1 voor vermeend buitenstappen & 2 andere voor passiviteit). De examenperiode heeft een duidelijke invloed op zijn fysieke paraatheid, en nog eens 41"sec later wordt hij gevloerd met een mooie ippon. Andreoli wint vervolgens ook makkelijk van Claproth, maar verliest dan van de uiteindelijke winnaar Aram Grigoryan (°92; Rus), huidig Russisch kampioen u23/-60kg, ex-Europees kampioen u17/-50kg (2008 Sarajevo) en 2x brons op het EK u20 (2010 Samokov in de /-55kg & 2011 Lommel in de /-60kg). 5de ook op het WK u20/-55kg (2010 Agadir). Andreoli wordt tenslotte 7° na verlies tegen de bronzen Sylvain Goulet (°90; Fra), een universiteits-student die ooit 2 medailles behaalde op Franse kampioenschappen (2006/u17 - 2009/u20) en ook de Swiss Open won dit jaar. 
Senne behaalt mooi zilver in een finale tegen Grigoryan, ook al werd hij daarin volkomen gedomineerd. Roland Petka (Hun) kwam niet opdagen voor de eerste kamp en vervolgens wint Senne respectievelijk van Wessel Van der Ploeg (°91; Ned; verdiend op hantei 3-0), van Alessio Siciliano (°94; Ita; met ippon) en van Matjaz Trbovc (°89; Slo; met ippon). Junior Siciliano won 2 weken terug van Adlan Katchikaev in Leibnitz. Trbovc wordt 23j en was al 16x ! Sloveens kampioen, won vorig jaar de European Cup in Belgrade en was 2de op de World Cup in Liverpool. Proficiat Senne !


Dylan (u23/-90kg): (opgave na kwetsuur)
Staat als allerlaatste (van 41 judoka's) in de tabel-helft van Christophe Lambert (°85; Ger, brons op het recentste EK; ontmoeting in 1/2-finale?), Magomed Magomedov (Rus; ontmoeting in 1/2-finale?) en Roman Gontiuk (°84; Ukr - ontmoeting in 1/4-finale?). Probleem met Magomedov is dat je nooit weet tegen dewelke precies je bent uitgeloot: I (°85), II (°91) of III (°93) ;-), maar het zijn in ieder geval allemáál toppers. En Roman Gontiuk is máár 2-voudig Olympisch medaille-winnaar in de /-81kg (2° Athene 2004 & 3° in Beijing 2008). Daarna altijd /-90kg gevochten met dit jaar een 2de plaats op de Grand Slam in Parijs.
Enfin, dit zijn maar interessante details om het niveau te schetsen (en er staan nóg 2 Ukraïnse toppers, en een andere goede Rus tussen, al is Europees vice-kampioen Grigory Sulemin er niet bij). Eerst moet Dylan het echter proberen tegen David Kukovica (°92; Slo) en daarna eventueel tegen de winnaar van de partij Nicolas Mungai (°93; Ita) vs. Domenic Wenzinger (°87; Sui), twee mindere goden. Mungai 3e op het Ita NK u20/-90kg, na Frustaci & Pozzi. Kukovica (wel bekend bij Dylan) brak zeker nog geen potten dit jaar als 1ste-jaars Senior tijdens optredens in Sarajevo (EC) of de World Cups van Prague of Oberwart, maar was in 2011 wel een verdienstelijk laatste-jaars junior, in een verbeten gevecht met diens landgenoten Mihael Zgank & Matic Ovijac. Kukovica werd 5de op het EK in Lommel en vertegenwoordigde Slovenië ook op het WK in Cape Town. Werd 7de ook in Lignano 2011 (u20/-90kg) na verlies tegen Michel Verhagen (die dan verloor van Zgank voor brons). 
verslag:
Dylan uiteraard ook volop in zijn examenperiode, maar had er toch wel zin in en bleek ook fysisch ok. Wint zuinig, maar zeer verdiend van Kukovica met yuko, en vervolgens uitgelezen met ippon van Mungai. De Italiaan krijgt 2 shido's aangesmeerd en moet dan offensiever vechten wat Dylan toeliet om het op counter mooi af te maken. Als beloning dan tegen 2-voudig Olympisch medaille-winnaar Gontiuk (°84; Ukr). Dylan begint verrassend sterk, Gontiuk krijgt ook al vroeg een shido tegen, maar voorts krijgt de wedstrijd een meer verwacht verloop en uiteindelijk verliest Dylan na 3 minuten met waza-ari awasete ippon. Helaas ging bij de laatste actie van de Ukraïner, Dylan's schouder allicht even uit de kom en in plaats van een verhoopte revanche (voor de WK nederlaag) tegen Michael Korrel moet Dylan opgeven. Het was dezelfde linker-schouder die hem vroeger ook al eens een tijd van de tatami weghield. Allicht een
zomer 2012 zonder judo voor Dylan... Korrel verliest overigens van de Hongaar Tamas Madarasz. Wel jammer voor Dylan want ook tegen Noël van 't End (°91; Ned) en Ciril Grossklaus (°91; Sui) was hij zeker niet kansloos. Voor het goud óók een verrassing: Gontiuk domineert volledig zijn 1/2-finale tegen Magomedov (het bleek de jongste van de 3 (°93), met stip :-), maar verslikt zich in zijn eigen aanvalslust en verliest op counter. Tenslotte verliest Magomedov de finale van de fysisch sterke militair en huidig 2-voudig Italiaans senior kampioen (2012/2011) Walter Facente (°87), hoewel die strikt volgens de regels er in de voorronde al had uit gemoeten voor 'broek pakken' tegen de boomlange Aleksandar Kukolj (°91; Srb - Europees vice-kampioen 2010 Samokov u20/-81kg & brons op het EK 2010 u23/-81kg, net als Joachim Bottieau toen). 


Milane (u23/-57kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
vecht een voorronde tegen Nicole Jenicek (°92), ook een 1ste-jaars Senior en huidig Canadees kampioene (2011) bij de junioren u20/-57kg. 5de op de World Cup van Miami in mei laatstleden, maar voorts geen echt internationaal palmares bij de jeugd. Ik zie wel mogelijkheden en daarna moet ze tegen Chiara Vernillo (°90; Ita), die vroeger in eigen land wel wat resultaten boekte in de /-52kg, maar daarna is stilgevallen. Daarna volgt hopelijk Kathrin Frey (°92; Sui) en dat is een zéér serieuze test.
verslag:
een ontgoocheling omdat Milane in haar 1ste kamp wordt verslagen door in het ne-waza haar elementaire dekking niet te verzorgen. Ze had trouwens al een eerste verwittiging gekregen maar komt door eenzelfde onzorgvuldigheid toch nog een 2de maal in de problemen, en verliest met sankaku. Ze was nochtans zeker niet de mindere van de Canadese. Blijven werken Milane ! Jenicek wint nog wel (overduidelijk) haar volgende kamp tegen Chiara Vernillo, maar sneuvelt dan logischerwijze tegen de uiteindelijke winnares Hedvig Karakas (°90; Hun) en dus mag Milane niet herkansen: Karakas, 11-voudig Hongaars kampioene, meervoudig Europees kampioene (u17 & u20), ex-Wereldkampioene (u20), 14 European Cup overwinningen, 14 medailles ook al op WC/GP/GSL/Masters... enfin, absolute wereldtop na de Japanse meisjes en Telma Monteiro.


Lotte (u23/-52kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
Begint tegen Maryna Chernyak (°88; Ukr) en ook dat is meteen een zéér serieuze test. Chernyak vocht in 2011 uitsluitend /-48kg, maar daarvoor /-52kg en kent dus beide categorieën vrij goed. Dit heeft allicht te maken met haar tweelingzus Inna, ook een internationale judoka, die ook hier in dezelfde categorie staat. Als huidig Ukraïns kampioene Sen/-48kg, werd Maryna hier in Celje vorig jaar vice-kampioene, en behaalde ze World Cup medailles in 2011 in Sofia en Tashkent. Miranda Wolfslag staat hier als hoogst geplaatste, Lotte als 2de. Wordt gevolgd op zondag.
 verslag:
Lotte verliest kansloos van Maryna Chernyak met ippon na een halve minuut en mag niet herkansen want Chernyak - hoewel uiteindelijk 3de na 3 opeenvolgende overwinningen - verliest haar volgende kamp tegen Smiljana Zivkovic (Srb - zilver). De eindoverwinning gaat naar Miranda Wolfslag (Ned). 


Andere Belgen:
Naast het zilver van Senne Wyns, was er aan Vlaamse kant ook nog goud voor Amelie Rosseneu /-48kg
(°88; 3 overwinningen), en een 5° plaats voor zowel Roxane Taeymans /-63kg (°91; 2x winst) als Benjamin Harmegnies /+100kg (3 overwinningen). Dat Roxane won van Barbara Matic is opvallend: Matic (°94, Cro) is dan pas 2de-jaars junior, maar won bij de jeugd toch al 11 European Cups, was Europees kampioene u17/-63kg (2010), 3° op het WK u17/-63kg (2009), 3° op de Youth Olympic Games /-63kg (2010 Singapore), 3° op het EK u20/-70kg (2011 Lommel), 5° op het WK u20/-70kg (2011 Cape Town), 5° op het EK u23/-70kg (2011 Tyumen) en won dit jaar de European Cup Seniors in Sarajevo. Kortom een aanstormend 17-jarig Croatisch talent (°Dec-94).
Bij de Walen was er een knappe 3° plaats (met 5 overwinningen) voor Jean-Yves Bottieau (de oudste van de 3 broers; °86) in de zware /-73kg, een 5° plaats voor Anne-Sophie Jura /-48kg (2x winst) en een 7° plaats voor Sandrine Billiet (2x winst).
En voorts:
1 wedstrijd voor Jeremy Bonni (°92) met verlies tegen Ilija Ciganovic (3°; °93 Srb - wel bekend bij Thomas)
1 wedstrijd voor Ken Kennes (°92) met verlies tegen Nemanja Petrovic (13°; Srb)
2 wedstrijden voor Kenneth Van Gansbeke (°90; verlies tegen Zantaraia - Ukr: 3° WK Paris 2011)

(09-Jun): Gert neemt deel aan zijn 1ste World Cup ever: Lissabon

Niks te verliezen, alles te winnen...een zalig gevoel, en dat in een zonovergoten Lissabon !
Gert neemt voor het eerst deel aan een World Cup.

Geïnteresseerden kunnen het live volgen: 2012 WC Lissabon (stream)
De resultaten verschijnen hier: 2012 WC LIssabon (results)

Uiteraard is dit geen super World Cup:
1) zo dicht bij de Spelen, spelen een aantal judoka's gegarandeerd verstoppertje en
2) voor die toppers die wel nog vechten is de Grand Slam in Rio dit WE een veel "interessanter" tornooi.
Voor België doet in Rio enkel Ilse Heylen mee. >> my facebook.

Samen met Senne Wyns is Gert Maes in Lissabon één van de 21 deelnemers in de categorie /-60kg.
Al meteen vrijgeloot, en dus kan hij zijn 1ste tegenstander rustig observeren: de winnaar van de partij Javier Guedez (Ven) vs. Joao Castro (Por). Als we Brazilië even buiten beschouwing laten, dan weten we dat het Pan-Amerikaanse judo qua niveau beduidend lager ligt dan dat van Europa of Azië, maar hier tip ik toch op de ervaring van de Venezolaan: Guedez (°82) pakte al 9 medailles op PanAm kampioenschappen (het equivalent vd EK's). Zijn beste resultaat ooit: 7° op het WK in Rotterdam in 2009 en momenteel staat hij 31° op de IJF-ranking.  Joao Castro (°91) daarentegen, huidig Portugees kampioen u23/-60kg, is slechts 1 jaar ouder dan Gert en heeft buiten Portugal geen palmares. En eigenlijk heeft Gert pech met de loting, want volgens mij is hij de betere van de andere helft van die poule-D. Noch Juan Postigos (°89; Per) als Ido Bar (°90; Isr) hebben een stevig palmares. Francisco Garrigos (°94) is dan weer pas 2de-jaars junior, maar talentvol en vertegenwoordigde zelfs vorig jaar 2011 reeds Spanje in u20 op EK (met een 7° plaats) en WK (1 kamp slechts: verloor daar van Ming Yen Tsai waarvan Gert won voor brons). Vorig jaar ook 3° in Berlijn en Lignano (u20/-55kg). Dit jaar winnaar van Coimbra & La Coruna (u20/-60kg).

Senne Wyns zal zijn 1ste kamp wel overleven tegen Goncalo Mansinho, maar Pavel Petrikov (°86; Cze) en Artiom Arshansky (°91; Isr) zijn andere koek. Arshansky was als u17/-50kg zowat onklopbaar (Europees kampioen in Valetta 2007) en dit jaar reeds 3 World Cup medailles /-60kg (Tbilisi, Prague en vorige week Madrid).

Verslag:
Gert verliest zoals verwacht van de Venezolaan Javier Guedez (°82 - met ippon), en zelfs al na 30"sec.... Zo een zalig gevoel zal zijn 1ste World Cup dan ook wel weer niet gegeven hebben :-). Guedez wint ook de poule (tegen Ido Bar; °90, Isr), en verliest uiteindelijk voor brons van Pavel Petrikov (°86; Cze).

Ook voorspeld, de overwinning van Senne Wyns tegen de Portugees Goncalo Mansinho (°93), winnaar dit jaar van Coïmbra en La Coruna u20/-55kg. Evenals zijn nederlaag tegen Pavel Petrikov (Cze), die zoals vermeld uiteindelijk brons won.

De eindoverwinning /-60kg ging uiteindelijk naar Beslan Mudranov (°86, Rus), de huidige Europese kampioen en 3° van de Masters 2012 in Almaty na verlies tegen Rishod Sobirov (2°; Uzb). Mooiste kamp in dit gewicht was de 1/2-finale van Mudranov tegen Arshansky (3°). Het zilver ging naar de Fransman Sofiane Milous.

(02-Jun): Thomas andermaal geen herkansing in Leibnitz (Jun).

In tegenstelling tot Bucharest, zoals verwacht wél veel volk in Leibnitz (Aut) op het A-tornooi junioren: 28 landen, 553 judoka's, waaronder 15 Belgen (12 Vlamingen; slechts 3 Walen: Mansour, Bottieau, Quertinmont). 

Thomas (u20/-66kg): geen herkansing
Begint sterk met yuko+ippon tegen Edoardo Bucci (°95; Italiaans kampioen 2011 u17/-55kg). Verliest dan echter met de kleinste score (2 shido's tegen 1) van Matteo Piras (de Italiaanse vice-kampioen u20 die dit jaar toch al 4 medailles pakte tijdens European Cups (2° Mudania; 3° Coïmbra, 3° Tarvisio; 3° La Coruna). Vermits evenwel Piras vervolgens verliest van Donovan Piris (één van de 4 van het Nederlandse klaverblad: Degen, Korver, Piris, Bakkes) zit het tornooi van Thomas er wederom vroegtijdig op...
Piris won uiteindelijk het zilver; Piras werd slechts 13° na verlies tegen Steffen Hoffmann (). Een zoveelste andere Italiaan Davide Faraldo (3° NK) won het tornooi.

Evelyne (u20/-44kg): (3 kampen)
Begint de competitie zéér veelbelovend, want ze verslaat meteen de Russin Venera Nizamova met ippon. Bij de u17/-40kg was Nizamova (°93) zo goed als onklopbaar: 2-voudig Russisch kampioene (2008/2009), vice-Europese (2008) & Europese kampioene (2009) én wereld-kampioene (2009). Ook in de /-44kg stond ze op podia van A-tornooien, maar al dat fraais stokte toch wel toen ze junior werd. Nu als laatste-jaars 'slechts' 5de op de Russische kampioenschappen en zilver in Kiev twee weken terug was in haar gehele junior-periode zowat haar enige uitschieter. Het blijft wel mooi van Evelyne, die hiermee verder mag tegen Reka Pupp (°96; Hun). Een grote, atletische judoka en dat gestalte speelt Evelyne vandaag de dag eigenlijk wel wat parten. Scoren wordt dan doorgaans lastig, en imponeren op beslissing vraagt dan veel taktisch inzicht. Ook al is de Hongaarse nog steeds Belofte, zowel in 2012 als zélfs 2011 werd Pupp 2-voudig u17 & u20 Hongaars kampioene en pakte ze al 3 junior medailles (2011: 3° Paks, 2° Prague / 2012: 2° Tarvisio). Reka was helaas te sterk voor Evelyne en klopte haar met waza-ari. In herkansing dan komt ze tegen de Duitse Larissa Meier. Daarvan won Evelyne taktisch in Tarvisio (met hantei 2-1), nu verloor ze op hantei. Dat Luc en/of Vick er als coach niet bijwaren zal ongetwijfeld zijn impact hebben gehad !  Meier verloor tenslotte voor brons van Rut Barna (Rou). Dolgova (Rus) wint de finale van Reka Pupp. Het andere brons gaat naar Anastasia Pavlenko (Rus). Die ene overwinning bezorgde Evelyne wel 7 EJU-ranking punten (voor vandaag stond ze 24°).

>> 2012 EC Jun Leibnitz (results)

Opvallendste feit:
het brons van Karim Maekelberg ! Je moet wat geluk hebben met de loting zoals Karim vandaag, maar als je in een 6de gevecht wint voor brons van de Roemeen Alex Ferariu (zij het weliswaar met een minimum score van 2 shido's tegen 1), dan maak je je natuurlijk wel selecteerbaar voor een EK. Ferariu werd 5° in Mudania, 1° in Tarvisio, 1° Kiev. Het wordt dus nog spannend want de FFBJ hebben met Quertinmont en Plomb ook al 2 EK-kandidaten. Maekelberg (Leibnitz) en Plomb (Tarvisio) hebben nu beiden 1 bronzen medaille. In dergelijk geval bepaalt het reglement als volgend criterium: "behaalde plaats(en) op weerhouden selectie-tornooien". Nicolas Plomb werd ook nog 5de in Lyon en Karim 7de in zowel Bremen als Tarvisio. En nu ???
>> 1x 5° > 2x 7° en dus gaat Plomb, i guess....
Leuk om weten: Tarvisio werd een clash onder de Belgen, gewonnen door Plomb met Joran Schildermans als scheidsrechter; Plomb verloor met yuko van Alex Ferariu in Tarvisio waarvan Karim nu won. (Plomb werd Belgisch kampioen, met Joran opnieuw als scheidsrechter, maar dat is géén criterium).
Nvdr: Quertinmont werd in Bremen, in Lyon, nu ook 3° in Leibnitz en op het EK 2011, dus die gaat al zeker naar het EK 2012
Wordt zeker vervolgd in Wroclaw (Pol), het laatste officiële Belgische selectie-tornooi !

Overige Belgen:
Adlan Katchikaev (°94 - u20/-60kg):
Het Oostblok, de Fransen & de Italianen zijn momenteel oppermachtig in de /-60kg en /-66kg, en ook Adlan mocht dat dit weekend opnieuw ervaren. Hij wint ippon van Nick Borowski (Ger), maar moet in de 2de ronde helaas tegen Zaur Kalashaov (°93; Rus), die als Junior toch al 4 A-medailles pakte, en ook nu uiteindelijk dit tornooi zal winnen. Adlan verliest ippon, maar kan dus herkansen. Daar kan hij mooi 2 tegenstanders overwinnen (de Croaat Dominik Vidos °95 & de Hongaar Csaba Szabo °94), maar tegen de Italiaan Alessio Siciliano wordt hij gestopt op hantei. Aldus zijn 9° plaats. Het zilver ging naar Kevin Azema (Fra), het brons naar James Proietto (Fra) en Fabio Basile (Ita). De beide 5de plaatsen waren ook voor Italianen en daar was Siciliano (7°) zelfs nog niet bij !... (nl. Carmine-Maria Di Loreto & Lorenzo Lanzafame).
Joran Schildermans (°93 - u20/-55kg): geen herkansing; verliest in de 1ste ronde van Rok Plesnik (Slo).
Jorick Lemmens (°94 - u20/-60kg): geen herkansing (2 kampen)
1x winst tegen Tin-Mihael Capar (Cro); 1x verliest tegen Ferenc Csizovszky (Hun).
Glenn Van der Velde (°94 - u20/-73kg): geen herkansing; verliest in de 1ste ronde van Igor Potparic (Slo).
Jeremie Bottieau (°93 - u20/-81kg): geen herkansing (2 kampen)
1x winst tegen Benjamin Kjeldsen (Den); 1x verliest tegen Piotr Kuczera (Pol).
Evi Vermandere (°95 - u20/-48kg): geen herkansing; verliest in de 1ste ronde van Nicole Kaiser (°94; Aut), winnares van 4 European Cup medailles u20 (+ 2x Arlon + Erfurt), en Europees vice-kampioene u17/-48kg (2010), toen ze in 1/2-finale won van Evelien Cappaert en de finale verloor van Odette Giuffrida (Ita). Vorig jaar 7de op het EK in Lommel. Wint brons hier in Leibnitz door te winnen van.... Odette Giuffrida. Helaas voor Evi verloor Kaiser onmiddellijk na hun onderlinge wedstrijd haar enige kamp tegen de latere winnares Amandine Buchard (°95; als 1ste-jaars huidig Frans kampioene u20, huidig Europees vice-kampioene u17/-48kg en brons op het WK 2011 in Kiev na verlies tegen wereldkampioene Ami Kondo, Jpn). Enfin, voor Evi brute pech dus bij de loting. Anja Stangar (Slo) wordt 2de, een andere Française Sonia Benabdelouahed wint brons.
Evelien Cappaert (°94 - u20/-52kg): geen herkansing (3 kampen)
Nica Antonis (°94 - u20/-57kg): geen herkansing (1 kamp); verliest waza-ari+ippon in de 1ste ronde van de latere 3de Floor Stoop (°93), Nederlands kampioene u20/-57kg  en brons op het WK u20/-52kg in Cape Town vorig jaar. Helaas voor Nica verliest Stoop de poule-finale tegen Laury Melissa Posvite (Fra), uiteindelijk slechts 5de.
Lise Luyckfasseel (°93 - u20/-63kg): . Bevestigt haar bronzen medaille van Lyon !
Geraakt zover door zwaar bevochten duels tegen 2 Nederlandse meisjes. In haar 2de ronde wint ze van Iris Iwema op shido's (010/011), in de kamp voor brons ontmoet ze - net als in Lyon - kampioene Margriet Bergstra (°93) en wint ze op hantei. Haar 1/2-finale verloor ze waza-ari+yuko van de sterke Franse kampioene Linsay Tsang Sam Moi (°93).
Lola Mansour (°93 - u20/-70kg): (5 overwinningen - 4x ippon)
Als eerst geplaatste maakt ze haar favorietenrol ook waar, en wint ze het tornooi door in de eindstrijd te winnen van 2 Nederlandse judoka's. In 1/2-finale van Bauke Groothuis (°93; Nederlands vice-kampioene
/-63kg), in finale van Michelle Schellekens (°93; Nederlands kampioene /-70kg en 3° in Lyon). In poule versloeg ze 2 Duitse (Lisa Dollinger & Melina Hehl).

(02-Jun): Lotte sneuvelt in World Cup Bucharest (Rou).

Geen genade voor Lotte tijdens een erg mager bezette World Cup voor vrouwen in Bucharest. 24 landen wel, maar met slechts 82 deelnemers in totaal, waarvan 1/3 dan nog uit het thuisland. Zeker bij de vrouwen heeft Roemenië altijd al wel kwaliteit gehad en medailles gepakt, maar met zo weinig deelnemers misschien toch een competitie die zo'n verplaatsing niet rechtvaardigt.

Lotte (°90 - u23/-52kg): (2 kampen)
Ze verliest met ippon haar 1ste kamp van Andreea Florina Catuna (°87), 5-voudig Roemeens kampioene (u20/u23/Sen), in 2003 winnares van het EYOF/-44kg (Paris) en brons op het EK Cadets u17/-44kg (Baku), en in 2008 Europees kampioene u23/-52kg (Zagreb). Catuna wordt uiteindelijk 2de.
Haar herkansing verliest Lotte eveneens met ippon tegen Miranda Wolfslag (°88; Ned), waarvan ze ook al verloor op de British Open 3 weken terug in de kamp voor brons.

De enige andere Belgische in Bucharest was Amelie Rosseneu die met 3 ippon overwinningen het GOUD won in de categorie /-48kg (versloeg resp. Denisa Ungureanu (°95; Rou), Shira Rishony (Isr) en Carmen Bogdan (°84; Rou)). De overwinning tegen deze laatste is alleszins het vermelden waard: Bogdan was Europees vice-kampioene u17/-40kg (2000), Europees kampioene u20/-48kg (2003; + brons in 2002),
wereld-kampioene u20/-48kg (2002) en Europees vice-kampioene u23/-48kg (2005). In 2008 werd ze nog wereld-kampioene Police/-48kg en behaalde verder talloze podia en top-5 plaatsen op World Cups/Grand Prix. Op het recente EK 2012 won Charline Van Snick van haar in de 2de ronde (002/000), om later de finale te winnen tegen de andere Roemeense (Alina Alexandra Dumitru).

EJU-site:
After 90 seconds in the final U48kg it was Carmen Bogdan (ROU) to take the lead by yuko against Rosseneu. In the last 50 seconds Rosseneu hit back with a great throw scoring wazari and building out to osai-komi. Coached by Neil Adams who motivated Rosseneu over a long time of three years with great success. Belgium have two good judoka again, also Charline van Snick of course who will represent Belgium at the Olympic Games. 2008 Olympic Champion Alina Dumitru doesn't participate, still injured and taking a small break as preparation for the Olympic Games.

(19/20-May): Abdulla (u17) uitgeschakeld in Bielsko-Biala (Pol)

Laatste A-tornooi vóór het EK in Bar (Montenegro, Mne) op 22/24-Jun, en dus een laatste gelegenheid voor judoka's om zich alsnog te kwalificeren of om hun ranking te verbeteren. Dat verklaart allicht de grote toeloop van 28 landen, en 455 atleten waaronder een pak toppers (inclusief een lichting Japanse mannen).

De /-50kg (41 deelnemers hier in Polen) heeft uiteraard nog weinig geheimen: Jorre Verstraeten, Vlad Lim & Flavio Di Marca zijn er ook, maar met Abdulla zitten de 4 Belgen dus netjes gescheiden, elk in hun eigen poule. Het is gelukkig een tornooi met "double repechage" en niet het belachelijke "1/4-final repechage" systeem van een EK.

Op zaterdag vecht Abdulla zijn 1ste ronde tegen Yaroslav Skopnenko (°97; Ukr - broer van Pavlo). Al meteen een zware dobber dus: winnaar van de laatste 2 edities van Uzghorod (2010/2011), Ukraïne vice-kampioen u17/-50kg, en 3de in Zagreb (na ippon verlies tegen Plafky). Kreeg geen herkansing in Kiev, na verlies in een vroeg stadium tegen de Armeense kampioen Abagyan. Winnen wordt helaas een must voor Abdulla want aan de andere kant van de poule (C) wachten Roy Koffijberg (°96; Nederlander in vorm - 2de in Teplice), Elnur Abbasov (°97; Aze - winnaar van Antalya, Teplice en Berlin) en Ravshan Aibazov (1 vd 4 aanwezige Russen, die elk al wel ergens een medaille pakten: Aibazov was 3° op de Rus NK 2012 u17/-50kg en 2° in Tver). Elk van die 4 Russen gaan er gegarandeerd voor knokken dus. Kortom, als Abdulla deze poule overleeft verdient hij gewoon een EK selectie, anders bewijzen de selectie-heren nog maar eens dat ze niet op hun plaats zitten. Ik vrees helaas dat het quasi onmogelijk wordt. Eén voordeel heeft Adbulla natuurlijk: niks te verliezen ('alles kan, niks moet'); hij kan het zonder stress wedstrijd per wedstrijd bekijken. Alles in functie van 2013 (vooral dus de stage is belangrijk).
verslag:
verpletterd door Skopnenko (7°): shido, yuko, waza-ari, ippon... meer moet dat niet zijn :-(. Na de stage kan hij zich nu focussen op school en het laten helen van zijn wonden: pols en voet zijn hoognodig aan rust toe.

zijn concurrenten:
 - Jorre is vrij in ronde-1 en mag ook starten tegen een Ukraïner, nl. Karo Marandian: 3° op het Ukr NK 2012 /-50kg, en winnaar van de 1ste herkansing in Teplice tegen Vlad met 010/001. Werd daar overigens 9°, net als in Kiev. Daarna wacht mogelijks Vincent Vernay, de Franse kampioen.
 - Flavio Di Marca is reekshoofd in Bielsko-Biala, en ontwijkt daarmee Moritz Plafky (Ger) & Sadig Gurbanov (Aze) in een vroege fase in poule (B). Hij vecht tegen de winnaar Eyal Zonis (Isr)/Maciej Grzyb (1° Pol NK 2011 u17/-46kg).
 - Vlad staat in de poule met de Japanner, maar aan de andere kant van Hayate Sugimoto en Kirill Kireev (Rus). Kan mogelijks de 3de ronde halen (1ste: Peter Bognar, Hun/2de: Rafal Terlecki, Pol) en vecht dan tegen de winnaar van Erekle Arkhozashvili (°96; Geo - 3° Geo NK; 2° Antalya) vs. Bekirbek Morgoev (°96; Ukr - 2° Kiev).

Enfin voor alle 4 de Belgen wordt het gewoon loodzwaar.
verslag:
 - Jorre (13°) verliest, maar verdienstelijk (slechts 2x yuko) van zijn Ukraïner, maar mag herkansen (Karo Marandian wint immers zilver). Verder dan zijn 1ste herkansing komt hij evenwel niet want verliest met ippon van de Franse kampioen Vernay.
 - Flavio Di Marca: reekshoofd of niet, Flavio verliest van de Pool Maciej Grzyb (9°) en mag niet herkansen.
 - Vlad (13°): bereikt inderdaad de 3de ronde na ippon overwinningen tegen Peter Bognar (Hun) en Rafal Terlecki (Pol). Verliest dan zelf ippon van de Georgiër Erekle Arkhozashvili (die vervolgens wint van de Japanner en uiteindelijk ook het tornooi) en Vlad kan dus herkansen. Daarin verliest hij evenwel duidelijk van Bekirbek Morgoev (9°; Ukr).
4 Belgen dus in éénzelfde categorie op een A-tornooi is ongezien. Dit moet dus van degelijk niveau zijn denk je dan, maar uiteindelijk moet je simpelweg en gelaten constateren dat je Europees gewoon wordt weggeblazen door het Oostblok: Georgiërs, Ukraïners, Azeri's en Russen vechten bij de mannen 2 niveaus hoger.

andere Belgen:
Ik die vreesde dat Bielsko-Biala voor de Beloften ging worden wat Lyon was voor de Junioren, kom toch een beetje bedrogen uit...
 - Dat Ruben Cappaert brons pakt (/-55kg) is voor mij een totale verrassing, maar als je hier 4 wedstrijden wint waarvan de laatste tegen Bogdan Iadov (Ukr; 2-voudig winnaar van Uzghorod; 3 medailles op European Cups /-55kg; 5° WK u17/-50kg), dan mag je terecht naar het EK ! Enkel zijn 1ste kamp verliest hij ippon tegen de Ukraïnse kampioen Oleksandr Makukha (verliest finale van Tatsuhiro Hiranabe, Jpn). Onderweg wint hij van een Israeliër (Chen Levy), van de 2-voudig Franse kampioen u17 Sacha Flament (waza-ari) en van de Franse vice-kampioen Fabien Biagioli (hantei). Felicitaties zijn dus op zijn plaats ! 
 - In diezelfde categorie verliest Denis Caro (13°) met yuko van Iadov in zijn 1ste kamp, en verliest hij zijn 1ste herkansing op hantei van Mirsadi Ganjali (7°; Aze). Dus ook wel verdienstelijk.
 - Die Vlaamse (+)uitschuiver kwam dus niet van Jonas Haverals zoals ik zelf had gedacht: die wint nog wel zijn 1ste kamp op hantei tegen de Est Artur Kikas, maar verliest daarna met waza-ari van Yarin Menaged (Isr) en mag niet herkansen.
 - bij de jongens vocht op zondag enkel nog Tamerlan Dunaev (13°) aan Waalse kant: moest enkel een zuinige yuko toestaan aan de latere winnaar Karen Palian (Rus: 1° Berlin; 3° Tver) en verloor in zijn 1ste herkansing van de Japanner Junya Kamme (010/001).

 - bij de Vlaamse meisjes zag ik ook niet veel mogelijkheden. Zoals in vroeger flashnews vermeld, zie ik wel iets in Mina Libeer (°97; vice-kampioene u17/-48kg), maar een podium zag ik hier en nu voor haar als 1ste-jaars nog niet onmiddellijk weggelegd. Van progressie gesproken: na 1 winstpartij in Bremen, 13° in Teplice en 7° in Berlin, hier nu brons in Bielsko-Biala met EK-kwalificatie erbovenop. Daarvoor wint ze tegen Daria Pichkaleva (°97; Russisch kampioene & 2° in Tver) met duidelijk verschil zelfs (111/000) , met ippon tegen Sara Matijevic (°96; huidig Croatisch kampioene zowel u17 als u20), en opnieuw ippon tegen Mariya Skora (°96; huidig Ukraïnse kampioene). In 1/2-finale verliest ze eervol (002/010) van de Roemeense kampioene u20/-48kg Ana-Maria Ionita (°96), maar in de kleine finale wint ze opnieuw duidelijk (011/000) van Kristina Shilova (°97; beste Russische in de laatste 2 jaar in de /-44kg; won dit jaar Antalya en Tver als 2-voudig Russisch kampioene). Ook Mina dus terecht naar het EK !
 - toch deed in deze /-48kg een andere Belgische nog beter !! Belgisch kampioene Marine Baumans (°97; FFBJ - 2° Teplice) wint het tornooi en pakt goud: ze start moeizaam op hantei tegen de genoemde Shilova, maar wint dan 3x op ippon, zo ook de finale tegen de Roemeense Ionita.
 - Aaike Depoorter (vjf/-40kg) mag niet herkansen na een nederlaag tegen Viktoria Kulishkina (°96; Rus - 2° Antalya)
 - Myriam Blavier (ffbj/-44kg): verdienstelijk, na 2x winst en nederlagen tegen de 1° (Lojanica, Ned) en 3° (Grandjean, Fra - ook 3° in Lyon u20).
 - Alicia Verhaegen (ffbj/-52kg): geen herkansing na 1 wedstrijd (011/000) tegen Patricia Petras (7°, Rou).
 - Licaï Pourtois (ffbj/-52kg): geen herkansing na 1 wedstrijd (100/000) tegen Julia Kowalczyk (13°, Pol).
 - Leen Christiaens (vjf/-57kg): 2x verlies tegen Marie Klose (Ger; 2°) & Marta Yermolaeva (9°; Ukr).
 - Marine Falmagne (ffbj/-57kg): 2x winst tegen Maryia Kavalchuk (Blr) & Paulina Przyczyna (Pol); 2x verlies tegen Yana Shevchenko (5°; Ukr) & Viktoria Dyachenko (7°; Rus).
 - Malaury Steuve (ffbj/-63kg): geen herkansing na winst tegen Vera Tousain (°96; - 1° Ned NK; 2° Erfurt) en verlies tegen Valeria Shishmareva (7°; - 2° Rus NK; 2° Antalya).
 - Sophie Berger (ffbj/-70kg): wint van Tamara Dychko (Ukr);  verlies tegen Anna-Maria Wagner (2°; Ger); winst tegen Ekaterina Tokareva (Rus); verlies tegen Kasandra Hanelt (3°; Pol)
 - Isabeau Vanderhaeghe (vjf/+70kg): verliest tegen Paula Kulaga (3°; Pol), maar krijgt geen herkansing.

>> 2012 Cad EC Bielsko-Biala (live results)
>> 2012 Cad EC Bielsko-Biala (.pdf)

Conclusie:
Let op, ze gaan wakker worden op de VJF-site ivm de Beloften, en dat voor het eerst in 2012 ook al zijn we reeds midden mei en werd dit weekend het laatste A-tornooi afgewerkt: met Mina Libeer (/-48kg) & Ruben Cappaert (/-55kg) zijn er namelijk ineens en in laatste instantie 2 geschenken uit de hemel gevallen en staat de teller voor uitzending naar het EK in Bar (Mne) plots op 3 (tegenover 6 voor Wallonië). Jonas Haverals werd 2° in Bremen.
Mina en Ruben buiten beschouwing gelaten, werd van de 7 overige Vlamingen in Bielsko-Biala slechts aan 2 een wedstrijd-overwinning gegund: Jonas (1x hantei) en Vlad (2x ippon).

(19/20-May): Yusup wint Ippon Trophy in de u17/-55kg.

Met zijn revalidatie net achter de rug na een 2de teenbreuk dit jaar, is dit voor Yusup (nu /-55kg) een eerste gelegenheid om eens te testen waar hij staat zowel fysisch als technisch. Denis Caro en Ruben Cappaert zitten in Polen op het A-tornooi (net als Abdulla), maar misschien ontmoet Yusup hier Sander Van den Bossche (TSS; Lennik) als die al op gewicht zou staan ?
verslag:
18 judoka's in deze klasse, oftewel 4 poules, en Yusup in een poule met 5. Uitgerekend tegen de judoka waartegen hij zijn kans op brons niet kon verdedigen in Lommel (omwille van die teenbreuk tegen Sander Vd Bossche) moet hij nu starten: Lounis Saada (Asahi Marcinelle) wordt geklopt met 2x yuko in een eerder zwakke kamp. Daarna tegen een Duitser Moritz Huber (°97 - Steinheim). Vorig jaar (u15) werd deze Huber 3° tijdens de regionale kampioenschappen van Baden-Württemberg, maar verder ontbreekt elk spoor. Toch is het alle hens aan dek voor Yusup en weet hij geen afdoend antwoord op de rug-pakking van de Duitser: hij verspeelt 2x een yuko voorsprong (waarvan 1 door een 2de shido), maar in de GS beslecht de scheids uiteindelijk wél de partij in het voordeel van Yusup door een aanhoudende bloedneus van de Duitser. Een 3de wedstrijd vervolgens tegen Sander Gielen (°97 - Lummen; de Limburgs provinciaal kampioen /-55kg maar die zich niet kon plaatsen voor het BK) gaat ook al stroef, maar ok, ook nu weer kan Yusup winnend afsluiten. Tenslotte een 1ste goede wedstrijd tegen Siem Van Damme (TSS). Hij krijgt evenwel wéér een bestraffing, en wanneer ze er beiden nog één krijgen wegens passiviteit staat Yusup achter. Hij corrigeert echter snel met ippon op uchi-mata, en gaat als poule-winnaar verder naar de laatste 8. Een Tsjetsjeens duel in 1/4-finale tegen Apti Shovlaev van Koksijde (7° Ingelmunster 2012) wint hij met yuko+ippon (klem). Naarmate de competitie vordert wordt Yusup inderdaad beter, maar ook de coaching van Cor Moerman (JudoGoes) wordt erg gewaardeerd (bedankt Cor !). In 1/2-finale een scenario à la Dylan/De la Croes (London), en zó typisch Yusup....: hij komt yuko + waza-ari voor en wil het dan nóg met ippon afmaken tegen Martijn Kreijkes (TJ Twenthe). En die ippon scoort hij ook wel met sumi gaeshi maar de scheids geeft slechts yuko en daaropvolgend laat Yusup zich in houdgreep nemen... 24"sec duurt het alvorens hij daar uitgeraakt !... Met de hakken over de sloot heet zoiets. Eenzelfde finale dan als in Ingelmunster, nl. tegen Tim Cuvelier, 2de Vlaming in de /-55kg na Sander (3 Walen op het BK podium). Ditmaal wel een gedisciplineerde Yusup op de mat. Resultaat: nooit in gevaar en afgemaakt met ippon.  
Al bij al voor Yusup een nuttig tormooi, en toch bevredigend gezien zijn come-back. Sander Van den Bossche woog uiteindelijk +58kg en won de /-60kg categorie.

andere uitslagen die mij wel interesseerden:
u17/-81kg:   1° Bas Van Empelen (Ned kampioen; SI Hoogland)  - 2° Brandon Depoortere (Kortrijk)
                  3° Karen Aroyan (Goshin)  - 3° Jonas Himpe (Ruddervoorde)
u20+/-60kg: 1° Bilegsaikhan Borchuluun (Bujin Wilrijk)  - 2° Jens Kuijpers (SI Ooms)
                  3° Vincent Dimarca (FFBJ)  - 3° Samuel Maigret (FFBJ)
u20+/-66kg: 1° Kenneth Van Gansbeke (Koksijde)  - 2° Albert Westerhof (Ned)
                  3° Sören Hapers (Arendonk)  - 3° Yannick Wauters (Asahi Wilrijk)


PS. Nieuw blessure leed: nu Luis (inmiddels /-81kg) na zijn schouderoperatie van eind November eindelijk opnieuw aan judo-training mocht beginnen, scheurt hij tijdens een doorgedreven looptraining in het nachtegaal-park de ligamenten van zijn rechter enkel. 2 weken gips om te starten, daarna opnieuw onderzoek, maar allicht begint zijn judo training nu pas in Augustus (gelet ook op een gepland verlof in juli).

(12/13-May): "British Open": Lotte 5° en dus EK ticket u23 !

Vrijdag, 11 mei:
Heeft de VJF zijn EK kater nog niet doorgespoeld ? want noch over "Lyon", noch over de "British Open" wordt ook maar IETS vermeld op de site. Dat er binnenkort een Ippon Trophy doorgaat en de facebook-groep ondertussen 1300 leden telt, zal heel Vlaanderen geweten hebben. Dat er evenwel ondertussen ook nog internationaal gejudoëd wordt, is blijkbaar een detail ! Kortom: de "VJF en haar communicatie" ten voeten uit.

Enfin, wat London betreft werd gelukkig ondertussen de draw gepubliceerd en dus weten we al iets meer.
Een voorbeschouwing: (>> cfr. British Open results 2011) .


Gert (°92 - u23/-60kg): (4 kampen)
Staat in de onderste tabel-helft en vermijdt daarmee alvast de Engelse favoriet Ashley McKenzie. Het wordt een Spaans-Belgisch duel in de 1ste ronde, met zowel Senne Wyns (°88 -JS Reet) tegen Jokin Sagarzazu
als Gert tegen Luis Flox San Juan.
 - Jokin Sagarzazu: °91 - 2x 5° in een European Cup Seniors vorig jaar: British Open & Malaga.
 - Luis Flox San Juan: °89 - won Malaga vorig jaar 2011 en werd het jaar daarvoor 2010 2° in Celje (Slo) en 
   5° op deze British Open). Op papier lijkt mij dus Luis iets sterker dan Jokin... Er staan overigens maar liefst 6 Spanjaarden aan de start in dit gewicht.
Moest Gert winnen dan komt hij allicht tegen James Millar, een Brits/Schots oudgediende (°81), maar wel nog huidig vice-kampioen 2012 na winst tegen Ashley McKenzie, en over zijn ganse carrière toch al 7 World Cup medailles, zij het dan meestal een paar jaren terug en op de 'kleinere' tornooien. (werd 3° op de British Open 2010 en won vorig jaar 2011 Visé, na winst in finale tegen Damien Bomboir). Wie er ook nog in zijn tabel-helft staat is Christoph Koeberlin (°91): nog geen potten gebroken bij de Senioren /-60kg, maar als laatste-jaars Junior /-55kg, wel Bremen & Berlijn gewonnen en brons gepakt in Lyon. Beetje raar (of net niet zo voor de Spelen ?) dat Brandon Dodge, de Britse kampioen 2012 en die won van Gert in finale op de Antwerp Open, afwezig is.
verslag:
Gert wint zijn 1ste wedstrijd 001/002 tegen de Spanjaard Luis Flox San Juan en sneuvelt dan met 2 shido's tegen de Schotse oudgediende James Millar. Voorlopig wachten of hij eventueel mag herkansen...
Senne treft het iets makkelijker: wint ook (ippon) van zijn Spanjaard Jokin Sagarzazu (°91) en vervolgens (ook ippon) van Stef Oomen (°89; Ned). Vecht nu voor zijn 1/2-finale plaats tegen de Portugees Nuno Carvalho (°84): na 5 jaren van brons, de laatste 2 jaren eindelijk Portugees kampioen. Vecht doorgaans enkel op het Iberische schiereiland: verloor vorig jaar de finale van de EC in Malaga tegen Luis Flox San Juan (die van Gert dus). Ik zie Senne dan ook nog wel doorgaan..... En inderdaad, opnieuw ippon. Zijn 1/2-finale nu tegen Ashley McKenzie dient zich alvast moeilijker aan.
James Millar wint zijn 1/4-finale met duidelijke waza-ari+ippon (en wordt uiteindelijk 5°) en dus mag Gert herkansen. Zijn initiële tegenstanders: Bas Koffijberg (°92; oudere broer van Roy; cfr. Abdulla) en Christoph Koeberlin (°90). Gert wint van Koffijberg met 3 shido's tegen 1. In Koeberlin moet Gert wél zijn meerdere erkennen (ippon) en daarmee eindigt voor hem het tornooi met een 9° plaats. Net geen EJU-punten dus.
Dat Senne zou verliezen (ippon) tegen McKenzie (uiteindelijk winnaar) was geen verrassing, maar Senne pakte daarop wel mooi brons tegen diezelfde Koeberlin van Gert. Proficiat ! Hij komt hiermee op de 12°-plaats van de EJU-ranking. 


Lotte (°90 - u23/-52kg): (4 kampen)
Zal zij beter kunnen dan haar 5° plaats in Sarajevo ? Vorig jaar vocht ze hier in London nog /-57kg en werd ze er met ippon uit geknikkerd zonder herkansing door Carla Grol (uiteindelijk brons). Lotte moet alvast wachten op het duel Emily Hickman (Gbr) vs. Farah Hamdaoui (Fra) om haar tegenstandster te kennen in 1/8-finale. Hickman (°91) behaalde brons op de trials dit jaar (de Britse kampioenschappen) en behaalde mooie resultaten in de UK (Kent, Heart of England, etc..) maar zeker geen Europese topper. Hamdaoui vecht ook doorgaans enkel in Frankrijk (dus ook net geen topper) en werd hier in London 5° vorig jaar (Hanne Van Bossele 3° in hetzelfde gewicht). Ik tip dus op Hamdaoui en haalbaar voor Lotte als ze goed vecht (en dan mag ze ook zeker herkansen). Daarna een moeilijker tegenstandster die luistert naar Zuzanna Pawlikowska (°91), één van de betere Poolse vrouwen. Zowel in 2010 als nu (2011) 2-voudig Pools kampioene (2011: u23 & Sen / 2010: u20 & Sen). Als laatste-jaars Junior 2x brons ook op European Cups (Cetniewo & Leibnitz) en in 2009 7° op het WK u20/-52kg in Parijs. Werd hier vorig jaar in London 2°. Als ook dit moest lukken, dan zie ik Lotte inderdaad een medaille pakken.
verslag:
Niet helemaal zoals ik voorspelde: haar 1/8-finale vecht ze nl. tegen de Britse Emily Hickman, en niet tegen de Française (die ervan verliest met ippon). Om het even, Lotte zelf wint ook met ippon (mooi !) en moet dan zoals voorspeld tegen de sterkere Poolse Pawlikowska. Lotte in goeie doen... ook nu wint ze straight met ippon en poule-winst is zowaar haar beloning ! In 1/2-finale tegen Louise Renicks (Gbr) komt ze yuko achter maar houdt goed stand. 1 minuut voor tijd moet ze evenwel een ippon ondergaan en wordt het dus 'slechts' de kleine finale tegen Miranda Wolfslag (°88). De blonde Nederlandse subtopper moet in eigen land helaas optornen tegen een sterkere Kitty Bravik (°87; die veeleer de 'World Cups' & 'Grand Prix' vecht) en het aankomende talent Floortje Stoop (°93), maar zit nu zelf (zoals de iets oudere Miriam Polak) al wel enkele jaren in dit Senior 'European Cup' circuit en scoort daar ook regelmatig: 1° Boras (2011), 7° Celje (2011), 3° Orenburg (2011), 5° plaatsen in 2010 (London, Celje, Istanbul) en werd toen in 2010 ook 7° op het EK u23/-52kg (Sarajevo). Lotte verliest eervol met waza-ari. Ondanks deze nederlaag wordt ze dus wel 5°, en samen met haar 5° plaats van Sarajevo voldoet Lotte hiermee wél aan de criteria voor deelname aan het EK u23 !
Na dus amper 2 van de 6 selectie-tornooien in totaal heeft Lotte haar voornaamste doel van het jaar dus reeds beet, proficiat !

Milane (°92 - u23/-57kg): uitgeschakeld na 1ste wedstrijd
Weet zeker dat Milane revanche wil voor haar niet mogen herkansen in Sarajevo ! Haar belangrijke 1ste kamp is tegen de Spaanse Fatima Ribot (°89), ook een meisje dat uit de /-63kg komt. Huidig vice-kampioene /-57kg, kampioenstitels ook bij de jeugd (u17/u20/u23), maar vecht zelden buiten Spanje met resultaat. Ooit Coïmbra gewonnen u20/-63kg, vorig jaar 2° op de European Cup In Malaga; in 2010 5° op de European Cup in Marbella. Op de British Open vorig jaar werd ze 9°, maar vooral dank zij shido's van de tegenstand. In haar 1ste herkansing verloor ze duidelijk en snel van Carla Grol (zie Lotte). Op het EK 2011 u23 in Tyumen vorig jaar november, verloor ze in de 1ste ronde van de Zwitserse Larissa Csatari (3°) met shido's. Ik zie wel kansen voor Milane, en dan komt ze tegen Sanne Verhagen (°92 Ned), de huidige Europese vice-kampioene & huidig vice-wereldkampioene u20/-57kg. Milane moet haar maar eens het verschil met de /-63kg laten zien hé :-). Het probleem is dat in de volgende ronde de Poolse vice-kampioene Agata Perenc (°90) volgt, 5° op het EK u23 in Tyumen 2011 (verloren voor brons van Larissa Csatari), nadat ze ook op European Cups had gepresteerd: Celje (2°), Boras (1°), Orenburg (5°), en tussendoor ook Brno had gewonnen. Dit jaar deed Perenc mee aan enkele World Cup: in Sofia verloor ze haar 1ste kamp tegen Irina Zabludina (Rus; latere 3°) en mocht ze niet herkansen; in Warsaw verloor ze ook haar 1ste kamp tegen Ivelina ilieva (Bul) en mocht ze ook niet herkansen. Laten we vooral optimist blijven. Ik weet dat Milane kan stunten !
verslag:
Het mocht niet zijn vandaag voor Milane: ze verliest met 2 shido's en een ippon vroeg in de partij tegen de Spaanse Fatima Ribot (°89), terwijl deze háár volgende kamp verliest tegen Sanne Verhagen, weliswaar met een kleinste score. Chapeau overigens voor Sanne: ik had zelf niet verwacht dat ze uiteindelijk ook het tornooi zou winnen ! Niet getreurd Milane, er volgen nog tornooien (te beginnen met Celje waar ook Luc zal coachen) en tenslotte... je bent pas 1ste-jaars !

Dylan (°92 - u23/-90kg): uitgeschakeld na 1ste wedstrijd
Eerste vraag, met wie gaat hij opwarmen, al is Thorgal Auspert van de Walen wel een optie. In ieder geval niet met spierbundel Marvin de la Croes (°89), want deze Nederlander is zijn eerste opponent !
Behoeft overigens geen inleiding meer, maar allez, speciaal voor de VJF bobo's dan:
>> outstanding bij de jeugd:
 - 2x Beloften en 4x Junior kampioen van Nederland;
 - Europees kampioen u17/-81kg (2005);
 - wereldkampioen u20/-90kg (2006, als 1ste-jaars dus);
 - vice-wereldkampioen u20/-90kg (2008);
 - brons op het EK u20/-90kg (in 2008 bleek telkens de Georgiër Varlam Liparteliani te sterk);
 - brons ook nog op het EK u23/-90kg (2009),
maar in 2010 werd hij "al" 21 en bleek het Caraîbische carpe diem hem toch iets té verleidelijk en liet de Judobond Nederland hem prompt links liggen. Zoekt ondertussen naar eerherstel in kleinere tornooien, en zo won hij vorig jaar nog van Dylan op de Antwerp Open (en uiteindelijk ook het tornooi Ed. 2011). Zijn laatste wapenfeit was brons in Visé dit jaar.

Laten we doch ook voor Dylan optimistisch blijven: na De la Croes volgt een makkie (Denis Barboni/Lux of Jack Kelly/Gbr), in 1/4-finale dan Ciril Grossklaus (°91; Sui), in 1/2-finale Victor Semenov (°84; Rus; ook een ex-winnaar van de Antwerp Open; vorig jaar nog 5° NK Rusland & 5° op de World Cup in Korea), en in finale tenslotte Pablo Tomasetti (°90; Ita).
verslag:
Ook nog een 1ste-jaars dus, maar allicht een zéér schrale troost voor Dylan. Verliest zijn 1ste partij tegen Marvin De la Croes: incasseert 2 yuko's en een waza-ari, dus terecht zou je zeggen, ware het niet dat Dylan, De la Croes in een houdgreep had voor.... 24"sec !
De la Croes verwacht vlot voorbij Jack Kelly (Gbr), maar dan de volgende opdoffer: Ciril Grossklaus die in een zéér gesloten wedstrijd voor poule-winst De la Croes verslaat met 2 shido's tegen 3.... Opnieuw einde tornooi voor Dylan na 1 wedstrijd en ook hij wordt doorverwezen naar Celje.
De categorie wordt uiteindelijk gewonnen door de jonge Duitser Robin Reibedanz (°92), ook een 1ste-jaars, die enkel sinds dit jaar /-90kg vecht (als junior /-81kg en 3° in Bremen (2011)). For the record: als 2de-jaars Belofte werd Reibedanz Duits vice-kampioen in de /-55kg ! Zijn opponent van toen, Willi Wittermann vecht nu nog slechts /-60kg. Grossklaus wint zilver.
De la Croes zelf wordt slechts 7°, want kan ook nu niet winnen van Viktor Semenov (3 shido's tegen 1). Dat kan Noël Van 't End wel, en zo wordt die beste Nederlander met brons.

>> 2012 British Open (results)

Andere Belgen:
Jasper Lefevere (°88 Sen/-66kg):
Na het stoppen van Fabrice Flamand, is de huidige 2-voudig Belgisch kampioen (2011/2010) momenteel ongetwijfeld de beste /-66kg. "De professor" verzamelt mondjesmaat EJU-ranking punten op European Cups en zo ook dit keer op deze British Open: met zijn 5° plaats (even goed als 2011) krijgt hij 14-punten, duikt daarmee makkelijk de top-20 binnen en passeert aldus Kenneth Van Gansbeke
Jasper won zijn poule door overwinningen tegen Sam Dunkley (Gbr), Christian Stadlbauer (°89; Aut - huidig Oostenrijks kampioen u23/-66kg), Lewis Keeble (°91; Gbr - vorig jaar 2° in London en in 2010 brons op het EK u20/-66kg, Samokov) en Eric Pena-Artigas (Esp). Moet daarna zijn meerdere erkennen in 2 Fransen: eerst in 1/2 tegen Mathias Boucher (winnaar), en voor brons tegen Kilian Le Blouch (3° EK 2011 u23/-66kg).
Kenneth Van Gansbeke (°90 u23/-66kg): uitgeschakeld in 1ste ronde
verliest in ronde-1 met 2 shido's + yuko van Kilian Le Blouch (3°; zie Jasper) en mag niet herkansen.
Jean-Yves Bottieau (°86 Sen/-73kg):
Mooi parcours, beste Belg in dit gewicht, maar na zijn overwinning in Sarajevo en zijn 1ste-plaats op de EJU-ranking, allicht toch niet tevreden.... In poule wint hij van een Algerijn, Pool en Fransman, maar verliest tegen Luis Alcaraz Del Rey (2°; Esp). In herkansing dan wint hij van Andre Alves (Por) en verliest van Jan Gosiewski (3°), een Poolse Brit. 6 wedstrijden tegen 6 verschillende nationaliteiten :-).
Ken Kennes (°92 u23/-73kg): uitgeschakeld na 3 wedstrijden; geen herkansing.
Drilon Tafili (°91 u23/-73kg): uitgeschakeld na 2 wedstrijden; geen herkansing.
Sandrine Billiet (°90 u23/-63kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd; geen herkansing.
Roxane Taeymans (°91 u23/-70kg): , na 1 gewonnen wedstrijd.
verliest van winnares Sally Conway (Gbr) en van Lynn Mossong (5°; Lux)
Thorgal Auspert (°89 Sen/-90kg):  uitgeschakeld na 1 wedstrijd; geen herkansing.
Benjamin Harmegnies (°90 u23/+100kg): , na 5 wedstrijden; finale tegen Adrien Pin (Fra).
Anne-Sophie Jura (°92 u23/-48kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd tegen Cristina Casas Moreno; geen herkansing.
Amelie Rosseneu (°88 Sen/-48kg): , na 4 wedstrijden; finale tegen Kelly Edwards (Gbr). 


Eindbeschouwing:
Op zich een mooi resultaat natuurlijk met een , , en plaats en dus proficiat aan elk van deze atleten (Benjamin, Amelie, Senne & Jasper). Zoals steeds moet alles natuurlijk wel in zijn juiste context worden gezien. Met uitzondering van Benjamin, zijn het ondertussen allemaal 'volwassen' senioren (°88) wiens échte challenges dus liggen in de 'World Cups', eerder dan in de 'European Cups', tenminste toch voor zij die de ambitie koesteren om door te groeien tot echte elite-judoka's. Maar goed, dit op zich is inderdaad bemoedigend en een stimulans misschien voor meer en hoger.

Van onze eigen judoka's zijn het vooral Milane en Dylan natuurlijk (toch beide 7° op het afgelopen WK u20), die op zoek moeten naar resultaat. Het talent is er ongetwijfeld, nu nog ietwat geluk en ontploffen op het juiste moment.

(12/13-May): Lyon, déjà vu: één groot débacle....

Ieder jaar een Junioren toptornooi : 1) per definitie, want Lyon ligt nu eenmaal in Frankrijk, en Frankrijk is gewoon een topnatie in het judo, met een meer dan professioneel uitgebouwde structuur. Als er dus per gewicht al 4 tot 5 Franse toppers meedoen (ook in de uiterste categorieën) dan wordt het behalen van medailles zo-ie-zo al moeilijk. 2) omdat traditiegetrouw ook een Japanse delegatie aanwezig is, zowel bij mannen als vrouwen, alsook enkele Russische kleppers. Ter herinnering, vorig jaar: 
 - Japan 7x goud (3x zilver, 5x brons),
 - Frankrijk 5x goud (6x zilver, 12x brons),
 - Rusland slechts 1x goud (toch niet toevallig in de categorie van Dylan :-), wel 3x zilver & 5x brons.
Enfin, de Vlamingen moeten zich dus wat mij betreft geen illusies maken, Lyon zal blijken niet Tarvisio te heten (waar de Belgen 11x een top-7 behaalden). Alle hoop dan alsmaar weer op de meidengroep "E&E" (Evi & Evelyne), terwijl Wallonië natuurlijk wél judoka's heeft à la Lola Mansour en Toma Nikiforov...

Wat ook traditie blijkt dit jaar is (herhaling) de VJF communicatie: alweer NIKS op de site wat betreft tornooi-aankondiging, laat staan "de selectie". Of zien ze de bui al hangen misschien? 

Wij kijken natuurlijk wél uit naar E&E, en onze Thomas natuurlijk.

>> 2012 EC Jun Lyon (draw)

De ontgoocheling is groot: GEEN Japanners in Lyon dit jaar (de Olympische budgetten wegen misschien voor iedereen). De Russen zijn er echter wel, evenals Brazilianen, die de laatste 2 jaar blijkbaar héél vaak naar Europa komen en ik denk dat die volgende Olympische Spelen daar óók voor veel tussen zitten...

Enfin, de ontgoocheling bij Thomas zal er ook wel zijn. Eerst tegen Junior Degen (Ned), dan tegen een Rus, huidig Europees vice-kampioen.
Verslag:

Thomas (u20/-66kg): uitgeschakeld in 1ste ronde.
Een nóg slechtere loting kon ook nog, maar tegen boebeest Junior Degen (°93; Nederlands kampioen) had hij allicht niet willen beginnen.. Dan nog liever tegen één van de 12 Fransen waarschijnlijk !
Krijgt ippon tegen voor een yuko score volgens Thomas, maar niks aan te doen. Degen verliest dan op zijn beurt in de laatste seconden van Ramazan Kodzhakov (°95; Rus; huidig Europees vice-kampioen u17/-66kg) en Thomas mag daardoor dus alweer niet herkansen.... Kodzhakov wint uiteindelijk zilver, Junior Degen brons (met 2 shido's tegen 1 in een Nederlands prestige-duel met Jordy Bakkes). Het goud gaat met ippon naar Franck Vernez (Fra). Thomas verloor van Vernez 4"sec voor tijd met yuko op de Dutch Open dit jaar. Junior Degen won ervan met waza-ari in de volgende kamp... Nu vermoed ik eerlijkheidshalve wel dat een Vernez in Lyon scherper staat dan op een Dutch Open, maar toch, het illustreert 'iets'. 


Evelyne (°95; u20/-44kg): uitgeschakeld in 1ste ronde.
Mag eerst "opwarmen" tegen de vice-kampioen van Frankrijk u20/-44kg Anaïs Mamelin, want daarna volgt de huidige wereldkampioene u17/-40kg Tawany Silva (°95) van Brazilië... Borislava Damyanova, Rut Barna en Sara Romano zijn er alvast ook !
>> Evelyne verliest helaas (ippon) tegen de Française, die op haar beurt yuko verliest tegen Tawany Silva.
     En daarmee dus geen herkansing voor Evelyne. Een mooie (en stevige) top-3 overigens : Rut Barna,
     Tawany Silva, Damyanova, en daarna nog 5 Françaises ! (met op kop en ook brons, huidig Nationaal
     Kampioene u20/-44kg Noelle-Joseline Grandjean (°96)). 
     (ps: in dat lijstje van 5 geen Mamelin, om maar even de Franse rijkdom te illustreren...)

>> 2012 EC Jun Lyon (results) 

Andere Belgen:
Evi Vermandere (°95; u20/-44kg): (na 3 kampen)
vrij in ronde-1; verliest haar 1ste kamp tegen Gabriela Chibana (°93; nicht van Mike; cfr. Gert/Kevin). Na een 7° plaats op het WK u17/-44kg (2009) en een 7° plaats op het WK u20/-48kg (2011), moet 2012 allicht háár jaar worden. Ze wint alvast goud in het prestigieuze Lyon voor 7 Françaises !
Evi wint 1 herkansing met waza-ari tegen Nolwenn Bollore (Fra), maar verliest dan door 3 shido's tegen bronzen Roslane Brai (Fra), terwijl ze zelf yuko had gescoord. Heb de wedstrijd niet gezien, maar 3 shido's tegen voor Evi lijkt mij verdacht veel...
Evelien Cappaert (°94; u20/-52kg): uitgeschakeld in 1ste ronde
verliest tegen de Franse kampioene 2012 Julia Rosso (°93),  de winnares van St.Petersburg ook (3 weken terug); 3° op het EK 2011 (Lommel); 7° op het WK 2011 (Cape Town). Rosso (uiteindelijk 7°) verliest echter haar 2de kamp tegen de Braziliaanse Camila Barreto (5°), Pan-Amerikaans kampioene u17/-52kg (2009).
Niemand echter die in deze klasse kan tornen aan de Roemeense Alexandra Florian. Ook niet Laura Prince, ook niet Sappho Coban. Ben echt benieuwd wat Japan hier tegenover stelt...
Lisa Leyman (°93; u20/-57kg): uitgeschakeld in 1ste ronde
verliest van de onbekende française Claudia Dekoninck
Nica Antonis (°94; u20/-57kg): 13° (na 2 nederlagen)
vrij in ronde-1; verliest haar 1ste kamp (ippon) tegen de uiteindelijke winnares Treicy Etiennar (Frans vice-kampioene 2012 u20/-57kg) en verliest haar 1ste herkansing tegen Beatrice Vittoni (9°; Ita).
Karim Maekelberg (°95; u20/-55kg): uitgeschakeld in 1ste ronde
verliest in de 1ste ronde van de Braziliaan Diego Rocha (°95; hier 13° / 3° in Ploiesti 2011 u17/-50kg).
Joran Schildermans (°93; u20/-55kg): uitgeschakeld in 1ste ronde
verliest in de 1ste ronde van de Braziliaan Gabriel Da Silva (3° in Coimbra 2011 u20/-60kg).
Adrien Quertinmont (°93; u20/-55kg): zilver
ijzersterk parcours na overwinningen tegen Vincent Manquest (°94 Fra - 3° Lyon 2012; 3° Bremen 2012; 1° St.Petersburg 2012), Islam Yashuev (Russisch kampioen 2012; 3° in St.Petersburg 2012), Richard Vergnes (Frans vice-kampioen 2012 u20/-55kg) en Cedric Revol (3° Lyon; 3° 2012 NK Fra; 7° EK 2011 u20/-55kg).
Adrien verloor enkel (ippon) van de 2-voudig (2012/2011) Franse kampioen u20/-55kg Aurelien Claux (°93; 3° in Bremen 2012; 3° op de Antwerp Open in 2010/2011). 
Hiermee bevestigt Adrien zeer zeker zijn potentieel voor een EK / WK medaille dit jaar !
Nicolas Plomb (°94; u20/-55kg):
In de schaduw van Quertinmont wordt de 1-jaar jongere Plomb mooi vijfde: hij verliest in 1/2-finale met 2 shido's slechts van Aurelien Claux, en voor brons van Vincent Manquest.
Jorick Lemmens (°93; u20/-60kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
vrij in ronde-1; verliest dan (ippon) van Nicki Graczyk (9°; huidig Duits kampioen), die zelf telkens met het kleinste verschil verloor van de ondertussen wel zéér gekende Fransen Robin Corrado (2°) en Kevin Azema (3°). Deze categorie werd gewonnen door de ongekroonde lichtgewicht koning Sakhavat Gadzhiev (°94). Wint alles met ippon, behalve de kamp tegen zijn landgenoot Eldar Gazimagomedov (2 shido's !)
Adlan Katchikaev (°94; u20/-60kg): 13° (na 2 nederlagen)
heeft het 'genoegen' om zijn 1ste ronde te vechten tegen Gadzhiev; mag dus herkansen maar verliest onmiddellijk met 2 shido's tegen James Proietto (°93; huidig Frans kampioen u20/-60kg; 2° Bremen 2012, waar Kevin tegen hem verloor met yuko). Proietto wordt echter zelf slechts 7° want verliest van Carmine Di Loreto (°93; Ita; 3° NK 2012 u20/-60kg; 3° Coïmbra 2012; 2° Tarvisio 2012). Ook de Italianen hebben een ijzersterk trio u20/-60kg... (met o.a. ook Fabio Basile en Matteo Medves).
Glenn van der Velde (°94; u20/-73kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
verliest met shido's van de Fransman Regis Manekou
Sami Chouchi (°93; u20/-73kg):
verliest zijn 1ste kamp tegen de Rus Arbi Khamkhoev (2° Lyon 2012; 3° St.Petersburg 2012; 1° NK Rus 2012; 2-voudig Europees kampioen u17 (/-60kg 2008 & /-66kg 2009): wereld-kampioen u17/-66kg in 2009). Enfin, dus geen schande en mag herkansen. Wint telkens ippon van 2 Fransen: Oltan Kilic en Alpha Oumar Djalo. Strandt dan echter tegen een volgende Fransman Maxime Flament en verliest met opgeheven hoofd 100/010 om 7° te eindigen.
Lise Luyckfasseel (°93; u20/-63kg): brons
Onze 3-voudig junior kampioene verbaast mij met een sterk tornooi en haar eerste EJU-punten in 3 jaar, meteen goed voor uitzending naar het EK. Ze overleeft een belangrijke 1ste ronde met shido's tegen de sterke Nederlandse kampioene Margriet Bergstra (°93), verliest dan van 2-voudig (huidig) Europees kampioene Margaux Pinot (°94; 2009 u17/-57kg & 2011 u20/-63kg - Europees vice-kampioene ook in 2010 u17/-63kg), maar vecht een goed herkansingsparcours, zélfs met ippons: tegen Amel Saidi (Fra; 7° NK France 2012 u20/-63kg - geen Europees palmares) en Laisa Oliveira (Bra - onbekend). Voor brons wint ze op beslissing tegen Ella Abdelmoumeni (°94; 5° NK France 2012 u20/-63kg; 1° NK France 2010 u17/-57kg). In Lyon, en dus allicht wel terecht.
Lola Mansour (°93; u20/-70kg): zilver
Bevestigt haar status en wordt 2° na overwinningen tegen de huidige Franse kampioene Julie Pierret (5°;
°94/Fra), Marie-Eve Gahie (9°; °96/Fra) en de sterke Caroline De Wit (3°; Ned). Enkel tegen een derde Française Audrey Fels, moet ze de duimen leggen (met yuko).
Jeremie Bottieau (°93; u20/-81kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd
Toma Nikiforov (°93; u20/-100kg): goud
begint stilaan een indrukwekkend palmares op te bouwen, met ook nu weer een ijzersterk tornooi met 4/4 ippon overwinningen: tegen Sebastien Allais (huidig Frans kampioen u20/-100kg); Lucas Silva (Bra - onbekend); Nabil Machtrou (huidig Frans vice-kampioen u20/-100kg) en Oleg Ishimov (°93; Russisch vice-kampioen 2012 u20/-90kg & winnaar St.Petersburg u20/-100kg).
Aymerick Glowacki (°93; u20/-100kg):

Round-Up:
Neen, we hoefden niet tot zondag te wachten, om te weten dat Lyon opnieuw een débacle is geworden... Op zondag vocht nl. enkel nog Lise Luyckfasseel. Dat nu net zij voor dé verrassing zorgt en brons pakt, doet weinig af aan het collectief falenLise buiten beschouwing gelaten, behaalden 11 Vlamingen samen 1 wedstrijd-overwinning (Evi) !  (neen, dat gaan ze weer niet communiceren natuurlijk :-)
Als ze willen besparen bij de VJF, ziehier een uitgelezen opportuniteit en schrap Lyon gewoon van de kalender, of stuur enkel judoka's die op andere A-tornooien al top-7 behaalden.
Per judoka kost Lyon 580,- € [300,- € tournament fees + 280,- € stage], transport niet inbegrepen.
Dat de VJF ondertussen (dagen na datum) nog durft te beweren dat er mooie resultaten werden behaald "door onze atleten" is er al helemaal over ! Door Lise en door de Walen, juist ja.

(13-May): Onze eigenste Jonas Engels Memorial voor PuMi's

Volgende leden zullen onze kleuren verdedigen tijdens de Jonas Engels Memorial (onder voorbehoud):
 - pupillen: Robbe, Casper, Beintse, Chamzat.
 - miniemen: Fiona, Lotte, Muslim, Tibo, Victor.

Niet vergeten, nieuwe locatie: Sporthal St-Eduardus, Broeder Frederikstraat 3, Merksem.
Op zondagavond mag u uitslagen verwachten. Alvast succes.

Uitslagen:
Robbe: 3de
Casper: 2de
Beintse: 3de
Chamzat: 1ste

Lotte De Bruyn (34.1kg): 4de
stond in een poule met Axelle Frid (32.1kg - Merksem), Naomi Van Krevel (33.9kg - Gosh, Ned), Madelief Wijngaarden (35.4kg - Gosh, Ned), Laura Aerts (32.5kg - Merksem).
Fiona Vanbiesbroeck (37.5kg): 1ste
wint 3x ippon tegen resp. Demi Van de Sluis (37.3kg - Gosh, Ned), Marijn Hoenderop (35.8kg - Gosh, Ned), Alexandra Polychronidis (34.0kg - Neupré Wallonie).
Tibo De Bruyn (27.3kg): 3de
verliest 2x tegen resp. Henrik Van Nijlen (26.4kg - Oud Turnhout) en Remy Coeck (27.8kg - Boom/Schelle)
Victor Scheltiens (32.9kg): 3de
verliest tegen Bas Roeymans (33.8kg - Arendonk), wint van Mohamed Mats (31.4kg - Boom/schelle), verliest van Tane Pepermans (32.1kg - Bujin Wilrijk).
Muslim Adashev (37.0kg): 1ste
wint tegen resp. Jonas Vandewalle (37.1kg - Ingelmunster), Islam Diressov (36.7kg - Zwijndrecht) en Louis-Alexandre Raes (36.7kg - Merksem). Muslim, niet te snel denken dat je almachtig bent, ook al domineer je een wedstrijd, zoals tegen Jonas. Altijd blijven je judo verzorgen en dus gedisciplineerd vechten !

(12/13-May): W-E met strijd op 3 fronten: London, Lyon, J-Engels

In London vechten onze u23 (Lotte, Milane, GertDylan) op de "British Open", na Sarajevo de 2de European Cup Seniors dit jaar; in Lyon op de European Cup Juniors verdedigen Evelyne & Thomas onze kleuren (Thomas allicht met een goed ingepakte enkel), en 'Hoevenen' heet tegenwoordig 'Sint-Eduardus Merksem' want onze eigen "Jonas Engels Memorial" voor pupillen & miniemen heeft (net als de Antwerp Open) sinds dit jaar een nieuwe thuisbasis aan de Broeder Frederikstraat 3 te Merksem (zijstraat van de Bredabaan).
Wederom een druk weekeinde dus (allicht ook voor uw verslaggever :-).
Aan allen veel succes gewenst !

(05-May): Abdulla (u17) uitgeschakeld op A-tornooi van Berlijn.

Op hun vernieuwde web-site had de federatie recentelijk haar mond vol over "communicatie": naast een aantal welgekomen praktische, nuttige tips die makkelijk op 1 bladzijde kunnen, is men er weer in geslaagd om een document van 13 bladzijden te creëren dat een procedure uitlegt over hoe men best op een standaard manier met de VJF communiceert, halleluja ! (later meer hierover op mijn facebook). Anderzijds zijn we ondertussen welgeteld 7 weken verwijderd van het EK Beloften in Bar (Mne) op 22/24-Jun, en start vandaag met Berlin welgeteld het 9de (!) en voorlaatste A-tornooi voor deze categorie. Ik heb er de vernieuwde web-site eens op nagetrokken en vond welgeteld 0 artikels (nul, een populair cijfer tegenwoordig) met betrekking tot deze leeftijds-categorie. Als je natuurlijk alleen maar een goed-nieuws show kwijt wil op de site, dan begrijp ik de radio-silence wel. Geen flauw idee dus wie er in Berlin zal aantreden, tot allicht de poulebladen ergens opduiken. Behalve dan dat voor United Abdulla zal vechten in de categorie /-50kg, en opnieuw beter zal proberen te doen dan in Bremen of Teplice (zie vroegere flashnews artikels).

>> 2012 EC Cadets Berlin (outlines)
>> 2012 EC Cadets Berlin (results)

Verslag:

Abdulla (°97; u17/-50kg): uitgeschakeld na 2 wedstrijden
Andermaal geen geluk voor Abdulla, al is het aan de judoka zelf natuurlijk om dat geluk ook af te dwingen. Anderzijds, het moet gezegd dat Berlijn een ijzersterke /-50kg categorie presenteerde met Azeri's, Russen, Armeniërs, Fransen, Duitsers en Nederlanders op kop. Ongetwijfeld dat de nieuwe Europese kampioen uit één van de top-8 hier in Berlin komt, tenzij een Ukraïner nog voor een verrassing zou zorgen. 
In zijn eerste kamp loot Abdulla de Franse vice-kampioen Laurent Mascalchi (°96; Olympic Judo Nice). Dat hij wint (met yuko) is op zich al eervol, en daarom misschien des te jammer dat hij onmiddelijk daarna in zijn volgende ronde moet sneuvelen (met 7-0) tegen de bronzen medaille van de Duitse kampioenschappen Noah Sauer (°96; Offenburg). Samen met Moritz Plafky (°96) de huidige top-2 in Duitsland, zeker nu Jonas Bogon (°97) de overstap heeft gemaakt naar de /-55kg (daarnaast is Sammy Enkelmann (°97) de betere 3de Duitser). Helaas dus verliest Sauer in 1/4-finale tegen Rufat Taghizada (°97; Azeri, en later brons / vice-kampioen Aze 2011 u17/-46kg), en mag Abdulla dus niet herkansen. Sauer (9°) zelf verliest (met yuko) zijn 1ste herkansing tegen Pavel Patokov (°96), de huidige Russische kampioen en andere 3de van het tornooi. Abdulla moet deze tornooien en stages vooral zien ter voorbereiding van het komende seizoen, waar hij als 2de-jaars en een jaar sterker, zeker een hoofdrol moet kunnen spelen binnen de /-50kg.
Zijn Belgische concurrenten waren eenzelfde lot beschoren:
 - Vlad (°96) verloor zijn 1ste kamp na 40"sec tegen de Franse kampioen Vincent Vernay (°96), en mocht ook niet herkansen vermits Vernay zijn 1/4 verloor tegen Roy Koffijberg (°96, Ned), uiteindelijk 5°, na yuko verlies voor brons tegen de vernoemde Rus Patokov.
 - Flavio Di Marca (°96) verliest zijn 1ste kamp op hantei tegen een andere Rus Kirill Kireev (7°), die op zijn beurt ook van Patokov verloor.
 - Kobe Persyn (°97) verliest ook zijn 1ste kamp tegen Shahen Abaghyan, Armeens kampioen 2011 u17/-50kg, die zijn volgende kamp verliest van Sadig Gurbanov (°97), uiteindelijk 5°, en 3de Azeri binnen de top-5. Gurbanov werd 3° in Teplice, 2° in Antalya en 3° op het Aze NK 2012 u17/-50kg.
 - Jorre Verstraeten (°97)  is de 'lucky winner' met een 13° plaats die 4x mag vechten. Eerst wint hij met yuko van Maciej Puszczynski (een Poolse subtopper), dan met ippon van Pascal Bruckmann (brons op de Duitse NK 2012 /-46kg), om dan waza-ari te verliezen van Moritz Plafky (°96), de Duitse vice-kampioen. In zijn 1ste herkansing verliest hij halverwege met ippon van Ziggy Van den Brink (°97; de Nederlandse kampioen die in finale, allicht met een gelukje, Roy Koffijberg (°96) had geklopt).
Elnur Abbasov (°97; Aze), die ook al goud pakte in Antalya en Teplice, won uiteindelijk ook hier in Berlin ten koste van Plafky, en zijn landgenoot Rufat Taghizada (°97, Aze) won brons.

Andere Belgen:
de 700 à 800 km lange verplaatsing was voor 26 Belgen (waarvan 11 Vlamingen) geen beletsel om er hier in Berlijn bij te zijn (neen, niemand van Top Judo Antwerpen, die buiten Louis Cloots van Mortsel geen Beloften hebben). Een grote opkomst dus, ook voor wat het tornooi zelf betreft, met 27 landen en 646 judoka's in totaal, waaronder een Japans meisjesteam. Opvallend is wel dat de zwaarste Vlaming slechts uitkomt in de /-60kg. Een overzicht

 - Aaike De Poorter (°97; u17/-40kg): , na verlies van 2 wedstrijden.
tegen Leyla Aliyeva (2°; Aze), waarvan ze ook verloor voor brons in Teplice, en tegen Viktoria Schumann (5°; Ger), de winnares van Thüringen/Erfurt.
 - Mathilde Deroubaix (°97; u17/-40kg - Belgisch kampioene): , na verlies van 2 wedstrijden.
tegen Rabia Senyayla (3°; Tur - ook 3de in Antalya) en Victoria Kulishkina (7°; Rus)
 - Myriam Blavier (°97; u17/-44kg - Belgisch kampioene): brons na 5 overwinningen, en levert hiermee een prachtprestatie ! Ze wint immers van Amber Gersjes (°97; Ned. kampioene & 2° in Thüringen/Erfurt), Jasmine Seifert (°96; Ger - 2° in Teplice), Sofia Matatova (Rus - 3° Antalya), Karen Quilghini (Fra - winnares Harnes 2011) en Miriam Schneider (°96; Duits kampioene u20/-44kg - 5° Teplice; 1° Thüringen/Erfurt). Ze verliest enkel van de andere 3°, Larissa Farias (Bra), die enkel verliest van winnares Mina Asaoka (Jpn).
 - Marine Baumans (°97; u17/-48kg - Belgisch kampioene): deze 2° van Teplice krijgt geen herkansing na 2 winstpartijen; ze verliest nl. van de Russische Sitora Boymatova (°96 - 3° Russisch NK 2012), die in 1/4 verliest van Patrycia Szekely (Duits vice-kampioene 2012), hier 2° en winnares van Thüringen/Erfurt.
 - Mina Libeer (°97; u17/-48kg - Belgisch vice-kampioene): , na 3 winstpartijen; ik geloof wel in deze meid uit Merelbeke en hoop dus dat ze kansen krijgt binnen de VJF... Verliest van 2 Duitse meisjes: Anne-Sophie Schmidt (3°; ook 3° in Teplice - Duits kampioene 2012) en Maike Riehl (5°, na verlies voor brons tegen de Japanse; 3° in Thuringen/Erfurt - 3° Duits NK 2012).
 - Alicia Verhaegen (°97; u17/-52kg; 3° op BK, na verlies tegen Sien in 1/2-fin). Voor zij die het nog niet wisten: Sien besliste tijdens de paasvakantie om te stoppen met competitie-judo. Anders had zij hier als Belgisch kampioene ook deelgenomen. Geen herkansing voor Alicia na 1 overwinning met yuko in GS.
 - Licaï Pourtois (°97; u17/-52kg; 2° op BK, na verlies tegen Sien in fin). Mag in haar 1ste wedstrijd vechten tegen de Japanse (Natsumi Kuroki, 3°), maar die verslikt zich in 1/4-finale tegen Nazakat Khalili (5°; Aze), en dus mag Licaï niet herkansen.
 - Sylvain Cerny (°97; u17/-46kg; Belgisch kampioen /-42kg): verliest in ronde-1 tegen Patryk Walczyk (Pol), die vervolgens verliest tegen Matthijs Van Harten (°96 - 2°); dus geen herkansing.
 - Aymeric Conet (°97; u17/-46kg; 3° op BK /-46kg, waar Abdulla won): ; wint op hantei van de Zwitser Andrin Strickler, en verliest in 1/4-finale op hantei van de Azeri Sahil Ismayilov (die zal verliezen op hantei in 1/2 van Matthijs Van Harten). Aymeric wint dan 2 herkansingen tegen een Italiaan & Nederlander, maar sneuvelt voor brons tegen Wayan De Vries (Ger). Owen Corzilius (°97) wint de finale.
 - Ayrton Wuytack (°97; u17/-46kg; 3° op BK /-42kg, na verlies tegen Cerny): verliest in ronde-1 van Tomasz Blonski (Pol), en mag niet herkansen
 - Denis Caro (°96; u17/-55kg): verliest in ronde-1 met yuko in de GS tegen Glen Koper (3-voudig Nederlands kampioen: 2010 u15/-46kg - 2011 u17/-50kg - 2012 u17/-55kg & 3° in Bremen 2012), en mag niet herkansen.
 - Ruben Cappaert (°96; u17/-55kg): 13°, na 2 winstpartijen, maar pech want verliest dan van de winnaar en
2-voudig Russisch kampioen u17 Vil Bagautdinov (ook 1° in Tver 2011/2012), en in zijn 1ste herkansing verliest hij van Lorenz Wildner (Aut), die uiteindelijk 3° wordt (was ook 2° in Zagreb). 
 - Jonas Haverals (°96; u17/-60kg): wint zijn 1ste kamp tegen Lukas Jäger (Ger) met ippon, maar verliest dan ippon tegen Manuchekhr Kodiri, brons op het Russisch NK, winnaar van Tver, en uiteindelijk ook brons hier in Berlin. Jonas kon niet herkansen
 - Marine Falmagne (°96; u17/-57kg - Belgisch kampioene): uitgeschakeld na 3 ronden en geen herkansing. Verliest die 3de kamp in de GS van Chloe Nicoud (Fra), die zelf 5° wordt.
 - Tasnim Bakioui (°97; u17/-57kg - Belgisch vice-kampioene): verliest in haar 1ste ronde; geen herkansing.
 - Leen Christiaens (°97; u17/-57kg - 3° BK; Berlare): kan 1 wedstrijd yuko winnen (tegen de Duitse Selina Spurzem), maar verliest dan van Barbara Hütter (9°; Aut); geen herkansing.
 - Malaury Steuve (°96; u17/-63kg - Belgisch kampioene): . Mooi parcours met 3 winstkampen tegen resp. Merle Wittekindt (Ger), Kelly Heijnekamp (Ned) en Marina Olarte (Fra). Verliest dan van de Italiaanse Alessandra Prosdocimo (brons), en in haar eigen herkansingen verliest ze onmiddellijk van de Duitse Frederike Czichowski (5°).  
 - Gabriella Willems (°97; u17/-63kg - ffbj): 13°. Kan haar eerste 2 kampen winnen op ippon (tegen Lina-Maria Meduric (Ger) en Natascha Ausma (Ned)), om dan te sneuvelen tegen de Japanse winnares Miho Minei. In haar herkansingen verliest ze onmiddellijk van Lisa Marchese (9°; Fra).
 - Sophie Berger (°97; u17/-70kg - Belgisch vice-kampioene): verliest haar 1ste kamp; geen herkansing.
 - Isabeau Vanderhaeghe (°97; u17/+70kg - Belgisch kampioene; Izegem): uitgeschakeld na 2 wedstrijden; geen herkansing.
 - Tamerlan Dunaev (°96; u17/-90kg - Belgisch kampioen /+90kg): . Werd 5de in Bremen & 3de in Teplice maar telkens /+90kg; vecht hier /-90kg en zéér succesvol met een zilveren medaille: wint daarvoor 4 wedstrijden (telkens ippon) tegen resp. Viktor Driller (Ger; brons op het NK 2012), Adrian Prochaska (Pol), Bruno Souza (Bra) en de Rus Pavel Novikov (3°; brons ook op het NK 2012). Dus zeker niet gestolen. Enkel een andere Rus Karen Palian klopt hem in finale met ippon.

Balans:
 > Tamerlan Dunaev behaalt na zijn kwalificatie in de /+90kg, hier in Berlin met zijn zilveren medaille,
    ook een kwalificatie in de /-90kg ! Vrij uniek allicht.
 
>
Myriam Blavier: na 2x 9° in Bremen & Teplice, nu brons () en opnieuw een EK ticket voor Wallonië !
    Ondanks de mijn inziens té zware selectie-criteria staat de Waalse teller voor het EK op 6 (zes), de
    Vlaamse op 1 (één) met Jonas Haverals
. Daarom dus lees je niks over de Beloften op de VJF website.
 > 1x bij de pluimgewichten jongens /-46kg (Aymeric Conet) - geen EK gewicht.
 > Mina Libeer zeer verdienstelijk in de /-48kg.
 > 3x : bij de pluimgewichten meisjes /-40kg (Aaike De Poorter & Mathilde Deroubaix) en in de /-63kg
    met Malaury Steuve, die zich in Bremen reeds plaatste voor het EK.
 > 3x 13°: judoka's die hun 1ste herkansing verloren (Jorre Verstraeten/Ruben Cappaert/Gabriella Willems) 
 > 16 van de 26 judoka's mochten niet herkansen. 

(28/29-Apr): Tarvisio resultaten bijna even zo zwak als EK Sen.

Terwijl het regende en koud was in België, werd het drielandenpunt Oostenrijk/Italië/Slovenië vol overgoten met zon. En dat heb ik dan ook geweten ! Terrasjesdag in Tarvisio op vrijdag, en op zondag als een zombie terug naar huis want volledig verbrand en opgezwollen over het hele hoofd en aangezicht. De 'flammazine' die thuis in de koelkast lag kwam dus van pas en de extra verlofdag op 1 mei ook.

Enfin, het EK Senioren heeft dus opgeleverd wat we ervan hadden verwacht, nl. 0 (nul) medailles voor de Vlamingen, en dus het débacle van 2011 dat zich gewoon herhaalt. Of toch niet ? want zoals Els Dom het verwoordde "Het EK is geslaagd !" en dus kunnen "Martens, Demuynck en Co" hun curriculum alweer updaten :-) ... En binnenkort in Londen ? "3x is scheepsrecht" is mijn pronostiek: Charline een Olympische medaille dus en de VJF die aan de zijkant staan te juichen.
Nu kan het toch echt niet lang meer duren dat Wallonië het voorzitterschap van de KBJB opeist, toch ?  


Nu goed, onze eigen Junioren deden het niet veel beter in Tarvisio ! Een leuk tornooi in een mooie streek, maar voorál ook een tornooi met een deelnemerslijst van landen die in principe perspectief bood op puntenoogst. Helaas, het overzicht gebiedt bescheidenheid want United droeg slechts 1x bij op een totaal van 11 Belgische top-7 plaatsen.

Kevin (u20/-60kg): uitgeschakeld na 2 wedstrijden.
Ontmoette in de 1ste ronde Besard Zenuni (°95; Slo). Ooit in 2009 won Luis van hem (5-0) in een kamp voor brons op de Antwerp Open (u15/-46kg), en dus mocht dit voor Kevin niet meer zijn dan een opwarming. Toch werd het géén walk-over voor hem die pas na 2 shido's voor de Sloveen de opening vond naar ippon. Uiteraard wel door natuurlijk en die tegenstander in ronde-2, Dmytro Raskin (°95; Ukr), was al veel gereputeerder: slechts 1ste-jaars, maar een goed gestoffeerd palmares als Belofte in de /-66kg: 4 finales nl. in A-tornooien vorig jaar 2011 (Zagreb, Kiev, Teplice, Szczyrk) en 5de zowel op het EK als WK. Staat als Junior dus plots een gewicht lager en oogde in zijn 1ste kamp eigenlijk niet zo fris (te diep gegaan in korte tijd om dit gewicht te halen ?). Ook Kevin echter ontbrak het aan punch en hij komt waza-ari achter na een tai-otoshi van Raskin. Van dan af vecht de Ukraïner gesloten en Kevin heeft noch de inspiratie, noch de kracht om langszij te komen. Meer dan 2 shido's voor Raskin levert het Kevin niet op, en dus moet hij wachten op het vervolg van Raskin's parcours om eventueel te herkansen. Adrian Wala (°94; Pol) was niet echt een prijsbeest als 1ste-jaars in 2011: 7de in Cetniewo was nl. zijn enige ranking, maar met een jaar ouder en sterker verslaat hij hier - helaas voor Kevin - wél Raskin met waza-ari in de volgende ronde en pakt hij uiteindelijk ook brons. Concurrent Adlan Katchikaev zal de andere bronzen plak veroveren (proficiat !) tegen Andreas Tiefgraber (Aut), waartegen ook Kevin won in Berlin vorig jaar. Voorzeker een grote ontgoocheling voor Kevin, voor wie het EK in Porec (Cro) nu wel erg veraf ligt, ook al omdat hijzelf al vooraf besliste om enkel nog Polen te vechten, later op 21/22-Jul in Wroclaw.
Kevin is allicht de technisch meest veelzijdige judoka binnen United, en toch blijft zijn palmares als junior uiterst bescheiden, té bescheiden gewoon. In vergelijking met de Europese top, ontbreekt het hem vooral nog aan pure kracht (mijn mening). Ik heb echt geen andere verklaring.

 

Thomas (u20/-66kg): uitgeschakeld na 2 wedstrijden.
Treft in de 1ste ronde Michael Zeltner (°94; Aut), zus van Tina, en zoon van de Oostenrijkse Junior-coach.
2-voudig Beloften kampioen van zijn land wel (2009/2010), maar (nog) niet verder geëvolueerd zoals zijn zus (vice-europese kampioene 2010/-52kg en brons op het WK 2011 u20/-57kg). Vandaar een haalbare kaart voor Thomas en aldus geschiedde via sumi-gaeshi.  In de 2de ronde dan tegen Davide Bianco Momesso (°93), de hui
dige Italiaanse kampioen, al lijkt mij Matteo Piras (°93) intrinsiek sterker. Door sterke tegenstand in Italië zelf, geen Europese campagne vorig jaar, maar nu in 2012 dus wel: geraakte in Mudania tot in 1/4-finale na winst tegen een Azeri (Musa Mehdiyev) & Turk (Kadir Unal); verliest dan echter van de Georgiër Andro Beruashvili (3°) en Ilija Ciganovic (Srb; 5°) en wordt uiteindelijk 9°. In Coïmbra verliest hij in 1/8-finale van de latere winnaar Antoine Bouchard (Can), en strandt hij na 4 herkansingen uiteindelijk als 5° na verlies tegen Marvin Philipp (Ger) voor brons. Enfin, tegen Thomas hier in Tarvisio/Pontebba wordt het een ongelijke strijd: Thomas kwetst zich opnieuw aan de ligamenten van zijn voet en verliest 011/000. Davide Bianco zelf wordt 3° in dit tornooi, net als zijn concurrent Matteo Piras, die in de 1ste ronde Yannick Wauters had geklopt met 2 overnames waza-ari. Ook Gourgen Aleksanyan verliest in de 1ste ronde met 010/000 van Jürgen Truffner (Aut) en mag ook niet herkansen. Door zijn kwetsuur moet Thomas voorzeker verstek laten voor Kaunas en Lyon, wat ook voor hem een mogelijke deelname aan het EK zwaar hypothekeert...
 

Maxine (u20/-52kg): uitgeschakeld na 1 wedstrijd.
Moet in haar 1ste wedstrijd tegen Bernadett Keliger (°93; Hun). Haar voornaamste uitslagen (naast 4 Nationale titels vanaf u17; en ander eremetaal) zijn haar brons op het EK 2009 u17/-48kg (7de ook op het EK 2008 u17/-44kg), en enkele podiumplaatsen op European Cups (2° in Lignano 2011 u20/-52kg).
Maxine gaat initieel goed mee, maar verliest wel terecht met yuko gevolgd door houdgreep. Om echt van haar te doen spreken moet Maxine vooral nog werken aan kracht en aggressiviteit. Als 1ste-jaars heeft ze daar nog een jaar de tijd voor, en bijkomende internationale tornooien en stages zullen een wezenlijk deel uitmaken van haar traject. In dat opzicht was het wat jammer dat haar tegenstandster niet de 1/2-finale haalde waardoor Maxine geen wedstrijd extra kon herkansen. Keliger verloor 3"sec voor tijd in haar volgende kamp van Anita Colla (°93; ita).
Winnares in deze /-52kg (in finale tegen de 1ste uit de EJU-ranking, de Duitse Sappho Coban (°94)) werd een ijzersterke Roemeense Alexandra-Larisa Florian (°95): 1ste-jaars dus, maar huidig Europese kampioene u17/-52kg,
winnares ook in 2011 van het EYOF in Trabzon, en brons op het WK in Kiev, na (haast onvermijdelijk) verlies tegen de Japanse (Kaho Yonezawa).
PS: in Maxine's categorie behaalde Evelien Cappaert een verdienstelijke 5de plaats. Voor het eerst zag ik een minder statische Cappaert met zin voor wat initiatief, en kijk, voor het eerst ook een echt internationaal junioren succes...
 

Evelyne (u20/-44kg): BRONS
Onze rots in de branding die ons alweer toeliet om toch alweer iets te vieren, werd mooi 3° in haar categorie. Terecht verlies (met ippon) in haar 1ste kamp tegen huidig Europees kampioene Borislava Damyanova (°95; Bul), die blijkbaar enkel in de Russische Irina Dolgova een ware uitdaagster vindt. Daarna wint Evelyne haar 2 volgende kampen, weliswaar telkens met hantei, maar volledig terecht. Eerst met 2-1 tegen de Duitse Larissa Meier (die verloor van Sara Romano). Meier komt yuko voor, maar krijgt in de loop van de kamp 2 shido's tegen, en Evelyne domineert verder de GS. Daarna voor brons wint Evelyne tegen Denisa Ungureanu (Rou) met 3-0: niemand scoort over de volle 6 minuten, maar het taktische plaatje met Luc (en coaching vanuit de tribune) klopte wederom perfect !  Proficiat.
  

>> 2012 EC Jun Tarvisio (results)

Opvallendste Belgische prestatie (samen met 3x brons voor Wallonië op 4 deelnemers) werd zonder twijfel het GOUD van 1ste-jaars (!) Evi Vermandere.
Ze moest openen tegen Julijana Savic (°93; Srb), die in 2011 het jaar afsloot als 1ste op de EJU-ranking u20/-44kg, ook al werd de Russische Evgeniya Demintseva Europees kampioene (de /-44kg was zowel op EK als WK een categorie vol verrassingen). Schijnbaar complexloos en blij dat ze na haar blessure periode opnieuw in het A-circuit stond, toonde Evi maturiteit en won ze oververdiend met bovendien een prachtige ippon, mooi. Op weg naar het goud dan sneuvelden nog 4 italiaanse meisjes: Anastasia Pastorino (ippon), Francesca Milani (Ita vice-kampioene 2012; ippon), 2-voudig Europees kampioene u17/-48kg, EYOF-winnares & vice-wereldkampioene 2009 u17/-48kg Odette Giuffrida (recentelijk ook brons op het EK u23/-48kg 2011), en tenslotte Marta Rainero (Ita kampioene 2012). Enfin, Evi bevestigt gewoon dat ze zonder meer Europese top is ! (en zo iemand heeft dan na 1 jaar dacht ik de topsportschool verlaten....) 

Ander vermeldenswaardig feit (in de /-55kg): Joran Schildermans (5°) die in een onderling duel Karim Maekelberg (7°) domineert en wint met klem, terwijl Nicolas Plomb brons behaalt en er dus 3 Belgen binnen de top-7 eindigen, terwijl bovendien Adrien Quertinmont een steek liet vallen in zijn 2de-ronde. Zowaar een Belgisch luxe-probleem !

(28/29-Apr): Jun naar Tarvisio (ITA) in de schaduw v/h EK Sen.

Eén jaar na het débacle in Istanbul 2011 (video), zullen de VJF-bobo's in dit Olympische jaar allicht nóg banger dan gewoonlijk uitkijken naar het EK Senioren dit komend weekeinde in Chelyabinsk (Oeral, Rus).
3 Vlaamse medailles (Ilse, Dirk, Elco) is het mirakel-scenario, 0 (nul) medailles de realistische kijk op het gebeuren en al wat daar tussen ligt zonder meer een succes. Veel hangt af ook of alle Olympiërs van de andere landen er zullen zijn, en opvallend is ook (nu ja) dat Els Dom en anderen alle lof zwaaien over Charline Van Snick, maar nooit verduidelijken dat ze daar als Vlaamse federatie totaal géén inbreng of verdienste aan hebben.
>> 2012 EK Seniors (live results)
>> 2012 EK Seniors (live stream)

Een interessant weekeinde dus, maar onze aandacht zal toch vooral gaan naar de prestaties van onze eigen junioren in Tarvisio / Pontebba, het inmiddels 5de ranking tornooi in aanloop naar het EK in Porec (Cro, 21/23-Sep). In Tarvisio/Pontebba vonden ook de Universiade plaats in 2003.

>> accreditatie in sporthal (adres niet op de outlines): Via Mazzini 130 - 33016 Pontebba (UD)
>> weging in hotel Nevada (adres niet op outlines): Via Kugy 8 - 33018 Tarvisio (UD) 

Onze, inmiddels vertrouwde deelnemers:

Evelyne (u20/-44kg):
met haar bronzen plak in Estland staat ze als 1ste-jaars meteen 20ste op de EJU-ranking (30-pnt).
Maxine (u20/-52kg):
20ste (20-pnt) na haar brons in Tartu, en dus vóór Evelien Cappaert die 6-pnt scoorde in Polen vorig jaar.
Kevin (u20/-60kg):
25ste (24-pnt) en nog steeds enige Belg op de EJU-ranking in dit gewicht.
Thomas (u20/-66kg):
33ste (20-pnt) en nog steeds enige Belg op de EJU-ranking in dit gewicht.

Niet dat deze punten voorlopig enige waarde/betekenis krijgen, maar toch frappant vind ik dat daar 4 judoka's van United in deze tabellen staan, terwijl buiten Evelien Cappaert verder niemand van de topsportschool.

PS: Voor zij die het nog niet weten, Florian (2de-jaars) die al een tijdje sukkelde met een gelijkaardige schouder-blessure als Luis, wordt deze week geopereerd, en staat helaas eveneens voor een maandenlange revalidatie... Sterkte, en succes toegewenst !

(21/22-Apr): Uitslagen Cad/Min/Pup in Brecht.

Geen al te beste beurt in Brecht voor onze jongsten tijdens de "Prijs der Noorderkempen" en dat kost een aantal jeugdbeker-punten voor enkele van onze jongens.

Jonatan (u15/-42kg): 5de
met slechts 38.7kg allicht één van de lichtsten vandaag. Het begon goed met een eerste, vrij makkelijke zege en dan een wedstrijd tegen een Zwitser (!),...allicht verdwaald :-) : verlies op hantei, maar terecht volgens Luc, die zelf naar Brecht was afgezakt. Jonatan flink van zijn melk, beetje kwaad ook, en crashed zowaar mentaal; ttz. helemaal niet meer geïnteresseerd in zijn kamp voor brons tegen Bruno De Somer (°98; Vosselaar), en geeft de wedstrijd al bij voorbaat op: dan ook meteen waza-ari & ippon tegen.
Bruno verloor op het BK /-42kg in Februari telkens met yuko van de Waalse zilveren en bronzen medailles, resp. Fabian Stehmann (Schaerbeek) en Logan Verbeke (Mouscron). Weet Jo dat uit iedere wedstrijd op zich, wel enige motivatie kan geput worden. Jawel: "Judo - more than Sport !" (slogan EJU). 

Roeland (u15/-42kg): 3de
Ook hij wint zijn eerste kamp vrij makkelijk, en vecht vervolgens óók tegen een Zwitser (nooit 1 zonder 2 :-).
Roeland vecht echter zonder veel conditie en verliest ook. Wordt uiteindelijk wel 3de, en de beide zwitsers worden één & twee.

Emile (u15/-46kg): 2de
Vocht met een groot hart en won verdiend zilver vandaag in een poule met 5 judoka's.

Fiona (u13): 1ste 
het wordt ééntonig, maar opnieuw de beste van haar poule, en nog steeds met het maximum der punten.

Verder waren er nog volgende uitslagen (onder voorbehoud):
1ste: Robbe (u11), Casper (u11)
2de: Muslim (u13; 1x op hantei verloren), Lotte (u13), Tibo (u13), Beintse (u11), Victor (u13)